Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 11:00

Δέσποινα Κουτσούμπα vs Γαβρίλη + Μώραλη + Μπελαβίλα, για την κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

peiraias-Επί του παρόντος αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ( ΚΑΣ) που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα 5.3.  Το 9ο θέμα ήταν αυτό που προκάλεσε την αντίδραση των αυτοδιοικητικών του Πειραιά, δηλαδή του αντιπεριφερειάρχη Γ.Γαβρίλη, του δήμαρχου Γ.Μώραλη και του υποψήφιου δήμαρχου Ν.Μπελαβίλα.  Συγκεκριμένα το 9ο θέμα που αφορούσε τον Πειραιά είχε ως τίτλο: «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι», Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».

Η αναβολή προέκυψε καθώς το υπουργείο Πολιτισμού έκανε δεκτό το  αίτημα, που κατέθεσε εγγράφως τη Δευτέρα ο ΟΛΠ, ζητώντας την αναβολή της εξέτασης του θέματος από το ΚΑΣ, προκειμένου να έχει χρόνο για να καταθέσει τις απόψεις του.

Ότι ο ΟΛΠ ένιωσε να τον απειλεί το 9ο θέμα του ΚΑΣ μας έβαλε σε σκέψεις.

Στο πάνω πάνω ράφι είναι η δυσκολία να αρνηθείς ότι αν σε άτομα, οικογένειες, παρέες, επιχειρήσεις , ομάδες, κόμματα και κράτος κανόνας είναι το "δυο μέτρα και δυο σταθμά" αυτό πάντα φτάνει στο σημείο να προσβάλλει και το ανοσιοποιητικό σύστημα όσων το εφαρμόζουν. Με λίγα λόγια το " τα δυο μέτρα και τα δυο σταθμά", μια πανάρχαια πρακτική, στην πορεία αφυδατώνει ότι καλύτερο διαθέτει αυτός που το υιοθετεί.    

Τι παίζει όμως με την COSCO, τι πιθανόν να φοβάται; Να στηθούν εμπόδια που θα δυσκολέψουν τις επενδύσεις της, αναγκαίες για να πάρει το 2021 και το επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ. Τι καινούργιο προέκυψε; Σύμφωνα με μια πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας από εδώ και στο εξής, κάθε μικρό ή μεγαλύτερο έργο στον ΟΛΠ θα πρέπει πρώτα να περνά από επιτροπές αρχαιολογίας διαφορετικών βαθμίδων, με άγνωστη κατάληξη για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο των Κινέζων, που βάσει συμφωνίας οφείλει να έχει υλοποιηθεί ως τον Αυγουστο του 2021. 

Τους σύντροφους Κινέζους, όμως, τους "καίει" το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γιατί στη σύμβαση του 2016 με το Δημόσιο, η Cosco είχε συμφωνήσει να αποκτήσει έναντι 368,5 εκατ. ευρώ το 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, αλλά αυτό να γίνει σε δύο φάσεις. Πρώτα το 51% έναντι 280,5 εκατ ευρώ, και εν συνεχεία, αφού θα ολοκλήρωνε εντός 5ετίας συγκεκριμένες επενδύσεις ύψους 293,7 εκατ. ευρώ, θα έπαιρνε και το επιπλέον 16%.

Το υπουργείο Πολιτισμού που δέχτηκε την αίτηση αναβολής του θέματος 9, θεωρεί ότι τέτοιες σκέψεις ροκανίσματος της συμφωνίας με την Cosco, είναι μακρυά από τα σχέδιά του. Αυτό που θεωρεί ως βασικό το υπουργείο είναι ότι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται και ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου στον Πειραιά δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ ούτε για την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία.

Και αναφέρει στην ανακοίνωσή του και τα εξής: 

Δεδομένου ότι το master plan του ΟΛΠ συνιστά χωρική ρύθμιση, η θεσμική κατοχύρωση της έγκρισής του προϋποθέτει, κατά τον Ν. 3028/2002, την οριοθέτηση περιοχών που περιέχουν αρχαιότητες ή ενδείξεις για αρχαιότητες.

Το master plan του ΟΛΠ σχετίζεται με χώρους που περιέχουν αρχαιότητες στη Σαλαμίνα και τον Πειραιά. Ο αρχαιολογικός χώρος στη Σαλαμίνα έχει οριοθετηθεί στο παρελθόν (Αμπελάκια - Κυνόσουρα), ενώ η κήρυξη - οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Πειραιά είναι σε εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά υπάρχουν μόνο παλαιές κηρύξεις μεμονωμένων μνημείων (Ηετιώνεια Πύλη, τμήματα του Κονώνειου Τείχους, Αστικές Πύλες), που δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των αρχαιοτήτων.

Αυτό πάντως που είναι φανερό είναι πως αν μ'αυτά και με τ'άλλα, οδηγηθεί στην ακύρωσή της η συμφωνία της Cosco με το Ελληνικό κράτος, αυτό δεν θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους τυχόν επίδοξους επενδυτές να κρατηθούν μακρυά από την Ελλάδα; Κι αυτό πως θα το εκλάβουν άραγε οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι της χώρας μας κι όλοι όσοι θεωρούν πως για να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας που τις έχουμε μεγάλη ανάγκη, εκ των ων ουκ άνευ αποτελούν και οι ιδιωτικές επενδύσεις;

Επειδή στη συγκυρία αυτή η κόντρα Αμερικανών και Κινέζων έχει οξυνθεί, γι'αυτό φαίνεται πέρασε από το μυαλό μας επί τροχάδην η σκέψη πως ίσως οι Αμερικάνοι, που σίγουρα δεν καλοβλέπουν την επέκταση των δραστηριοτήτων της COSCO, να ενθαρρύνουν κυβερνητικούς κύκλους που θέλουν αν όχι ένα βελούδινο διαζύγιο ανάμεσα στη COSCO και στον ΟΛΠ Α.Ε. τουλάχιστον να βάλουν φρένο στα μεγαλεπήβολα κινέζικα πρότζεκτ. 

Η τελευταία απορία που έχουμε αφορά το Καστράκι στη Δραπετσώνα, που κι αυτό περιλαμβάνεται στο 9ο θέμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σχεδιαζόμενο πάρκο από το δήμο θα μπει στην αναμονή; 

Πατώντας  naftemporiki.gr  θα σας εμφανιστεί η δήλωση του Μώραλη που δημοσιεύτηκε με τίτλο " Να μην μετατραπεί ο Πειραιάς σε αρχαιολογικό χώρο" 

Πατώντας  anticapitalist  η δήλωση της Δέσποινας Κουτσούμπα, πρώην περιφερειακής συμβούλου και υποψήφιας της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, για το θέμα της κήρυξης των αρχαιοτήτων στον Πειραιά, που αναρτήθηκε στο μπλογκ Αντικαπιταλιστική Ανατροπή με τον τίτλο " Καλές οι αρχαιότητες, αρκεί να μην είναι στην αυλή σας;"

Κι  εδώ  το ρεπορτάζ της Βασιλικής Τζεβελέκου για την αναβολή της συζήτησης στο ΚΑΣ αυτού του θέματος. 

Τέλος ακολουθεί η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά όπως αναρτήθηκε στο fb. 

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη για την αναοριοθέτηση και επέκταση του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως του Πειραιά

«Η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μη διαπραγματεύσιμη αρχή και προτεραιότητα. Η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της πόλης του Πειραιά δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια διαφωνία μεταξύ εκείνων που εκπροσωπούν την προστασία και εκείνων που δεν την επιδιώκουν, όπως έχουμε πολλές φορές δει να συμβαίνει στο παρελθόν.

Η πόλη του Πειραιά έχει συγκεκριμένες και γνωστές αρχαιότητες, νεώτερα και βιομηχανικά μνημεία. Η αποκατάσταση και η ανάδειξή τους δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Ως Περιφέρεια συστηματικά επιδιώκουμε και χρηματοδοτούμε πολλά έργα αναστήλωσης και ανάδειξης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. 

Σ’ αυτό το διαμορφωμένο ασφυκτικά αστικό περιβάλλον η επέκταση της ήδη υφιστάμενης κήρυξης δεν συνεισφέρει θετικά. Αντίθετα και με δεδομένο το δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο θα οδηγήσει σε νέες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις οποιοδήποτε τεχνικό έργο ή παρέμβαση στο δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Η πόλη, οι φορείς της δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της επέκτασης της κήρυξης. Αντίθετα, συνεκτιμώντας την αρνητική εμπειρία από άλλες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες υφίστανται τόσο εκτεταμένες κηρύξεις, εύλογα ανησυχούν. Υπάρχει ανάγκη να υπάρξουν διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης, να αποσαφηνιστούν τα όρια, οι σκοποί, οι επιδιώξεις της πρωτοβουλίας του ΥΠ.ΠΟ.
Τέλος, πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι η συνεργασία μας με τις Υπηρεσίες του ΥΠ. ΠΟ. είναι εξαιρετικά καλή και θετική, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό όμως δεν πρέπει να υποκαταστήσει την ανάγκη σταθερών, θεσμικών, σχέσεων συνεργασίας, αρμοδιοτήτων. Κατά τη γνώμη μας η οριστική απόφαση πρέπει να αναβληθεί και να υπάρξει χώρος και επαρκής χρόνος για μια οργανωμένη θεσμικά συζήτηση».

Υ.Γ: Πριν από τις δημοτικές εκλογές θα έρθει προς συζήτηση στο ΚΑΣ το 9ο θέμα και το master plan του ΟΛΠ, που στην ανακοίνωσή του για την αναβολή τόνισε πως η κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου αφορά την απλή οριοθέτηση ώστε η Αρχαιολογική Υπηρεσία να μπορεί να ασκεί έλεγχο κατά τη διάρκεια των οποιονδήποτε εργασιών. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 17:27
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση