Σάββατο, 09 Μαρτίου 2019 16:49

Η "απαλλοτρίωση" της έκτασης των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα έχει δρόμο μπροστά της...

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
anaplasi5Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κάλεσε φορείς, συλλογικότητες, ιδιοκτήτες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: "Απαλλοτρίωση της έκτασης των Λιπασμάτων (210 στρεμ. περίπου) "ιδιοκτησίας" Πρότυπος Κτηματική Τουριστική Α.Ε." για τη δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και κατ’ επέκταση του δυτικού Πειραιά με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής. 
Η σπουδαιότητα του θέματος και η προεκλογική περίοδος διανύουμε προμήνυε μια πανηγυρική συνεδρίαση. Δεν ήταν όμως έτσι. Οι δημοτικές παρατάξεις δεν βρήκαν σημεία σύγκλισης, εκτός από ελαχίστων μεμονωμένων περιπτώσεων, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι απουσίαζαν, η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία, υπήρξαν πάλι οι συνήθεις αφορισμοί. 
Ακόμα οι φορείς, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάποτευπήρχε ακόμη επιτροπή φορέων για την ανάπλαση, δεν ήταν οι εκεί, οι περισσότεροι,  και οι δημότες ήταν πολλοί λιγότεροι από άλλες αντίστοιχες, τέτοιου επιπέδου, συνεδριάσεις. 
Η δημοτική αρχή, αφού τόνισε ότι υπήρξε μεγάλη περίοδος  προετοιμασίας για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις και να πετύχει το εγχείρημα, υποστήριξε την αναγκαιότητα της απαλλοτρίωσης.  Σκοπός είναι να αποκατασταθεί η απαιτούμενη συνέχεια μεταξύ του πολεοδομικού ιστού και του παραλιακού μετώπου που παραχωρήθηκε στον Δήμο από την κυβέρνηση, όπου έχουν γίνει παρεμβάσεις, χώρος συναυλιών, αθλητικοί χώροι, ποδηλατόδρομος, αναψυκτήρια κλπ. 

Στόχος είναι η ενοποίηση της έκτασης, ώστε να γίνει αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, η περιοχή να αποκτήσει χαρακτήρα αστικού πάρκου και να γίνει διάσωση και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν κτίρια στην περιοχή που καταρρέουν. Τελικός στόχος να μετατραπεί η περιοχή σε χώρος υπερτοπικής βαρύτητας και σημασίας με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης, υγείας και αναψυχής. 
 Πατώντας  drapetsini.blogspot.com  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Χάνου. 

 


Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Μαρτίου 2019 17:06

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 06-04-2019 07:57
Νίκο
μόλις τώρα, ένα μήνα μετά, είδα την απάντησή σου.

Δεν θέλω να σε φορτώσω με ευθύνες που δεν έχεις. Καλώς είδες ό,τι είδες. Εξ άλλου εσύ κι ο Λάκης είστε μετριοπαθείς, συνεπείς και λογικές σελίδες. Κινήστε στο "δικό μου" κλίμα. Γι αυτό κι εξέφρασα τα παράπονά μου που δεν προβάλατε αμέσως το πιο σημαντικό θέμα της πόλης.

Τα ερωτήματα που έβαλα παραμένουν. Δεν απαντήθηκαν από την δημοτική αρχή, ούτε από την τέταρτη εξουσία. Πλην ίσως εκείνου του "ενεργή βιομηχανία" που δεν στηρίζεται σε νόμους αλλά σε εικαζόμενη βούληση (ενδεχομένως) ενός δικαστή. Και πάλι όμως ο χαρακτηρισμός των χώρων εκείνων ως πρασίνου ή κοινοχρήστων κι η απαλλοτρίωσή τους θα ήταν ένα "δώρο" προς εκείνους που αγωνίζονται (π.χ. Τερψηχώρος) για την απομάκρυνση των βιομηχανιών. Αν διαλέγει κανείς την απαλλοτρίωση, τουλάχιστον, ας κινηθεί σωστά, ώστε να βλάψει λιγότερο την πολεοδόμηση και να αμυνθεί απέναντι σε επιθέσεις εναντίον της πόλης. Αυτό είπα.

Και κάτι ακόμη. Για μένα το θέμα της πολεοδομικής και οικονομική ανασυγκρότησης της πόλης (με αιχμή ίσως ιστορικά την περιοχή της ανάπλασης της βιομηχανικής ζώνης) δεν είναι αφορμή για προεκλογικό αγώνα αλλά αιτία.
Παράθεση
+1 # Νικ. Χάνος 10-03-2019 09:09
Το Δραπετσίνι είναι Blog, δεν είναι ενημερωτικό site που παρακολουθεί την επικαιρότητα, ανεβάζει ρεπορτάζ και παρεμβαίνει αδιαλείπτως. Είναι, κυρίως, ερασιτεχνική προσπάθεια και έχει περισσότερο σχέση με την έννοια «ενεργός πολίτης» και λιγότερο με την έννοια δημοσιογραφία. Θέματα, τα οποία μέσα στον πανικό που ζούμε κάνουν κλικ, τα παρουσιάζω και κάποιες φορές τα σχολιάζω.

Για το ρεπορτάζ, όπως λες, για την «απαλλοτρίωση» και το Πόντιος Πιλάτος. Αυτά είδα, αυτά εισέπραξα. Αυτή ήταν τη δεδομένη στιγμή και η εκτίμηση μου, "η υποκειμενική ματιά μου", και την κατέγραψα. Σημείωσε ότι δεν είμαι ειδικός για να γνωρίζω σε βάθος τις ιδιαίτερες τεχνικές αναφορές ομιλητών που έχουν ασχοληθεί χρόνια με την ανάπλαση. Δεν έκρυψα κάτι, ίσως μια αναφορά στην παρέμβαση του Ν. Μπεάζογλου θα έκανε πιο πλήρη την εικόνα που μετέφερα. Επιπλέον με σύνδεσμο παραπέμπω στο άρθρο σου που έχει τις θέσεις σου για το θέμα. Το βασικό ερώτημα της τοποθέτησης για την oil one και τη Λαφάρτζ αναφέρεται; Και είναι θέμα ειδικών, νομικών και μηχανικών να απαντήσουν, εάν μπορεί να απαλλοτριωθεί έκταση ενεργής βιομηχανίας, όπως ισχυρίζεσαι.

Τι είναι καλό ή καλύτερο, τη δεδομένη στιγμή, η πρόταση για απαλλοτρίωση της δημοτικής αρχής ή δική σου θέση, απαλλοτρίωση έκτασης Λαφαρτζ κλπ και άμεση πολεοδόμηση δεν μπορώ να απαντήσω. Οι ειδικοί ας πάρουν τον λόγο! Περιορίστηκα στο κείμενο στην αναφορά για την επιτροπή ανάπλασης στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι που είχαν ασχοληθεί και γνώριζαν, στη συναίνεση που πρέπει να έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες, στον καλό τεχνοκρατικό σχεδιασμό, και αναφέρθηκα με το ρήμα απεμπολεί (απεμπολώ =ξεπουλάω κάτι, παραιτούμαι από κάτι που μου ανήκει) για το αίτημα ανάπλασης των 640 στρεμμάτων.

Κλείνοντας, θεωρώ μια καλή αρχή, έτσι γράφω στο κείμενο, την πρόταση του δήμου γιατί αποκλείεται η περίπτωση να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να ακούσουμε ότι η Cosco αγόρασε την έκταση της Εθνικής. Ακόμα, θεωρώ ότι όποιος διοικεί έναν οργανισμό, έχει και άλλες πληροφορίες, συνυπολογίζει και άλλους παράγοντες, δεν ανοίγει όλα τα χαρτιά του και έχει τη στρατηγική του. Βεβαίως έχει ευθύνη ο δήμαρχος για να γίνονται με καλύτερους όρους συζητήσεις και να παίρνονται σημαντικές αποφάσεις, αλλά δεν βλέπω υστεροβουλία στις κινήσεις του.ΥΓ1.Η απογοήτευση είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα λόγω μη πραγματοποίησης του επιθυμητού γεγονότος και προήλθε από όλους, σε διαφορετικό βαθμό. Κυρίως, γιατί πίσω από τις όμορφες λέξεις υπήρχε έντονη η διάθεση για προεκλογική αντιπαράθεση.

ΥΓ2. Μην εμπιστεύεστε τους απογοητευμένους
Παράθεση
-1 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 09-03-2019 18:07
.
Ωραία λοιπόν, έγραψε επιτέλους ο Νίκος Χάνος ένα ρεπορτάζ. Ήταν παρών, είδε τι έγινε, κι όμως κρατά τις αποστάσεις ως Πόντιος Πιλάτος. Απογοητεύτηκε από την συζήτηση. Σωστά. Από την διοίκηση δεν απογοητεύτηκε; Σίγουρα, αλλά δεν το γράφει καθαρά.

ΕΡΩΤΗΜΑ 1ον:
Γιατί η δημοτική αρχή απαλλοτριώνει μιαν έκταση 210 στρ. που ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ αυτή τη στιγμή (αν αύριο ενοχληθούμε καλώς να αντιδράσουμε) και όχι μιαν έκταση 180 στρ. που υποβαθμίζει την πόλη;
Γιατί όχι η Μομπιλ Ουάν που δεν στοιχίζει ούτε το ένα τέταρτο από όσο στοιχίζουν τα λιπάσματα; Γιατί όχι η ΑΓΕΤ Ηρακλής; Είναι πιο δύσκολοι αντίπαλοι; Νόμιζα πως στη δημαρχία λένε πως είναι αγωνιστές.
Η ερώτηση είναι για την δημαρχία αλλά και για την Σταγόνα και το Δραπετσίνι. Για τον Οδυσσέα που ήταν παρών, για τον κάθε δημότη που σκέφτεται. Αν απαντηθεί αυτή, ας μην διαβαστούν καν οι επόμενες.

ΕΡΩΤΗΜΑ 2
Γιατί η δημοτική αρχή βάζει θέμα απαλλοτριώσεων σε μιαν έκταση που πρέπει άμεσα να πολεοδομήσει παίρνοντας 200 στρέμματα ΔΩΡΕΑΝ και μαζί με αυτά εισφορά σε χρήμα;
Γιατί να αγοράσεις 200 στρέμματα όταν 200 θα έχεις ΔΩΡΕΑΝ και θα πάρεις και εισφορά σε χρήμα για να τα διαμορφώσεις;
Κι αυτή η ερώτηση είναι για την δημαρχία αλλά και για την Σταγόνα και το Δραπετσίνι και όλους.

ΕΡΩΤΗΜΑ 3:
Γιατί βάζει ταφόπλακα στην ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ (που την κυνηγάμε 25 χρόνια) με την Απαλλοτρίωση αντί να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση της μελέτης Κλουτσινιώτη με βάση τον επικαιροποιημένο συντελεστή δόμησης 0,15 και την εφαρμογή της, έτσι ώστε να μην επιτραπεί καμιά νέα βλαβερή δραστηριότητα και να μπει ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΕΛΟΥΣ στις υπάρχουσες;
Ερώτηση προς όλους επίσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4:
Πώς εγκαταλείπεται με τόση ελαφράδα και απρονοησία η οικονομική και πολεοδομική ανασυγκρότηση των περιοχών μας από μια διοίκηση του 18%; Μαζί και οι θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη, η άνοδος της αξίας των ακινήτων, η αστική αναβάθμιση της περιοχής μας;
Πώς μπορεί ο δήμαρχος να λέει στο τέλος της συνεδρίασης ότι θα κάνει απαλλοτρίωση και μετά θα κάνει πολεοδόμηση; Ποιος θα τού πει τι είναι αστική ανάπλαση και ποιος θα τού διαβάσει τους νόμους; Ερώτηση προς όλους κι αυτή.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση