Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 09:07

Έγινα δυσάρεστη: Για να μην γίνει ο γιος μου σεξιστής

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo82Αγαπημένη, Τις προάλλες έπαιζα με το γιο μου, 4 ετών, και κάποια στιγμή άρχισε να γκρινιάζει.

 Εκείνη την ώρα ήρθε ο άντρας μου και μου λέει “άστο, θα τον καλμάρω εγώ”. Και ακούω να του λέει: «αγάπη μου, γιατί γκρινιάζεις; Έλα να πάμε μια βόλτα να τα πούμε εμείς σαν άντρες!».

Εγκεφαλικά εγώ! Του λέω, «πλάκα κάνεις;; Τι θα πει να τα πείτε σαν άντρες; Δηλαδή αυτά που του λέω εγώ, που είμαι γυναίκα, δεν είναι σημαντικά; Οι συζητήσεις που κάνει με γυναίκες δεν έχουν την ίδια βαρύτητα;; Οι άντρες τα λένε αλλιώς, καλύτερα από εμάς τις γυναίκες;; Μόνο και μόνο επειδή είναι άντρες;»

 Στην αρχή δικαιολογήθηκε με κάτι ανόητα επιχειρήματα. «Δεν εννοούσα αυτό», κλπ.. Έπειτα παραδέχτηκε ότι είχα δίκιο. Σε άλλη φάση, ο πατέρας μου, πίναμε καφέ στην κουζίνα και είπε του παιδιού «πάμε εμείς οι άντρες αγόρι μου να δούμε τηλεόραση και άστες αυτές εδώ» (αυτές = εγώ και η μητέρα μου). Το είπε νομίζοντας ότι λέει φοβερό αστείο και δε μπορούσε να καταλάβει ότι με αυτά τα σχόλια υποτιμά τις γυναίκες. Ακολούθησε λοιπόν δεύτερη διάλεξη. Όχι ότι κατάλαβε και πολλά, 70 ετών πατριάρχης, αλλά τον εξάψαλμο του τον άκουσε.

Το καλοκαίρι ήθελε ο μικρός βατραχοπέδιλα. Επειδή ήταν τέλος Αυγούστου, βρήκαμε ένα τελευταίο ζευγάρι στο νούμερο του. Χρώμα φούξια. Όλα οκ, πολύ ωραία. Πάμε διακοπές και δύο αγοράκια, 3 & 5 ετών, του έλεγαν ότι τα βατραχοπέδιλα του είναι χάλια γιατί είναι κοριτσίστικα και έπρεπε να πάρει μπλε. Αναγκάστηκα να επέμβω για να μάθουν οι μικροί εχθροί της ηρεμίας μου, ότι όλα τα χρώματα είναι για όλα τα παιδιά και ότι το φούξια είναι ένα υπέροχο χρώμα για βατραχοπέδιλα, γιατί διώχνει μακριά τα μεγάλα ψάρια (αυτό το ψέμα το είπα για να μην πω στο 5χρονο «youson of a bitch») κλπ κλπ…

 Δε θέλω ο γιος μου να γίνει σεξιστής και μπαίνω διαρκώς σε διαδικασία να εξηγώ τι προεκτάσεις έχει στο παιδί η μπαρούφα που λέει ο καθένας. Διαβάζοντας σε, έχω πραγματικά μορφωθεί πάνω στο θέμα (γιατί είχα μεσάνυχτα και μάλιστα ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός έτρεχε από τα μπατζάκια μου) και μπορώ να υποστηρίξω τις απόψεις μου, βάζοντας και άλλους ανθρώπους σε σκέψη. Όχι πάντα, αλλά τουλάχιστον τους κοντινούς μου ανθρώπους τους έχω βάλει σε διαδικασία να σκέφτονται λίγο παραπάνω πριν πετάξουν την κοτσάνα τους. Ίσως και από φόβο για το τι θα ακούσουν μετά από εμένα, αλλά έστω κι έτσι, γίνεται δουλειά! Προσπαθώ πολύ να τους αφυπνίσω, και θα συνεχίσω να το κάνω, γιατί θα ήθελα να το είχαν κάνει οι προηγούμενες γενιές και για εμένα. Τουλάχιστον ξύπνησα, έστω και τώρα τελευταία!! Σε ευχαριστώ που με έκανες να απενοχοποιήσω τον εαυτό μου από πολλά (πλέον διασκεδάζω να γίνομαι δυσάρεστη, να μην είμαι πάντα ευγενική, να μην είμαι γενικά το καλό κορίτσι). Όμως ώρες ώρες καταλήγω στο ότι δε μπορείς να τα βάλεις με το θεριό, ένα κεφάλι κόβω, δέκα βγαίνουν! Σήμερα ήρθε από τον παιδικό και μου είπε «αγόρια ιππότες, κορίτσια μαύρες κότες». Καλή συνέχεια σε αυτό που κάνεις!

Πηγή:  lifo.gr/koinotita  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 09:13

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση