Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 07:10

Κάποιες σκέψεις για την μελισσανιδίλα και την αντιμετώπισή της πριν τις βουλευτικές εκλογές και ένα νέο στοιχείο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

melissanidisΔιαβάζοντας τις απαντήσεις των 6 υποψηφίων δημάρχων Κερατσινίου Δραπετσώνας  στις 15 ερωτήσεις των Δραπετσίνι+ Σταγόνα (  εδώ  ) ένα αίσθημα ικανοποίησης το ένιωσα. Και ο κύριος λόγος ήταν πως αρκετές από τις απαντήσεις τους με βοήθησαν να δω πράματα που δεν τα είχα δει, παραμέτρους που δεν τις είχα σκεφτεί. Άλλες πάλι απαντήσεις μου γέννησαν απορίες, μια συνέπεια που την εγγράφω στις θετικές. Και τέλος, από άλλες απαντήσεις μου προέκυψε η δημιουργική ανάγκη του αντίλογου, η διάθεση της εμπεριστατωμένης διαφωνίας και της κουβέντας σε ταβέρνα όμως κι όχι στην αίθουσα του δημ. συμβουλίου που σε αναγκάζει να βγάζεις λόγους. 

 Όλα αυτά για να προκύψουν στον χι καλόπιστο αναγνώστη, προϋποθέτουν κατ'ελάχιστον μια στάση όπου αυτός δε θα θεωρεί πως κάποιοι συνδυασμοί έχουν στο τσεπάκι τους τις καλύτερες λύσεις για όλα τα θέματα, πως κάποιοι υποψήφιοι είναι οι αποκλειστικοί κάτοχοι της αλήθειας. Με άλλα λόγια, εκτιμώ πως αυτοί οι αναγνώστες θα συμφωνήσουν ότι αυτή η πρωτοβουλία μας απέβη μία καλή αρχή, μια παρακαταθήκη για πολλές τέτοιες παρεμβάσεις που στόχο θα έχουν να ανεβάζουν τον πήχη της δημόσιας ζωής στην πόλη μας.

Αν υπήρχε χρόνος και όρεξη θα προσπαθούσα να κατέθετα όλα όσα μου προκάλεσαν οι απαντήσεις αυτές, τώρα στην βράση της προεκλογικής κίνησης. Δεν υπάρχουν όμως κι έτσι θα ασχοληθώ, όσο γίνεται πιο συνοπτικά, μόνο με ένα θέμα. Αυτό της μελισσανιδίλας, κι αυτό διότι κατοικώ σε μια περιοχή που εδώ και κάποια χρόνια υποφέρουμε εξ αιτίας της.  

Η μελισσανιδίλα είναι μια δυσοσμία που πλήττει προπάντων τη Δραπετσώνα, την Χαραυγή και την Ευγένεια από τότε που άρχισε να λειτουργεί η Oil One, μια εταιρεία που επεξεργάζεται τα πετρελαιοειδή απόβλητα των πλοίων (slop). Φυσικό ήταν λοιπόν, να τη συνδέσουμε με την εταιρεία αυτή που βρίσκεται ανάμεσα στον όρμο των Σφαγείων και τον όρμο της Δραπετσώνας. Τις μέρες που η δυσοσμία αυτή γίνεται αισθητή φυσούν στην περιοχή νότιοι και νοτιοδυτικοί άνεμοι. Κάποιες φορές επίσης η δυσοσμία αυτή εκλύεται και από τα σιφόνια που υπάρχουν στα σπίτια μας και είναι οι μέρες που η κατάσταση είναι ανυπόφορη μέσα κι έξω. 

Το μεγάλο κακό όμως, δεν είναι τόσο η δυσοσμία, όσο οι πιθανές επιπτώσεις αυτού του ρύπου στην υγεία μας. Διότι τις μέρες που κυριεύει την πόλη και το κεφάλι μας βαραίνει, τα μάτια μας και ο λαιμός μας τσούζουν και μια σωματική κόπωση είναι διαπιστωμένη από πολλούς κατοίκους της περιοχής. Ποιος λοιπόν μπορεί να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι ο ρύπος αυτός δεν προκαλεί βλάβη στην υγεία μας; Και επ'ευκαιρία, επειδή θεωρώ ότι αναμενόμενο είναι να υπάρχουν κάποιοι νόμοι που προστατεύουν εμάς τους κοινούς θνητούς από τους ρύπους των κεφαλαιούχων, μήπως η αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση είναι μια λύση που θα πρέπει να την επιδιώξουμε; Και γιατί όχι, αν υπάρχουν στοιχεία, να βάλουμε στο παιχνίδι, εμείς ή και ο δήμος, δικηγόρους και να γίνει της Έριν Μπρόκοβιτς. Με στόχο να το πάμε ακόμα μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.  

Από τότε που η μελισσανιδίλα άρχισε να πνίγει την πόλη η δημοτική αρχή του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας κι ο αντιπεριφερειάρχης Γαβρίλης, παρόλο που μπορεί να είχαν καλές προθέσεις, εν τούτοις αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Όχι μόνο γιατί δεν μας έπεισαν για τα καλά ανακλαστικά τους, όχι μόνο γιατί δεν είχαν στραμμένη την προσοχή τους και τις κεραίες τους τεντωμένες στις εξελίξεις που προέκυπταν σ'αυτ'ο το θέμα από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Σταθάκη και Φάμελλο, όχι μόνο γιατί τον πρώτο χρόνο, τότε που ο ντόπιος πληθυσμός έδειξε μια διάθεση συμμετοχής στις διαδηλώσεις, δεν είχαν σαφές σχέδιο για πως θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα που δεν το είχαν δει σε όλες τις διαστάσεις του, αλλά και γιατί η πρόσφατη επιλογή που επέλεξαν με μεγάλη καθυστέρηση, αν και φαντάζει θεσμικά αναγκαία μιας και θα συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία, εν τούτοις δεν μας έχουν πείσει ότι είναι αυτός ο δρόμος που θα μας οδηγήσει σύντομα στη λύση, τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε πριν μερικούς μήνες, θα μπορεί ίσως να φύγει, αλλά όχι πριν περάσουν 20 χρόνια. 

Ο δρόμος που επέλεξαν η δημ.αρχή και η αντιπεριφέρεια Πειραιά είναι σε πρώτο βήμα, η εγκατάσταση συσκευών πέριξ του λιμανιού του Πειραιά με στόχο να πραγματοποιηθούν μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης με ποιοτική και ποσοτική διευκρίνηση των πηγών ρύπανσης. Ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας ( η Περιφέρεια Αττικής για να είμαστε πιο ακριβής) έχει προχωρήσει σε μία σύμβαση με το Αστεροσκοπείο Αθηνών που λήγει τον Μάρτιο του 2021. Και άλλη μία σύμβαση, πάλι της Περιφέρειας, με τον Δημόκριτο με τον ίδιο στόχο, που κι αυτή λήγει τον ίδιο περίπου χρόνο.  

Οι δυο αυτοί φορείς θα έχουν ελπίδες να προχωρήσουν το θέμα αν τα στοιχεία που θα προκύψουν θα είναι επιβαρυντικά για την Oil One. Αν λοιπόν, έχουν στα χέρια τους επιβαρυντικά στοιχεία τότε, καλό είναι να ξέρουμε, ότι ως θεσμικά όργανα σ'αυτό το θέμα δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτα, δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις ουσιαστικές. Ποιος μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά; Το υπουργείο Περιβάλλοντος και η Βουλή. Είτε αυτοβούλως, είτε κατόπιν πίεσης από τον δήμο και από την Περιφέρεια. Να έχουμε πάντως στο μυαλό μας ότι μιλάμε βασικά για την Περιφερειακή αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου και μιλάμε πιο πολύ για τους νέους υπουργούς, που σ'αυτό το θέμα δεν γνωρίζουμε τη στάση θα κρατήσουν.

Για να πιέσουμε τόσο τους νυν υπουργούς Περιβάλλοντος όσο και τους νέους η χρυσή ευκαιρία που έχουμε είναι να κάνουμε θέμα τη δυσοσμία πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Και για να γίνει θέμα, για να ασκηθεί μεγάλη πίεση, σημαντικός παράγοντας είναι ένα κίνημα που θα φτιαχτεί εκ του μηδενός μέσα στο καλοκαίρι. 

Αυτό που είναι ολοφάνερο είναι πως αυτό το κίνημα θα είναι τόσο πιο ισχυρό και μαζικό όσο πιο πολλές δημοτικές κινήσεις το υποστηρίξουν με την ψυχή τους, δίχως εγωισμούς και μικροπαραταξιακούς υπολογισμούς. Υποθέτουμε ότι όλες οι κινήσεις θα συμφωνούν πως πρέπει να λυθεί αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό. Μια καλή κίνηση λοιπόν, μετά τις δημοτικές εκλογές, δεν είναι να φτιάξουν μια φόρμουλα συνεργασίας και όλοι μαζί οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων να επισκεφτούν πριν τις βουλευτικές εκλογές τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, ζητώντας τους επιτακτικά να λυθεί το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Και μια άλλη καλή κίνηση δεν είναι να οργανώσουν, πάλι όλοι μαζί, ισότιμα και δημοκρατικά, διαδηλώσεις με αίτημα τη λύση του προβλήματος της δυσοσμίας; 

Όποιος έχει μία αίσθηση της πραγματικότητας καταλαβαίνει πως το "όλοι μαζί" είναι ο εκ των ων ουκ άνευ όρος για να έχουμε κάποιες ελπίδες να κερδίσουμε αυτό που θέλουμε. Άρα θα πρέπει να βάλλουν όλοι πάνω από όλα την ικανοποίηση του αιτήματός μας, μιας και ο καθένας από μόνος του έχει φανεί πως δεν μπορεί πια να κινητοποιήσει έναν ικανό αριθμό δημοτών που θα κάνει τη διαφορά και θα δημιουργήσει αίσθηση. Και μ'αυτόν το στόχο να δουλέψουν συστηματικά και προς κάθε κατεύθυνση ώστε να πείσουν τον κόσμο να τους εμπιστευθεί. Να πεισθεί δηλαδή ο κόσμος ότι η συμμετοχή του θα έχει νόημα και το κύριο αίτημα θα είναι εφικτό να ικανοποιηθεί από την όποια κυβέρνηση πιεστεί. 

Για να λυθεί το θέμα της δυσοσμίας, χοντρά χοντρά δύο τρόποι υπάρχουν. Να μετεγκατασταθεί αλλού η Oil One, ή να αλλάξουν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας της σε συνδυασμό με την εγκατάσταση μιας προηγμένης τεχνολογίας ικανής να λύσει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ότι η δεύτερη επιλογή είναι δυνατόν να έχει αποτελέσματα το σκεφτόμαστε παίρνοντας αφορμή από τις μονάδες επεξεργασίας slop που λειτουργούν υποχρεωτικά σε πολλά λιμάνια όλου του κόσμου. Για την λειτουργία όλων αυτών των μονάδων έχουν υπογραφεί διεθνείς συμβάσεις. Η πιο βασική είναι η διεθνής σύμβαση marpol, αλλά ακολούθησαν και άλλες πιο εξειδικευμένες ( http://library.tee.gr/digital/m2575/m2575_skavaras.pdf ). 

Και δυστυχώς δεν ξέρουμε αν δήμος και περιφέρεια έψαξαν να μάθουν με τι κατασκευές και με ποιους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργούν οι αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας slop στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Που απ'ότι έχουμε πληροφορηθεί δεν προκύπτει απ' αυτές το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς εδώ. Ότι κάτι τρέχει με την Oil One και τους όρους που λειτουργεί μας έχει καρφωθεί στο μυαλό μας από την πρώτη μέρα και παρότι το έχουμε αναφέρει δημοσίως, δεν έχουμε πάρει μέχρι στιγμής ικανοποιητικές απαντήσεις. Το θέμα είναι αν οι δικοί μας αυτοδιοικητικοί εδώ έχουν προσεγγίσει το θέμα από όλες τις πλευρές και αν έχουν κάνει συγκρίσεις με αντίστοιχες ευρωπαϊκές μονάδες επεξεργασίας slop. Έχουν; 

Η άλλη λύση της δυσοσμίας είναι να μετεγκατασταθεί αλλού η Oil One. Το ισχυρό επιχείρημα για αυτήν την λύση δεν είναι τόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση, αν αυτή βεβαίως μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, αλλά το γεγονός ότι η Oil One, πέρα από το ότι είναι ένα ξένο σώμα που υποβαθμίζει την περιοχή της Ανάπλασης, είναι και μία από τις 8 εγκαταστάσεις στον Πειραιά που ανήκουν στην κατηγορία "Σεβέζο". Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι εξ αιτίας των μονάδων αυτών υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος. Το εγκληματικό είναι ότι επέτρεψαν ( Μανιάτης, Σγουρός, Ανωμερίτης, κ.λπ) στην Oil One να λειτουργήσει κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Το να φύγει όμως από εδώ αντικειμενικά και υπό κανονικές συνθήκες νομίζω ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από το να βρεθεί τρόπος για να μην μολύνει την ατμόσφαιρα, να μην κάνει κακό στην υγεία μας. 

Ως κάτοικος αυτής της περιοχής, κι έχοντας την γνώμη πως η επιλογή της μετεγκατάστασης μπορεί και να μας προκύψει τον κόκκινο Μάη, ή με άλλα λόγια ποιος ζει και ποιος πεθαίνει μέχρι τότε, προκρίνω ως πιο εφικτή, την επιλογή της λειτουργίας δίχως ρύπους, εφ'όσον βέβαια υπάρχει μια τεχνολογία που μπορεί να μας το εγγυηθεί. Την προκρίνω, έχοντας επίγνωση ότι μπορεί και ν'αποδειχθεί στην πράξη μια λανθασμένη επιλογή, και πιο πολύ στην κατεύθυνση του να δυσκολέψει την μετεγκατάσταση της Oil One αν δεν μας μολύνει πια. 

Πιστεύω όμως, ότι σιγά σιγά και οι δημοτικές κινήσεις θα πρέπει να σταθούν υπεύθυνα απέναντι σ'αυτό το δίλημμα και να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους. Δηλαδή, αγωνιζόμαστε για να διώξουμε την Oil One από την περιοχή της ανάπλασης και δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση; Ή αγωνιζόμαστε κατά πρώτον για τη λύση της αλλαγής των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της και της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας και εφ'όσον μας προκύψει λειτουργία δίχως εκπομπές ρύπων και δυσοσμίας, συνεχίζουμε τον αγώνα για να μετεγκατασταθεί η Oil One; 

Το νέο στοιχείο.

Πριν μερικές εβδομάδες διαβάσαμε ένα έγγραφο της Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας της Oil One. Πρόκειται για μία απόφαση ( 61119 / 3662 / Φ12 / 2018) που πάρθηκε στις 27.8.18 και που αφορά την τροποποίηση της υπ’ αριθ. πρωτ. Φ 5270 / 5647 / ΠΕΡΙΒ.9 / 12 / 15-01-2013 απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθ. πρωτ. Φ 5270 / 3756 / ΠΕΡΙΒ-9 / 05-08- 2013.  Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε και στην Περιφέρεια Αττικής. 

Ρωτήσαμε, αλλά δεν καταφέραμε να κρίνουμε αν αυτή η απόφαση είναι σημαντική, αν κάτι αλλάζει και αν είναι υπέρ μας. Όπως επίσης δεν μπορούμε να μάθουμε αν γι'αυτές τις αλλαγές προηγήθηκε διαβούλευση κι αν αυτές οι αλλαγές προκύπτουν από την τωρινή λειτουργία της Oil One. Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους και τους θεσμικά αρμόδιους θα μας φωτίσουν σύντομα. 

  Εδώ το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης  για την τροποποίηση των  περιβαλλοντικών όρων της Oil One

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019 04:26
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+1 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 11-06-2019 15:39
Έγραψα ότι θα λειτουργήσει Επιτροπή Ανάπλασης μετά τις εκλογές. Έβλεπα, τότε, άλλους συσχετισμούς να διαμορφώνονται.

Μετά το 46% του Βρεττάκου δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Θα το παλέψουμε αλλά δεν βλέπω φως. Και γιατί να κάνει επιτροπή ανάπλασης άλλωστε; ... αφού τον ψηφίσατε και χωρίς αυτήν;
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 23-05-2019 00:53
Πολύ σωστά.
Θα λειτουργήσει επιτροπή ανάπλασης αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτή θα αναλάβει το θέμα. Κι εσύ Λάκη πρέπει να είσαι -όπως πάντα- μέλος της.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση