Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 18:53

Τρεις άντρες, ένας Γερμανός, ένας Ολλανδός, κι ένας Ιταλός, βρίσκονται σε σχέση με το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι μας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pic19Εν όψει των ευρωεκλογών σκεφτήκαμε να εστιάσουμε σ'αυτό το άρθρο, που περιλαμβάνει τρεις συνεντεύξεις, στην Ευρώπη και στο αλισβερίσι της μ'εμάς και το παγκόσμιο χωριό μας. Προσωπική ανάγκη μας οδήγησε σ'αυτήν την επιλογή, όπου θελήσαμε σ'αυτή τη φάση να δοκιμάσουμε αυτά που έχουμε ενσωματώσει χρόνια τώρα στον σκληρό μας δίσκο με τις κρίσεις τριών συνανθρώπων μας, που το επάγγελμά τους τούς προσφέρει μια θέα πανοραμική σε όσα συμβαίνουν κατά βάση στην Ευρώπη και στο τι προτείνουν για να μπορέσει να φυσήξει ένας φρέσκος δημοκρατικός αέρας στην γηραιά ήπειρό μας.

 Διαβάζοντας αυτές τις τρεις συνεντεύξεις πήραμε μία γενική ιδέα του τι παίζεται, μια ιδέα που είναι κοντά σ'αυτά που κι εμείς εκτιμούμε. Μας έκαναν δηλαδή, μια βόλτα σε γνώριμα νερά, όπου όμως κάτι στο βυθό και κάτι στην προοπτική μας ανάγκασαν να τις προσέξουμε. Το σίγουρο είναι ότι κάποια λαμπάκια άναψαν εντός μας, που όμως δεν παραμέρισαν τα συσσωρευμένα πηχτά σκοτάδια μας. 

Αλλά αυτο το σπάνιο δώρο, όταν προκύπτει, είναι αποτέλεσμα θεωριών, αρχών και πράξεων και των σχέσεών τους με τη ζωή μας, αυτή που ζούμε κι αυτή που πιθανόν να θέλουμε. Αυτός ο συνδυασμός στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να μεταδώσει στους μαχητές μια αισιοδοξία και να ενισχύσει την θέλησή τους για όσα θεωρούν σ'αυτήν τη συγκυρία ανυψωτικά για τις κοινότητές τους, που για να λέμε την μαύρη αλήθεια, κατά την γνώμη μας έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Και δυστυχώς αυτή είναι ο κοινός τόπος και των τριών συνεντευξιαζομένων. 

Ο Γερμανός  ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας Φρίντριχ Μπούρτσελ είναι σύμβουλος για ζητήματα σχετικά με τον νεοναζισμό και τις δομές/ιδεολογίες για την ανισότητα στην Ακαδημία Πολιτικής Εκπαίδευσης του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Την συνέντευξη την παραχώρησε στον Τάσο Τσακίρογλου και δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 31.3 με τον τίτλο «Βασικός στόχος η πάλη κατά του φασισμού και της απανθρωποποίησης», (  efsyn.gr ).

Ο Ολλανδός πολιτικός επιστήμονας Cas Mudde είναι καθηγητής στο τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσων του πανεπιστήμιου Georgia των Η.Π.Α και ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας για τον Εξτρεμισμό στο πανεπιστήμιο του Όσλο. Τη συνέντευξη την παραχώρησε στον Γιάννη Πανταζόπουλο και δημοσιεύτηκε στη lifo στις 25.3 με τον τίτλο "Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει πλήρω ς το ΠΑΣΟΚ" και υπότιτλο " Ο Ολλανδός μελετητής μιλά για την κρίση ταυτότητας της Δύσης, τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το μέλλον της Ευρώπης" εδώ

Και ο Ιταλός, είναι ο συγγραφέας Κλαούντιο Μάγκρις, ο μόνος που μου ήταν γνωστός. Πριν χρόνια είχα διαβάσει το βιβλίο του "Δούναβις", ένα βιβλίο που εκεί που μου ερχόταν να το κλείσω εκεί το άνοιγα, μα τελικά δεν μετάνοιωσα που το τέλειωσα, αφού ένιωσα ένα άλλο φως να ξεπηδά από την κεντρική Ευρώπη. Τη συνέντευξη την παραχώρησε στην Μικέλα Χαρτουράλη, δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 31.3 με τον τίτλο «Η Ελλάδα είναι ένα οδυνηρό εργαστήρι της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και με συμπληρωματικό σχόλιο «Πιστεύω πως ζούμε μια στιγμή εξαιρετική, μια ιστορική καμπή που θα μπορούσε να συγκριθεί με το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Είναι η στιγμή που σπάει το παλιό αυγό, για να γεννηθεί μια άλλη πραγματικότητα. Κι αυτή η αλλαγή μοιάζει να συμπαρασύρει την ανθρώπινη φύση» εδώ  ). 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 10:17
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση