Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 10:32

Ο Πλάτων και τα πάθη της ψυχής, η βιντεοσκοπημένη ομιλία του Βασίλη Κάλφα στο Αιγινήτειο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kalfas1Ο Βασίλης Κάλφας είναι διακεκριμένος μελετητής της αρχαίας ελληνικής επιστήμης και κορυφαίος μεταφραστής των έργων του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Ο επιφανής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης θα διερευνήσει στη διάλεξή του το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα γιατί οι αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι, ενώ έθεσαν τα θεμέλια για τις περισσότερες γνωστές επιστήμες, δεν κατάφεραν να αναπτύξουν μια θεωρητικά συνεκτική επιστημονική ψυχολογία.

Γιατί οι Έλληνες φιλόσοφοι δεν ανέπτυξαν μια επιστημονική ψυχολογία; Η ρίζα του προβλήματος ανάγεται στον Πλάτωνα, και ανιχνεύεται σε 3 πολύ γνωστές πλευρές της φιλοσοφίας του: Στη θέση ότι η αρετή είναι γνώση, στην εξορία των ποιητών από την ιδανική πολιτεία και στη λειτουργικότητα των πλατωνικών μύθων. Οι πλευρές αυτές είναι αλληλένδετες και ανάγονται στον τρόπο με τον οποίο ο Πλάτων αντιμετώπισε τα πάθη της ανθρώπινης ψυχής.

Τις σκέψεις αυτές ανάπτυξε ο καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ Βασίλης Κάλφας στο Αμφιθέατρο του Αιγινητείου Νοσοκομείου στις 26.1.19 με μια ομιλία που κράτησε 56:34.

Πατώντας  blod.gr  θα σας εμφανιστεί το βίντεο.  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 10:53
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση