Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 11:11

Αχ τι ωραία, είναι πανευρωπαϊκά δεκαεξάχρονα και τα βάζουν μαζί μας για το Κλίμα, του Ρούλη Κοκελίδη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

klimaΧιλιάδες μαθητές και μαθήτριες ανταποκρίθηκαν στις 15 Μαρτίου στο κάλεσμα της διεθνούς εκστρατείας Climate strike, δηλαδή Απεργία για το Κλίμα, για το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται απεργία για τη διάσωση του πλανήτη και δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι κάτι αλλάζει στη σύγχρονη κοινωνία. Αλλά είναι κι ένα ισχυρό μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι μαθητές απ’ όλο τον κόσμο ενάντια στη συνέχιση των περιβαλλοντικών καταστροφών. Με το κυρίαρχο σύνθημα: «Σεβαστείτε την ύπαρξη, αλλιώς περιμένετε αντίδραση» τα νέα παιδιά διατρανώνουν τον προβληματισμό τους για το μέλλον το δικό τους αλλά και του κόσμου γύρω τους, και κινητοποιούνται, αντιδρούν.

Ένα αυθόρμητο, μαζικό κίνημα έχει αρχίσει να εμφανίζεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ένα ελπιδοφόρο κίνημα γεννιέται. «Οι μαθητές αλλάζουν το κλίμα»

Η νεολαία παίρνει το νήμα από τους επιστήμονες που προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι ο χρόνος τελειώνει και δεν πρόκειται «να αφήσουμε τον πλανήτη στα χέρια και στις διαθέσεις αυτών που τον καταστρέφουν».

«Να αλλάξουμε το σύστημα και όχι το Κλίμα», «Το μέλλον μάς ανήκει» είναι τα συνθήματα που ακούστηκαν στις πλατείες και στους δρόμους από τους νέου. Είναι οι στιγμές που αντιστέκεται η ελπίδα στις κοινωνικές ανισότητες, τις κοινωνικές ελίτ.

«Σήμερα δεν πάμε σχολείο, απεργούμε για το μέλλον μας» έδωσε το σύνθημα η 16χρονη Σουηδέζα μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και ξεκίνησαν από τον προηγούμενο Αύγουστο οι σχολικές απεργίες, κάθε Παρασκευή.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πρωτοβουλία της Γκρέτα δημιούργησε μια νέα κατάσταση στο διεθνές οικολογικό κίνημα, το οποίο καθημερινά αναπτύσσεται και φουντώνει, σηκώνει τα λάβαρά του σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Μας κλέβετε το μέλλον μας, οι σπουδές για ένα μέλλον που δεν υπάρχει δεν έχουν νόημα», έτσι απλά αλλά τόσο περιεκτικά το έθεσε η Γκρέτα και όλες πια τις Παρασκευές τις πήραν οι νέοι για αν διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή που βλέπουν να έρχεται και αρνούνται να δουν οι «μεγάλοι». Τα παιδιά μας ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή, για το μέλλον της ανθρωπότητας, των κοινωνιών μας και είναι απαισιόδοξα για το «αύριο» που τους ετοιμάζουν οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ.

Μπορεί, άραγε, η εξέλιξη των γεγονότων να δρομολογήσει νέες καταστάσεις;

Είναι πλέον το παγκόσμιο, μαζικό, εφηβικό κίνημα, που γεννήθηκε από την επιμονή, την ευαισθησία, τη μαχητικότητα και την ηγετική δύναμη της νεαρής μαθήτριας, η οποία προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης 2019, μια νέα κοινωνική πραγματικότητα; Μήπως κυοφορείται στα παλλόμενα από την αγανάκτηση νεανικά κορμιά ένα νέο ’68;

Η εξέλιξη των γεγονότων δείχνει ότι οι νέοι από την Αμερική, την Ευρώπη μέχρι και την Αυστραλία σκέπτονται, συζητούν, διαδηλώνουν, απεργούν επειδή πιστεύουν ότι η αδράνειά μας έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες στον πλανήτη. Κατακρίνουν την παγκόσμια ηγεσία γιατί, πέρα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ για ενεργητικές πολιτικές απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει ακόμη αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το διακύβευμα για τους μαθητές είναι η ζωή, το μέλλον και γι’ αυτό απαιτούν καθοριστικές αποφάσεις και ρυθμίσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Φωνάζουν δυνατά ότι ο χρόνος τελειώνει!

Στόχος αυτού του μαζικού κινήματος είναι να πιεστούν όλες οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πλήρως και χωρίς «ναι μεν, αλλά» τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Και πιστεύουν ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται μαζική, ενεργητική κινητοποίηση, από όλους. Αυτή θα είναι η απάντηση στις λαθεμένες και συμφεροντολογικές πολιτικές που κυριαρχούν.

Τα νιάτα έχουν ζωντάνια, αλλά για να περάσει η δυναμική τους χρειάζεται μαζικότητα.

Η διεθνής εμπειρία -που είναι πια και γνώση των νέων ανθρώπων- μας έχει «διδάξει» ότι ιδιαίτερα στα σύνθετα προβλήματα η ελιτίστικη πολιτική είναι καταστροφική. Το βλέπουμε και το διαπιστώνουμε από την εξέλιξη (και) της Ευρώπης.

Οι μαθητές, οι νέοι άνθρωποι αναμφίβολα αλλάζουν τα δεδομένα, την «πραγματικότητα». Ας τους ακούσουμε γιατί είναι το μέλλον και η ελπίδα. Και είναι η ώρα οι φορείς, όλοι οι φορείς να αναμετρηθούν μαζί τους, με το όραμά τους, με τη δυναμική τους. Και σε τελική ανάλυση να συμπορευτούν. Να συντονιστούν μαζί τους η εκπαίδευση, η επιστήμη, η έρευνα, η τεχνολογία.

Η συμφωνία του Παρισιού είναι ένα βήμα και το «κλειδί» είναι η εφαρμογή της.

Οι νέοι δείχνουν τον δρόμο. Και το κίνημά τους, η συλλογικότητά τους θα συμβάλει αναμφίβολα στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση ενός δυνατού μετώπου απέναντι στην οικολογική αποσύνθεση.

Είναι η στιγμή ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών να λάβει υπόψη του τα μηνύματα των νέων, να ακούσει αυτή την κραυγή των παιδιών.

Η πολιτική και οι πολιτικοί να κατανοήσουν ότι τα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα και η δυναμική τους είναι αυτά που θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις. Ο πλανήτης δεν μπορεί πλέον να στηρίξει τη σημερινή οικονομική και καταναλωτική κοινωνία. Οι φυσικοί πόροι είναι σε φθίνουσα πορεία, στραγγίζουν. Υπάρχει πλέον η ανάγκη που φωνάζει για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πολιτισμού, για ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, στο παραγωγικό μοντέλο. Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται μια νέα πολιτική κι αυτή μπορεί να γίνει πράξη από τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις που έχουν λάβαρό τους τα οράματα των νέων για τη δημιουργία του νέου πολιτικού και κοινωνικού τοπίου.

Το άρθρο του ΡΟΥΛΗ ΚΟΚΕΛΙΔΗ, επίτιμου μέλους τής ΕΣΗΕΑ που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια αναρτήθηκε στις 8.4 στο  kozanilife.gr   με τον τίτλο " Νεολαία, μια πρωτοβουλία μάθημα αντίστασης". 

Πώς ξεκίνησε και φτάσαμε στην Παρασκευή 15 Μαρτίου να γίνουν σε πάνω από 100 χώρες απ' όλες τις ηπείρους κινητοποιήσεις, με τον συνολικό τους αριθμό να ξεπερνά τις 1.600. Τέσσερις από αυτές έγιναν στην Ελλάδα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Άγιο Νικόλαο Κρήτης και Αλεξανδρούπολη.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι από τη 16χρονη μαθήτρια στη Σουηδία Γκρέτα Τούνμπεργκ. Τον περασμένο Αύγουστο η μαθήτρια αποφάσισε για τρεις συνεχόμενες Παρασκευές, αντί να πηγαίνει στο σχολείο, να πηγαίνει να διαμαρτυρηθεί μπροστά στο σουηδικό Κοινοβούλιο για την κλιματική αλλαγή, με αίτημα να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Έτσι, καθιερώθηκαν οι Παρασκευές της διαμαρτυρίας, από τις οποίες βγήκε το ένα από τα δύο διεθνή hashtag στο Twitter που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση του κινήματος #FridayForFuture. Το άλλο είναι το #ClimateStrike.

Η πρωτοβουλία της γιγαντώθηκε πολύ σύντομα και σε σημείο που η ίδια δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. H Γκρέτα Τούνμπεργκ μετρά αυτή τη στιγμή στον λογαριασμό της στο Twitter περισσότερους από 261.000 followers, που προέρχονται απ' όλες τις χώρες του κόσμου. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος μπορεί να συγκρίνει την απήχηση με έναν από τους πιο διάσημους «ακολούθους» της, τον 59χρονο δημοσιογράφο Paul Mason, ο οποίος έχει 605.000 followers.

Ειδικά στη Γερμανία το κίνημα αυτό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και κάθε εβδομάδα χιλιάδες μαθητές συμμετέχουν στις διαδηλώσεις «Παρασκευές για το Μέλλον», για την προστασία του περιβάλλοντος. Το μαθητικό αυτό κίνημα που κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλες τις μεγάλες Γερμανικές πόλεις ξεκίνησε από την 16χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ. 

Πολλά σχολεία της Γερμανίας επιτρέπουν στους μαθητές να απουσιάσουν προκειμένου να λάβουν μέρος στις εν λόγω διαδηλώσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαδηλώνουν μαζί τους και οι δάσκαλοι.

«Με την στωική στάση της, η Γκρέτα έδειξε πώς ένας νέος άνθρωπος μπορεί με το χαμόγελο στα χείλη να εφιστά την προσοχή σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Οι νέοι στη Γερμανία πήραν αμέσως το μήνυμα και εμπνεύστηκαν από το παράδειγμά της ώστε να κάνουν το ίδιο», δήλωσε στη Bild ο καθηγητής ερευνών για νέους, Κλάους Χούρελμαν.

Ο ίδιος τονίζει ότι, εάν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν για ακόμη τρεις μήνες, «τότε θα έχουμε μια πολιτική νέα γενιά, η οποία θα εμπλέκεται στην πολιτική σε όλα τα επίπεδα».

Η κινητοποίηση αυτή κερδίζει σταδιακά όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη από τη γερμανική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με έρευνα του «Πολιτικού Βαρομέτρου» που πραγματοποιείται για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, το 67% των ερωτηθέντων να θεωρούν θετική την κινητοποίηση των μαθητών, ακόμη και αν απουσιάζουν από το σχολείο.

Αρνητικά αξιολογεί τη μαθητική δράση το 32% των ερωτηθέντων και κυρίως οι υποστηρικτές του ακροδεξιού Εναλλακτική για την Γερμανία(AfD), οι οποίοι σε ποσοστό 67% την απορρίπτουν.

Σε κάθε περίπτωση οι «Παρασκευές για το Μέλλον» φαίνεται ωστόσο ότι διχάζουν τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ ζήτησε από τους μαθητές να διαδηλώνουν στον ελεύθερο χρόνο τους, ενώ ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) δήλωσε ότι την ώρα του μαθήματος στο σχολείο πρέπει οι μαθητές να διδάσκονται τα θέματα που έχουν να κάνουν με την φύση, αλλά και με τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα γύρω από το περιβάλλον και το κλίμα.

«Είμαι υπέρ της αίσθησης της πραγματικότητας. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει από παιδιά και εφήβους να διακρίνουν τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα. Αυτά είναι θέματα των ειδικών», δήλωσε ο ίδιος.

Υπέρ των μαθητικών διαδηλώσεων τάχθηκε, αντιθέτως, η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε, δηλώνοντας ότι βρίσκει θετικό «το γεγονός ότι αυτή η δήθεν απολιτική γενιά ανοίγει το στόμα της και βγαίνει στον δρόμο».

Το μαθητικό κίνημα χαιρέτισαν την περασμένη εβδομάδα τόσο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ όσο και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, η οποία έχει προτείνει το τρέχον έτος να χαρακτηριστεί «έτος κλίματος», εξέφρασε από την πλευρά της την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αναδείξει το θέμα σε βασική της προτεραιότητα.

Παρόμοιες μαθητικές πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν στη Ρώμη, στη Βιέννη, στη Βαρσοβία και στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα στο Παρίσι, σύμφωνα το AFP πολλές δεκάδες νέοι απέκλεισαν την είσοδο του κτιρίου της Société générale στην περιοχή Λα Ντεφάνς καταγγέλλοντας χρηματοδοτήσεις ενάντια στο κλίμα.

«Οι τράπεζες αμαυρώνουν το μέλλον μας, να τις αποκλείσουμε» ανέγραφαν στα πανό οι διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της ένωσης Youth for Climate.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 11:38

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση