Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 10:30

Η Filothei Varsami αύριο θα πάει στη δουλειά της γκρινιάζοντας για το πρωινό ξύπνημα, τα μικρά πινάκια,

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

filothei1το χάσιμο χρόνου στις ουρές, τη γραφειοκρατία. Θα φοράει τα ρούχα που δεν της αρέσουν, ζεστά το χειμώνα, δροσερά το καλοκαίρι και θα θεωρήσει βασανιστήριο τυχόν παρατεταμένη ορθοστασία ή ίσως καμία αίθουσα χωρίς θέρμανση ή κλιματιστικό.

Στον ελεύθερο χρόνο μου θα γράψω την αποψάρα μου για τον Τραμπ, τον Μακρόν, τον Πάπα, το Βατικανό, τον Τσίπρα, τον Σαμαρά, τον Ιερώνυμο ή τον Χριστόδουλο, χωρίς κανείς να με ενοχλήσει ποτέ για αυτό.

Το χειρότερο που μπορεί να μου συμβεί είναι να με βρίσει ή να με συκοφαντήσει κανένας τύπος που η αποψάρα του για τον Τραμπ, τον Μακρόν, τον Πάπα, τον Τσίπρα, τον Σαμαρά ή τον Χριστόδουλο (η αλήθεια είναι ότι για τον Ιερώνυμο δε νομίζω να μάλωσε ποτέ κανείς) είναι διαφορετική από τη δική μου. Θα τον αντιμετωπίσω με Φρόυντ και τις θεωρίες για τη δυσφορία του ανθρώπου μέσα στον πολιτισμό: συγκατάβαση για τα καταπιεσμένα κόντρα στις εργοστασιακές ρυθμίσεις ένστικτα, που αναζητούν διέξοδο από τη δυσφορία των εντός πολιτισμικού πλαισίου ακυρωτικών και εσφαλμένων συγκρίσεων. Νταξ.

Αύριο το πρωί μία συνάδελφός μου στο Ιράν δε θα πάει στη δουλειά της γιατί θα είναι στη φυλακή. Κακώς εχόντων των πραγμάτων θα χάσει τα 38 επόμενα χρόνια της ζωής της στερούμενη της ελευθερίας της. Όσο εγώ θα νομίζω ότι βασανίζομαι από ορθοστασία και ουρές, αυτή θα φάει 148 μαστιγώσεις. Εγώ θα εφευρίσκω μικροδράματα και αυτή θα στερείται την οικογένειά της, την ελευθερία της, τα δικαιώματά της και θα υπόκειται σε βασανιστήρια. Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί κατηγορήθηκε, το 2010 πάντως είχε φάει μικρότερη ποινή γιατί υπερασπίστηκε διαδηλωτές ενάντια στο καθεστώς της χώρας της.

Είναι (βραβευμένη από το ευρωκοινοβούλιο, αν αυτό λέει κάτι) ακτιβίστρια που αγωνίζεται για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν: να μη φοράνε οι γυναίκες υποχρεωτικά χιτζαμπ, να μην καταδικάζονται σε θανατική ποινή ανήλικοι, να μπορούν να διαδηλώνουν ελεύθερα οι αντιφρονούντες του καθεστώτος. Εγώ μπορώ να γράψω την αποψάρα μου γι αυτή, για το θεοκρατικό καθεστώς τους, για τον Χαμενέι. Αυτή δεν μπορεί να γράψει τίποτα για κανένα. Δεν έχει άδικο ο Φρόυντ με τις δυσφορίες του, κάθε φορά όμως που σηκώνει κανείς τα μάτια και βλέπει θραύσματα της πιο πρωτόγονης εικόνας, συνειδητοποιεί ότι ο πολιτισμός (υπό την έννοια της απομάκρυνσης από τη ζωή των ζωικών προγόνων και της ρύθμισης των ανθρωπίνων σχέσεων) είναι η απάντηση, όποια και να είναι η ερώτηση.

[Ελπίζω η Σοτουντέχ να αντέξει· σύντομα να είναι ξανά ελεύθερη, να μη χάσουν την υπερασπίστριά τους οι καταπιεσμένοι στο Ιράν, να μη χάσουν τα παιδιά της τη μάνα τους. Ελπίζω να αντιμετωπίζει τους διώκτες της με Γκαίτε: «αν τη φωτιά δεν κράταγα δίκη μου, δε θα χα τίποτα στην κατοχή μου». 
Και *φως· περισσότερο φως*!]

filotheiΣ.Δ: Ποινή κάθειρξης 38 ετών και 148 βουρδουλιές επιβλήθηκε στην Ιρανή δικηγόρο και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ ( Τεχεράνη, 1963). Γνωστή, εκτός των άλλων, ως αντιπρόσωπος των γυναικών που διαδηλώνουν για το δικαιώμά τους να μη φορούν τη μαντίλα, η Σοτουντέχ βαρύνεται για διάφορα αδικήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια, και τα οποία η ίδια απορρίπτει.  

«Η Νασρίν Σοτουντέχ έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά της θανατικής ποινής», τόνισε ο Φίλιπ Λούθερ της Διεθνούς Αμνηστίας. «Είναι απολύτως εξοργιστικό ότι οι αρχές του Ιράν την τιμωρούν για το έργο της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Η Σοτουντέχ, η οποία συνελήφθη τον Ιούνιο του 2018, έχει εκτίσει στο παρελθόν τη μισή από την εξαετή ποινή κάθειρξης που της είχε επιβληθεί το 2010 για διασπορά προπαγάνδας και συνομωσία κατά της ασφάλειας του κράτους επειδή υπερασπίστηκε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2009 εναντίον του τότε προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ. Αφέθηκε ελεύθερη το 2013.

Η Σοτουντέχ έχει τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 22:36
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση