Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 17:15

Ένας πνεύμονας ζωής για την Αττική δημιουργείται στον άλλοτε «κρανίου τόπο» του πρώην εργοστάσιου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

anaplasi2Κοινή δήλωση αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου

Μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά γίνεται μετά την απόφαση, που έλαβε, τη Τρίτη 7/5, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για αναγκαστική απαλλοτρίωση συνολικά 204 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Πρόκειται για έκταση, που περιλαμβάνει τα μοναδικά σωζόμενα κτήρια (Μονάδα Υαλουργείου, Ινστιτούτο Χημείας και Γεωργίας) του ιστορικού εργοστάσιου και η ανάπλαση της θα έρθει ως συνέχεια των ήδη διαμορφωμένων 84 στρεμμάτων του παραλιακού μετώπου, ώστε να γίνει, πραγματικότητα, το πολυετές αίτημα των κατοίκων της περιοχής.
Μετά την ιστορική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος σε κοινή δήλωσή τους σημειώνουν:
«Πρόκειται για ιστορική απόφαση, που ικανοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα, για το οποίο δόθηκαν πολλές σημαντικές και κρίσιμες μάχες με τη συμμετοχή των πολιτών, των φορέων και των συλλογικοτήτων.

Αποδεικνύεται ότι οι αγώνες που δίνονται με σχέδιο και με συνέχεια μπορούν να δικαιώνονται. Είναι μια στιγμή χαράς και δικαίωσης αγώνων και προσδοκιών δεκαετιών.
Η αρχή έγινε το 2015, οπότε μετά από χρόνια ακινησίας και με ορατούς τους κινδύνους η έκταση των Λιπασμάτων να μετατραπεί εκ νέου σε χώρο συγκέντρωσης βιομηχανιών, προχωρήσαμε με σχέδιο, «βήμα-βήμα», για την αναστροφή της κατάστασης. 
Αρχικά, πετύχαμε με νόμο την αλλαγή χρήσεων γης, για να αποτρέψουμε την οικοπεδοποίηση και να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, παιδείας και υγείας .
Παρά την αρνητική εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, πετύχαμε την εξαίρεση και την παραχώρηση στο Δήμο 84 στρεμμάτων, τριών χιλιομέτρων ακτογραμμής, που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να αποκτήσει, μετά από δεκαετίες, η πόλη πρόσβαση στη θάλασσα.
Με αποφασιστικό τρόπο ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας ξεκίνησε, αμέσως, έργα και παρεμβάσεις ανάπλασης που άλλαξαν τη φυσιογνωμία του χώρου και ανέστρεψαν την εικόνα εγκατάλειψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 100.000 πολίτες επισκέφθηκαν το χώρο το 2018.
Διενεργήσαμε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τη συνολική αξιοποίηση, της περιοχής και στη βάση των προτάσεων που προέκυψαν ο Δήμος εκπόνησε το γενικό σχέδιο αξιοποίησης της περιοχής.
Η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατανοώντας την σημασία να διευρυνθεί η αρχική παραχώρηση και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον ανέθεσε σε ορκωτούς εκτιμητές να εξετάσουν πιθανές λύσεις και να προσδιορίσουν την αξία της ιδιοκτησίας της «Εθνικής». 
Έτσι, αποφασίσαμε την απαλλοτρίωση 204 στρεμμάτων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας συνολικής ανάπλασης, με βιώσιμα χαρακτηριστικά, που θα αλλάξει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα διαφυλάξει τα υλικά αποτυπώματα της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς και θα αποτελέσει όχημα για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής».

Η θετική εξέλιξη αυτών των ενεργειών δείχνει ότι με σχέδιο, με μεθοδικότητα με τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων μπορούμε να έχουμε νέες επιτυχίες, όπως η απομάκρυνση των καζανιών από την περιοχή.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Μαΐου 2019 17:29
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 11-06-2019 11:18
Μετά τις εκλογές αποδείχτηκε ότι ο συνδυασμός της δημοτικής αρχής όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε, αλλά, αντίθετα, επεκτάθηκε στο 46%. Οι ιδέες της "νίκησαν" στις εκλογές του '19 με την συμβολή ανθρώπων που προτίμησαν την "μεγάλη εικόνα" (για να το πω ευγενικά) όπως ο Λάκης Ιγνατιάδης και άλλοι φίλοι μου που ψήφισαν Βρεττάκο και την δημοτική του αρχή.

Για να μην είμαι εγώ ο αλαζών και συγκεντρωτικός, δεν θα επιμείνω ότι "ξέρω καλύτερα". Θα είμαι όμως παρών και θα υπενθυμίζω τις θέσεις μου. Ελπίζω ότι πέρα από την "επικοινωνία" και την "εξουσία" υπάρχει και μια πραγματικότητα που την λένε Πόλη, όσο κι αν είναι περιφρονημένη κι υποτιμημένη από τους ίδιους τους πολίτες της και τους εκπροσώπους των.
Παράθεση
+1 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 10-05-2019 15:35
Απορώ με την δήλωση.
Διαχρονικά για άλλα παλεύαμε, για την πολεοδόμηση της περιοχής με υποχρεωτική εισφορά του 50% της γης και υποχρεωτική εισφορά σε χρήμα από τους ιδιοκτήτες. Δεν παλεύαμε για απαλλοτρίωση. Απαλλοτρίωση επιβάλαμε σε χώρους που κινδύνευαν να χάσουν τον "δημόσιο" χαρακτήρα τους, όπως συνέβη με τον Μελισσανίδη στις Αγροτικές Αποθήκες, με τον Μελετόπουλο κτλ.
Για τον χώρο της ανάπλασης της βιομηχανικής ζώνης παλεύαμε για την πολεοδομική και οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Πολεοδόμηση σημαίνει όχι μόνο απόκτηση γης και χρήματος δωρεάν από του ιδιοκτήτες (αντί της πληρωμής για απαλλοτρίωση) αλλά επί πλέον και αξιοποίηση του υπόλοιπου 50% για δράσεις που θα φέρουν επενδύσεις, απασχόληση και ανάπτυξη που θα αναβαθμίσει το σύνολο της πόλης.
Για αυτά παλεύουμε 30 χρόνια και αυτά αγνόησε (ή δεν τα ξέρει ή δεν τα κατανόησε ποτέ) ο σημερινός δήμαρχος.

Αν ήθελαν να απαλλοτριώσουν χώρους ας πήγαιναν στα λειτουργούντα και ρυπαίνοντα εργοστάσια κι όχι στην απελευθερωμένη έκταση των Λιπασμάτων που ήταν έτοιμη για αξιοποίηση προς όφελος του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Το να γίνεται η έκταση πράσινο μπροστά από τα εργοστάσια δεν είναι και η καλύτερη δράση προκειμένου να απαλλαγούμε από την παρουσία τους. Μαζί με τα γήπεδα τένις και το θέατρο όλο το σκηνικό δίνει επιχειρήματα ότι όλα πάνε καλά με τα εργοστάσια. Όμως τίποτε δεν μπορεί να γίνει για την περιοχή μας όσο υπάρχουν εργοστάσια όπως η Όιλ Ουάν και η Λαφάρτζ. Κι όσο αυτά εδραιώνουν τη θέση τους, τόσο θα φαίνεται καθαρά πως η απαλλοτρίωση ήταν μια λάθος ενέργεια.

Έπρεπε να προχωρήσει (και θα προχωρήσει) η πολεοδόμηση. Αυτή μόνο θα διώξει εργοστάσια, θα δώσει περιβαλλοντική και οικονομικά αναβάθμιση σε όλη την πόλη πέρα από την ίδια την περιοχή. Πολεοδόμηση θα γίνει μετά τις εκλογές όταν η παρουσία της σημερινή δημοτικής αρχής συρρικνωθεί και ως προς την αριθμητική της δύναμη και ως προς το εύρος της εξουσίας της αφού θα βρεθεί στην αντιπολίτευση.
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 09-05-2019 23:22
Ποιοι "αποφάσισαν" και ποιον ρώτησαν;

Πόσο αλαζόνας και συγκεντρωτικός πρέπει να είσαι για να θεωρείς πως εσύ "ξέρεις καλύτερα" το καλό του άλλου;
Και πόσο λίγος αποδεικνύεσαι όταν νομίζεις πως δεν θα καταλάβουν όλοι το κενό που κουβαλάς!
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση