Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 10:19

Για πρώτη φορά σε γυναίκα μαθηματικό δόθηκε το βραβείο Abel

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

uhlenbeckΤο βραβείο Abel, που θεωρείται το κορυφαίο των Μαθηματικών, δόθηκε για πρώτη φορά στην Αμερικανίδα Κάρεν Ούλινμπεκ.

Η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων ανακοίνωσε ότι η  76χρονη Κάρεν Ούλινμπεκ θα τιμηθεί με το εν λόγω βραβείο για την εξαιρετική εργασία της στις μερικές διαφορικές εξισώσεις.

Η Ούλινμπεκ τιμάται για το θεμελιώδες έργο της στη γεωμετρική ανάλυση και στη gauge theory (θεωρία βαθμίδας) που άλλαξε ριζικά το μαθηματικό τοπίο, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Abel, Χανς Μούντε-Καας. «Οι θεωρίες της ανέτρεψαν την αντίληψή μας για τις ελάχιστες επιφάνειες, όπως αυτές που σχηματίζονται από σαπουνόφουσκες και πιο γενικά προβλήματα ελαχιστοποίησης σε πολυδιάστατους χώρους», ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

Ο Ούλινμπεκ έχει διακριθεί στην πανεπιστημιακή έρευνα ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο Institute for Advanced Study στις ΗΠΑ. Η Αμερικανίδα επεξεργάστηκε εργαλεία και μεθόδους ανάλυσης που πλέον ανήκουν στην εργαλειοθήκη κάθε γεωμέτρη και αναλυτή, υπογράμμισε η νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων.

 Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα τιμάται με το βραβείο Abel, το οποίο θέσπισε το 2003 η νορβηγική κυβέρνηση με στόχο να αντισταθμίσει την απουσία του βραβείου Νόμπελ Μαθηματικών. Εχει πάρει το όνομά του από τον Νορβηγό μαθηματικό Νιλς Χέντρικ Αμπελ. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις παγκοσμίως στον τομέα των μαθηματικών, το βραβείο Abel συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 620.000 ευρώ.

«Μια ομότιμη καθηγήτρια Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο ‘Οστιν, η Κάρεν Ούλινμπεκ, έλαβε το ανώτατο διεθνές βραβείο των μαθηματικών για το 2019. Η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων έδωσε στην Κάρεν Ούλινμπεν το βραβείο Αμπελ το 2019. Επί τρεις και πλέον δεκαετίες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, η Κάρεν Ούλινμπεκ πραγματοποίησε έρευνα που ανέτρεψε την γεωμετρική ανάλυση και τα μαθηματικά συνολικά. Είναι μια εμπνευσμένη δασκάλα και μέντορας χιλιάδων φοιτητών του UT τους οποίους παρότρυνε για να επιτύχουν σπουδαίες επιδόσεις στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους ζωή. Το Βραβείο Αμπελ είναι η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στα μαθηματικά και η Καθηγήτρια Ούλινμπεκ το άξιζε απολύτως», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του πανεπιστημίου. 

Η Karen Uhlenbeck χαρακτηρίζεται, τέλος, επιστήμονας πρότυπο, που υποστηρίζει την ισότητα των φύλων στην επιστήμη και τα Μαθηματικά. Μαζί με την κορυφαία διάκριση Fields Medal, που απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια στο συνέδριο της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης (IMU), το Βραβείο Αμπελ είναι μία από τις σπουδαιότερες διακρίσεις στα Μαθηματικά παγκοσμίως.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 10:38
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση