Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2019 10:52

Τα θολά σημεία της καλπάζουσας ανακύκλωσης στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

anakiklosi5Φανατικός της ανακύκλωσης νομίζω ότι δεν θα μ'έλεγε κανείς, ούτε κι εγώ ο ίδιος φυσικά. Τα στοιχειώδη κάνω στο σπίτι μου. Δηλαδή μαζεύω ξεχωριστά όσα σκουπίδια πάνε στους μπλε κάδους. Μάλλον ως απόρροια της φιλικής σχέσης που χρόνια διατηρώ σε θεωρητικό επίπεδο με τις οικολογικές ιδέες. Εξ αιτίας αυτών μάλιστα αρκετές φορές έχω πάρει μέρος σε διαδηλώσεις οικολόγων στην Αθήνα. Είναι απ'αυτές που συμμετέχουν το πολύ 5 χιλ. τύποι χαλαροί, ευγενείς, με χιούμορ και με προσεγμένο στυλ, παρόλο που εξαιτίας της καλλιεργημένης σχέσης τους με την οικολογία έχουν θερμοκρασία βρασμού. Τα τελευταία χρόνια, που οι επιπτώσεις εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου γίνονται πιο πολλές και πιο καταστροφικές σε όλη τη γη, έχουν ελαφρώς αυξηθεί αυτοί οι διαδηλωτές. 

 Μ'αυτά που έχω μάθει για την ανακύκλωση, όταν μάλιστα περιλαμβάνει τη διαλογή στη πηγή,  την επανάχρηση και την κομποστοποίηση, την συνδέω και με τις προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής και με τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος. Την συνδέω επίσης με αύξηση θέσεων εργασίας, με εξοικονόμηση χρημάτων για όσους φορείς έχουν την ευθύνη της καθώς και με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ως προς την ευθύνη που έχει ο καθένας μας για το περιβάλλον. Με λίγα λόγια την θεωρώ μια πάρα πολύ χρήσιμη επιλογή που κάνει καλό σε όλους μας.

Σχεδόν όλοι οι σοβαροί μελετητές/ερευνητές συμφωνούν πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του πλανήτη μας. Και πως το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας μας είναι και θα'ναι για πολλά χρόνια ακόμα, η ανεργία. Πράμα που σημαίνει ότι όσοι θεσμικοί και ιδιώτες συμφωνούν μ'αυτές τις δύο εκτιμήσεις, δεν θα περιμένουμε απ'αυτούς να κάνουν ότι μπορούν για να συνεισφέρουν στην επίλυση αυτών των δύο προβλημάτων; Δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν θα συμφωνούν ότι στις πρώτες θέσεις ανάμεσα σ'αυτούς που έχουν την δυνατότητα να βοηθούν στην επίλυση των δύο αυτών μεγάλων προβλημάτων, στο μέρος φυσικά που τους αναλογεί, είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και έχω επίγνωση ότι είναι κοινός τόπος αν ισχυριστώ, πως δυστυχώς σ'αυτούς τους δύο τομείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην χώρας μας υστερεί σημαντικά. Το γιατί παρουσιάζει υστέρηση η Τ.Α είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα. 

Κι όμως δεν είναι όλα μαύρα. Ευχάριστη έκπληξη μας προξενούν τα τελευταία χρόνια αρκετοί δήμοι με τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες που παίρνουν. Και χαρήκαμε διαβάζοντας πριν δυο βδομάδες μία ανακοίνωση του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας που είχε τον τίτλο "Ανακύκλωση:Στις πρώτες θέσεις Αττικής ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας" ( keratsini-drapetsona.gr ). Η ανακοίνωση αυτή με λίγα λόγια δείχνει, ότι ο δήμος νοιάζεται για την ανακύκλωση και φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι προσπαθεί για το καλύτερο σ'αυτόν τον τομέα Κι αυτό αποκτά μεγαλύτερο βάρος όταν οι υπόλοιποι δήμοι του Πειραιά δεν παρουσιάζουν καλές επιδόσεις.  

Τι έκανε η δημ.αρχή αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια; Έκανε τα εκ των ων ουκ άνευ. Αυτά δηλαδή τα βασικά που θα πρέπει να είναι στο πρόγραμμα ενεργειών κάθε δήμου που σέβεται τους δημότες του και το περιβάλλον. Το γιατί όμως δεν ήταν στις επιλογές των προηγούμενων δημ.αρχών, αν και εξυμνούσαν την ανακύκλωση, είναι ένα καλό ερώτημα.

Αντιληφθήκαμε λοιπόν, είδαμε, μάθαμε και πληροφορηθήκαμε τα τελευταία χρόνια τα εξής: Αύξησε λοιπόν η νυν Δημ.Αρχή τα απορριμματοφόρα που συλλέγουν τα ανακυκλωμένα υλικά από τους μπλε κάδους, τα δρομόλογιά τους καθώς και τους μπλε κάδους, όπως άλλαξε και τη θέση αρκετών. Και σημαντικό είναι πως συστηματικά έλεγχαν οι υπεύθυνοι της ανακύκλωσης την διεξαγωγή όλων των δρομολογίων και την πλήρη εκτέλεση της αποκομιδής και της μεταφοράς των ανακυκλωμένων υλικών στο σταθμό ανακύκλωσης στο ΚΔΑΥ του Ασπρόπυργου. Και φέτος, στις αρχές Φεβρουαρίου, τοποθέτησε πολύχρωμους κάδους ανακύκλωσης και σε σχολεία.

Μ'αυτές βασικά τις ενέργειες κατάφερε η δημ.αρχή να βρεθεί ο δήμος μας στις πρώτες θέσεις, όπως ισχυρίζεται, ανάμεσα στους δήμους της Αττικής ως προς την ανακύκλωση.

Ένσταση πρώτη: Οι δήμοι της Αττικής είναι 66. Όταν ισχυρίζεσαι ότι βρίσκεσαι στις πρώτες θέσεις, λογικό δεν είναι να περιμένει ο αναγνώστης να είσαι μέσα στην πρώτη πεντάδα, ή έστω στην πρώτη δεκάδα; Αν όχι, τότε δεν είναι υπερβολικό να διατείνεσαι ότι βρίσκεσαι στις πρώτες θέσεις; Μια θέση όμως στην πρώτη δεκάδα, όπως και να το κάνουμε είναι σημαντική και δεν μπορούμε να φανταστούμε το λόγο για να μην αναφερθεί το ποια ακριβώς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, το σαφές δεν είναι μόνο σοφό, αλλά και φανερώνει ότι δεν είσαι θιασώτης εκείνης της δημιουργικής ασάφειας που σε εξυπηρετεί να περάσεις ένα μήνυμα που δεν επιδέχεται επαλήθευση. 

Ποια είναι τα πιο αντικειμενικά κριτήρια για την παρακολούθηση της εξέλιξης της πορείας ενός δήμου στο θέμα της ανακύκλωσης και της σύγκρισης με τους άλλους δήμους; Το ποσοστό της ποσότητας των ανακυκλωμένων υλικών ως προς την ποσότητα όλων των απορριμμάτων και των κιλών ανακυκλωμένων υλικών ανά κάτοικο. Αναμενόμενο είναι το μέσο επίπεδο διαβίωσης και το μέσο μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων των δήμων να επηρεάζουν τα τελικά αποτελέσματα και αυτά είναι ένας λόγος που η σύγκριση δε θα μπορεί να είναι ποτέ εντελώς ισότιμη, πλην ίσως στην πέρα ως πέρα κομμουνιστική κοινωνία.  

Ο δικός μας δήμος, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ανακοίνωση, κατάφερε μέσα σ'αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια να εξαπλασιάσει το ποσοστό των ανακυκλωμένων υλικών επί του συνόλου των απορριμμάτων και κατάφερε από τα 13 κιλά ανακυκλωμένων υλικών που αντιστοιχούσαν ανά κάτοικο το 2014 να αντιστοιχούν το 2018, 47 κιλά. Πολύ καλό σκόρ και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους που το κατάφεραν. 

Ένσταση δεύτερη: Από τη στιγμή που το δυνατό επιχείρημά σου είναι αριθμοί, που μάλιστα πρώτη φορά τους αναφέρεις, τότε, αυτό που περιμένει ο κάθε πολίτης είναι να μπορεί να τους επαληθεύσει, να εξετάσει τον τρόπο υπολογισμού τους, έχοντας μάλιστα πρόσβαση ο ίδιος σε αδιαμφισβήτητες  πηγές. Διαφορετικά οι αριθμοί γίνονται αποδεκτοί από όσους είναι φτιαγμένοι να τους αποδεχθούν ως αληθείς και οι περισσότεροι είναι απ'αυτούς που κάνουν like δίχως καν να διαβάζουν το άρθρο. Όλοι οι άλλοι δικαίως διατηρούν τις όποιες επιφυλάξεις τους και δικαιολογημένα είναι απαιτητική η επιθυμία τους για μια πληροφόρηση συμβατή με τις κατακτήσεις του 21ου αιώνα. 

Προσωπικά προσπαθήσαμε με στοιχεία που αντλήσαμε από τη σελίδα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΣΔΝΑ (  εδώ  )(Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής ) που θεωρείται ο επίσημος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αττικής να επαληθεύσουμε τα στοιχεία του '18.

Επειδή τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί μέχρι στιγμής αφορούν το πρώτο οχτάμηνο του '18 και επειδή στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας καταχωρείται και η ποσότητα των απορριμμάτων που εναποθέτουν πάνω από 10 δήμοι στο Σταθμό Μεταμόρφωσης Απορριμμάτων Σχιστού, κάναμε διάφορες δικές μας υποθέσεις, παραδοχές και αναγωγές. Μια από τις παραδοχές που δεχτήκαμε είναι πως θεωρήσαμε ότι το 60% των απορριμμάτων των μπλε κάδων, μέσα στους οποίους βρίσκεις και της Παναγιάς τα μάτια, είναι ανακυκλώσιμο.

Αυτό τελικά που καταφέραμε να υπολογίσουμε ως ποσοστό των ανακυκλωμένων υλικών επί όλων των απορριμμάτων είναι 8% περίπου και όχι το 12% του δήμου και τα κιλά ανακυκλωμένων υλικών που αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο εμείς τα υπολογίσαμε σε 21 κι όχι στα 47 του δήμου. Προφανώς μπορεί να έχουμε κάνει λάθη εμείς, γι'αυτό θεωρούμε απαραίτητη την κοινοποίηση των στοιχείων και τον τρόπο εξαγωγής των συγκεκριμένων αριθμών. Αν ο συντάκτης της ανακοίνωσης της δημ.αρχής δεν έχει την ευθύνη, τότε ποιος την έχει; 

Δύο απορίες: Από τα διαθέσιμα στοιχεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Κηφισιάς το 2017 ήταν πρώτος στην ανά κάτοικο ποσότητα ανακτωμένων υλικών συσκευασίας που συλλέγονται μέσω του Συστήματος μπλε κάδου – μπλε κώδωνα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Κι αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ( ΕΟΑΝ),  kifissia.gr . Συγκεκριμένα υπολογίστηκαν περίπου 33 κιλά ανά κάτοικο που πραγματικά ανακτώνται (δηλαδή όχι μόνο συλλέγονται), αλλά πάνε για ανακύκλωση ως δευτερογενή υλικά, αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο του Δήμου. Μ'αυτό το στοιχείο της Κηφισιάς και τα 47 κιλά ανά κάτοικο του δήμου μας το '18, κανονικά θα έπρεπε να βρισκόμασταν με τα 47 κιλά ανά κάτοικο το '18 αν όχι  στην 1η θέση σίγουρα στη 2η; Αλλά αν συνέβαινε κάτι τέτοιο αμφιβάλλει κανείς που θα το ανακοίνωνε η δημ.αρχή δικαίως με τυμπανοκρουσίες; 

Σε μια άλλη λίστα (  εδώ  ) που εντοπίσαμε, οι δέκα πρώτοι δήμοι για το πρώτο οχτάμηνο του 2018 βάσει των στοιχείων από την ΕΔΣΝΑ ως προς την ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών όλων των ειδών, είναι οι εξής: Βριλήσσια, Διόνυσος, Ηράκλειο, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Φιλοθέης - Ψυχικού,  Ραφήνας - Πικερμίου, Γλυφάδας, Παπάγου - Χολαργού, Πεντέλης και Παλλήνης. Κανονικά σ'αυτήν τη λίστα δεν θα έπρεπε να υπάρχει και το Κερατσίνι - Δραπετσώνα, όταν το ποσοστό των προδιαλεγμένων υλικών του επί του συνόλου του 5ου Φιλοθέης - Ψυχικού είναι 11.2 % και του δικού μας δηλώνεται στο άρθρο της δημ.αρχής μας ότι είναι 12%; Η απορία μας είναι γιατί δεν είναι. 

Τι δεν πήραμε είδηση να συμβαίνει στο δήμο μας αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια; 

Κατ'αρχάς, αυτό που κρατάμε από την ανακοίνωση της Δημ.Αρχής του Δήμου Κερατσινίου είναι η διάθεσή της να παράγει αξιόλογο έργο στο πεδίο της ανακύκλωσης. Όμως, πέρα απ'αυτά που δούλεψε αυτά τα χρόνια, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι απαιτείται συστηματική δουλειά βάσει σχεδίου και σε βάθος χρόνου κι όχι να ποντάρουμε σε μία οικολογική επιφοίτηση των κατοίκων; Απαιτούνται καμπάνιες που θα απευθύνονται σε όλον τον πληθυσμό, αλλά και σε ειδικές ομάδες, απαιτούνται πιλοτικά προγράμματα που δεν αφήνονται στην τύχη τους όπως και αξιόλογησή τους.

 Χρειάζεται επίσης ένα, δύο, πολλά σχέδια του δήμου σε συνεργασία με οργανισμούς που κατέχουν το θέμα, όπως π.χ το Πολυτεχνείο και συνεργασία στις διάφορες δράσεις του με οικολογικές ομάδες που το έχουν μεράκι κι έχουν πείρα στο να μοιράζονται το μήνυμα της ανακύκλωσης ως βίωμα και όχι ως γνώση μόνο. Όπως χρήσιμη έχει αποδειχθεί ότι είναι και η διοργάνωση φεστιβάλ με αυτό το θέμα σε πολλά σημεία της πόλης καθώς και ημερίδων που θα απευθύνονται όχι μόνο στους κατοίκους αλλά και στους υπαλλήλους του δήμου που θα είναι επιφορτισμένοι με την ανακύκλωση, ώστε να επιμορφωθούν και να ευαισθητοποιηθούν. 

Στο δια ταύτα: Ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια, αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι δεν δούλεψε με τους κατοίκους, δεν ζύμωσε το θέμα της ανακύκλωσης στον κόσμο. Και δικαίως ο κόσμος δεν θεώρησε αυτό το εγχείρημα ως δικιά του υπόθεση. Εξ ου και η μικρή σχετικά επισκεψιμότητα στην ανακοίνωση. Εξ ου και η ολοκληρωτική απουσία από τις συζητήσεις του κόσμου του θέματος της ανακύκλωσης. 

Αλλά και σε ποιον άραγε να προκαλεί εντύπωση που κανένας κι από τους νέους δημοτικούς συνδυασμούς αλλά και τους παλιούς, δεν ασχολήθηκε με την ανακοίνωση της δημ.αρχής, έστω σχολιάζοντάς την και κρίνοντάς την οι υποψήφιοι από τις εμπειρίες που έχουν από τη δράση των υπηρεσιών του δήμου σ'αυτό το θέμα; Ίσως διότι δεν τους απασχολεί ιδιαιτέρως το θέμα της ανακύκλωσης και εμπειρικά έχουν πεισθεί ότι δεν ενδιαφέρει τον πολύ κόσμο και ως εκ τούτου δεν είναι ένα θέμα που ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει τις εκλογικές τους επιδόσεις. Ίσως πάλι, γιατί δεν έχουν τι συγκεκριμένο να πουν και τι να προτείνουν πέρα από τα αυτονόητα και όταν αναφέρονται στην ανακύκλωση το κάνουν περισσότερο για να ψαρέψουν ψηφοφόρους στα θολά νερά της οικολογίας ως μόδας.

anakiklosi7Δίδαγμα: Για να γυρίσει ο ήλιος της ανακύκλωσης, θέλει δουλειά πολύ, από όλους.   

Το καίριο είναι πως στην εποχή μας και στο πλαίσιο της Ε.Ε είναι ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην επανάχρηση και στη διαλογή στην πηγή με την τοποθέτηση ειδικών κάδων για γυαλί, μέταλλο, χαρτί αλλά και κομπόστ (οι καφέ κάδοι που ήδη εμφανίστηκαν σε κάποια σημεία της Αθήνας, αλλά και σε σπίτια). Ένα, που όπως και να το δούμε είναι πρόβλημα, είναι η τοποθέτηση άσχετων απορριμμάτων στους κάδους ανακύκλωσης, αλλά και οι οργανωμένες κλοπές χαρτιού, κυρίως, από αυτούς που πέρσι έφτασε τους 25.000 τόνους. Κι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα πλαστικά, που απ΄ότι φαίνεται η προσπάθεια με τις πλαστικές σακούλες αποδίδει κι αυτό είναι ένα καλό σημάδι.  

Στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών της αυτοδιοίκησης δεν μπορεί παρά να είναι  κάθε πολίτης να εμπεδώσει την αξία της ανακύκλωσης και της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας. Να αφομοιώσει δηλαδή και να πειστεί μέσω μαθημάτων, ορθολογικού προγραμματισμού και πιλοτικών δράσεων που να περιλαμβάνουν και ανταποδοτικά οφέλη την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης. Οι νόμοι, όσο προχωρημένοι ή αυστηροί κι αν είναι, το ξέρουμε όλοι πια, ότι δεν επαρκούν μια αναγκαιότητα να γίνει συνείδηση.  

Πληροφορίες σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο:

Όλα αυτά είναι τα βασικά που κάθε δήμος σε κάθε χώρα πρέπει να προωθεί, αν δεν το κάνει ήδη, και  στην χώρα μας, μια χώρα που γενικά έχει χοντρό πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε μια χώρα που η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου αδιαφορεί για την ανακύκλωση, κι ένας λόγος είναι πως δεν είναι ενημερωμένο επαρκώς και δεν έχει προπονηθεί σε δράσεις σχετικές με τη διαλογή στην πηγή και γενικά στην ανακύκλωση. Αποτέλεσμα είναι το φαινόμενο, ακόμα κι αυτοί που δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον για την ανακύκλωση, τους ακούς συχνά να αναρωτιούνται για το πόσα από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα καταλήγουν πράγματι σε μονάδες ανακύκλωσης και πως αξιοποιούνται στη συνέχεια και τι όφελος έχει ο δήμος και τι αυτοί.  

Γενικά, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας θετικής στάσης απέναντι στην ανακύκλωση παίζουν ή μπορεί να παίζουν εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα ατομικά ή συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία και τα ΜΜΕ το κράτος, τα σχολεία και οι δραστήριες οικολογικές ομάδες, οι εταιρίες, τα κόμματα ( που σ'αυτό το θέμα είναι όλα εντελώς πέρα βρέχει), με σκοπό την επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχει θέσει ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015. Στόχων όπως η επίτευξη υψηλών ποσοστών πρόληψης, προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, ανάκτησης, αξιοποίησης και εκτροπής όσο γίνεται περισσότερων αποβλήτων από την ταφή, μια πρακτική ξεπερασμένη και μακροπρόθεσμα αντιπεριβαλλοντική. Μια σημαντικότατη συνέπεια αυτών των επιλογών είναι τα χιλιάδες ευρώ που θα εξοικονομούνται από κάθε δήμο λόγω αυτών των αναγκαίων πια για την εποχή μας ενεργειών.  

Όλοι οι  παραπάνω φορείς προφανώς και έπαιξαν καλά, συστηματικά οργανωμένα και σε βάθος χρόνου το ρόλο τους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε αυτές να πετυχαίνουν σήμερα έως και τετραπλάσια  ποσοστά ανακύκλωσης των σπιτικών αποβλήτων από την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν είναι θέμα νοοτροπίας αλλά παιδείας. Η χώρα μας ως προς την ανακύκλωση βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ε.Ε ανακυκλώνοντας το '18 το 17% περίπου των αποβλήτων της. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σλοβενία και Ιταλία, με ποσοστά που ξεπερνούν το 50%. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι στόχος της Ε.Ε είναι το 2020 τα κράτη μέλη της να πετύχουν το 50% των αποβλήτων της να ανακυκλώνεται. Χλωμό το βλέπω, αλλά το ερώτημα είναι γιατί αρκετές χώρες θα τον πετύχουν και άλλες, οι γνωστές γνωστότατες, όχι;   

Συγκριτικά, το ποσοστό ανακύκλωσης στην ΕΕ συνολικά υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 28% και της κομποστοποίησης το 16%. Επιπλέον, το 27% αποτεφρώνεται, ενώ στις χωματερές οδηγείται μόλις το 28% των αποβλήτων όταν στην Ελλάδα καταλήγουν εκεί πάνω από 8 στα 10 απορρίμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν το Eco-Παρατηρητήριο και η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης (ΕΟΑ) – από τις πρώτες σχετικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα. 

Κι αυτά δώρο σε όσους τους τρώει το πράσινο σκουλίκι της οικολογίας. 

Πατώντας  ypeka.gr  θα σας εμφανιστεί το "Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων"που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2015. Αν ποτέ εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο το σίγουρο θα είναι ότι θα έχουμε γυρίσει σελίδα ως χώρα, αφήνοντας πίσω μας ότι μας καθηλώνει στο σημειωτόν της αντικοινωνικής κι αντιπεριβαλλοντικής συμπεριφοράς. 

Και τέλος το άρθρο 228 από τον "Κλεισθένη"

που αναφέρει αναλυτικά τι πρέπει να κάνει κάθε δήμος για τα σκουπίδια
 Αρμοδιότητες των δήμων επί Αστικών Στερεών Αποβλήτων 
 
1. Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού έχουν τις εξής αρμοδιότητες: 
α. την εκπόνηση και υλοποίηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) της παρ. γ΄ του άρθρου 2 της κοινής υπουργικής απόφασης οικ. 51373/4684/2015 (Β΄2706) στα διοικητικά όρια του οικείου δήμου που αποτελεί τη βάση των συμβάσεων που συνάπτει ο δήμος με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης και άλλους φορείς διαχείρισης αποβλήτων. Το ΤΣΔΑ πρέπει να είναι σύμφωνο με το οικείο ΠΕΣΔΑ,
β. την εκπόνηση προγραμμάτων πρόληψης-μείωσης παραγωγής αποβλήτων και προετοιμασίας για επαναχρησιμοποίηση, 
γ. την οργάνωση και την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή των αστικών αποβλήτων στα διοικητικά όριά τους σύμφωνα με τα οικεία ΤΣΔΑ και ΠΕΣΔΑ,
 δ. την οργάνωση και εφαρμογή χωριστής συλλογής για τέσσερα (4) τουλάχιστον διακριτά ρεύματα ανακυκλώσιμων αποβλήτων υλικών, ήτοι γυαλί, χαρτί, πλαστικά και μέταλλα από αστικά απόβλητα, οι ίδιοι ή σε συνεργασία με Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, σε εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2939/2001,
 ε. την οργάνωση και εφαρμογή χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων που προέρχονται ιδίως από χώρους εστίασης, νοικοκυριά, μεγάλους παραγωγούς και πράσινα απόβλητα πάρκων και κήπων,
 στ. τη συλλογή και μεταφορά των υπολειπόμενων σύμμεικτων αστικών αποβλήτων και των προδιαλεγμένων ύστερα από Διαλογή στην Πηγή σε κατάλληλες υποδομές ανακύκλωσης, ανάκτησης ή διάθεσης και με την επιφύλαξη των προβλέψεων του οικείου ΠΕΣΔΑ, 
ζ. την εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης των ΑΣΑ και η αποκατάσταση των υφισταμένων ΧΑΔΑ, η. την ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των δημοτών και των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα διοικητικά τους όρια, 
θ. το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης-μείωσης αποβλήτων και γενικότερα μέτρων για την προώθηση της ιεράρχησης εργασιών και δράσεων διαχείρισης αποβλήτων που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της τελικής διάθεσης των ΑΣΑ,
 ι. με την επιφύλαξη του άρθρου 3, την προετοιμασία έργων και δράσεων του ΤΣΔΑ για την επεξεργασία των ΑΣΑ, που παράγονται στα διοικητικά τους όρια, και την υποβολή τους για χρηματοδότηση από επιχειρησιακά προγράμματα είτε ευρωπαϊκά προγράμματα με την ιδιότητα του τελικού δικαιούχου, 
ια. την προώθηση δράσεων και η υλοποίηση έργων που συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία, 
ιβ. την καταχώρηση σε πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων» που αναπτύσσεται στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, πάσης φύσεως στοιχείων που απαιτούνται για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των έργων διαχείρισης αποβλήτων και των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων των ΠΕΣΔΑ. Λεπτομέρειες του παρόντος δύναται να καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και κάθε άλλου αρμόδιου Υπουργού.
 2. Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού μπορεί να προβαίνουν: 
α. στην κατασκευή και λειτουργία Πράσινων Σημείων του άρθρου 21 του ν. 4447/2016 και με την επιφύλαξη των προβλέψεων του οικείου ΠΕΣΔΑ,
 β. στην υλοποίηση και λειτουργία Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) μέχρι και Β΄ κατηγορίας της 4ης ομάδας «Συστήματα Περιβαλλοντικών Υποδομών» της αριθμ. 37674/2016 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την επιφύλαξη των προβλέψεων του οικείου ΠΕΣΔΑ, 
γ. στην υλοποίηση και λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Αποβλήτων ΣΜΑ μέχρι και Β΄ κατηγορίας της 4ης ομάδας «Συστήματα Περιβαλλοντικών Υποδομών» της αριθμ. 37674/2016 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την επιφύλαξη των προβλέψεων του οικείου ΠΕΣΔΑ, 

 δ. στην κατασκευή και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων μέχρι και Β΄ κατηγορίας της 4ης ομάδας «Συστήματα Περιβαλλοντικών Υποδομών» της αριθμ. 37674/2016 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με την επιφύλαξη των προβλέψεων του οικείου ΠΕΣΔΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019 09:59
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση