Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013 09:41

Τι κάνουμε όταν τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ο Μορίς Τέιλορ είναι Αμερικάνος και πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής ελαστικών Titan International. Στην πιάτσα των επιχειρηματικών κύκλων είναι γνωστός ως Αρκούδα εξ αιτίας του άγαρμπου διαπραγματευτικού του στυλ. Το 1996 ο Τέιλορ διεκδίκησε την υποψηφιότητα για την προεδρία στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Στη Γαλλία - δεύτερη χώρα από όλες τις απόψεις της Ε.Ε - οι άνεργοι στις αρχές του 2013 έφτασαν τα τρία εκατομμύρια, ποσοστό 10,5% ,το υψηλότερο της τελευταίας τριακονταετίας.


Η Αμιέν είναι μία μεσαιωνική πόλη της βόρειας Γαλλίας με πληθυσμό 140.000 κατοίκους. Η πανέμορφη αυτή πόλη έχει αναπτυγμένη βιομηχανία στον τομέα της αυτοκίνησης (Valéo, Goodyear, Dunlop). Σήμερα είναι και κέντρο εταιρειών υπηρεσιών, ειδικότερα στην Πληροφορική.


Ο Αρνό Μοντεμπούρ είναι ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανικής Ανάπτυξης.


Η αμερικάνικη εταιρεία ελαστικών Goodyear προ μηνών ανακοίνωσε επίσημα πως σκοπεύει να κλείσει τη μονάδα της στην Αμιέν που απασχολεί 1200 περίπου εργαζόμενους.


Η Γαλλική κυβέρνηση στις αρχές του χρόνου έκανε επίσημη πρόταση στην Titan να εξαγοράσει αυτή τη μονάδα της Goodyear.


Η απάντηση του Μορίς Τέιλορ ήταν αρνητική και δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες στις 8 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα στα άλλα λέει και τα εξής: «Επισκέφθηκα αυτό το εργοστάσιο πολλές φορές. Οι Γάλλοι εργαζόμενοι αμείβονται με υψηλούς μισθούς αλλά δεν δουλεύουν παρά μόνο τρεις ώρες. Έχουν μία ώρα για διαλείμματα και φαγητό, συζητούν επί τρεις ώρες και εργάζονται τρεις ώρες».

«Το είπα στους Γάλλους συνδικαλιστές. Μου απάντησαν ότι έτσι γίνεται στη Γαλλία!».

Και κάπου αλλού τονίζει ο Τέιλορ στην επιστολή του που απευθύνεται στον Αρνό Μοντεμπούρ τα εξής: «Πιστεύετε ότι είμαστε τόσο ηλίθιοι; Η Titan θα αγοράσει μια κινεζική ή ινδική βιομηχανία ελαστικών, θα πληρώνει λιγότερο από ένα ευρώ την ώρα σε μισθούς και θα εξάγει όλα τα ελαστικά που χρειάζεται η Γαλλία. Ο Γάλλος αγρότης θέλει φτηνά ελαστικά. Δεν τον ενδιαφέρει αν προέρχονται από την Κίνα ή την Ινδία», τονίζει ο Τέιλορ στην επιστολή του. Τέλος σχολιάζοντας την απόφαση της Goodyear να κλείσει την πιο μεγάλη μονάδα της στη Γαλλία, είπε πως η Goodyear προσπάθησε επί τέσσερα και πλέον χρόνια να σώσει ορισμένες από τις πλέον καλοπληρωμένες θέσεις στην Αμιέν, αλλά τα συνδικάτα και η γαλλική κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτε παρά μόνο λόγια». Ο Τέιλορ προέβλεψε επίσης πως σε πέντε το πολύ χρονια η γαλλική Michelin δεν θα μπορεί πλέον να παράγει ελαστικά στη Γαλλία.Μετά από τη δημοσιοποίηση της επιστολής αυτής του Τέιλορ, ο υπουργός Μοντεμπούρ δήλωσε πως ο Τέιλορ θα τύχει της δέουσας απάντησης.

Το μεγάλο συνδικάτο CGT χαρακτήρισε τον Τέιλορ «παράφρονα και ακατάλληλο να βρίσκεται στο πηδάλιο μιας μεγάλης βιομηχανίας» και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα περιγράφει την Titan ως ενσάρκωση του «καπιταλισμού που φτιάχνουν οι γύπες». Όμως και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν τόνισε πως η επιστολή του Τέιλορ «αποκαλύπτει την περιφρόνηση που τρέφουν οι μεγάλες απάτριδες πολυεθνικές για τους Γάλλους εργαζομένους».Το θέμα που μας καίει είναι πως οι καπιταλιστές της Goodyear σύντομα θα κλείσουν το εργοστάσιό τους στην Αμιέν, 1200 εργαζόμενοι θα βρεθούν στους δρόμους και προφανώς η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών προϊόντων δεν θα μεγαλώσει και η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας θα παρουσιάσει μία μικρή κάμψη.Το σίγουρο είναι πως η Titan του Τέιλορ θα βρει τις φτηνές εγκαταστάσεις που θέλει στην Κίνα ή στην Ινδία, εκεί όπου θα πληρώνει φτηνά εργατικά μεροκάματα και σε λίγο καιρό θα πουλάει φτηνότερα ελαστικά στη Γαλλία αυξάνοντας παράλληλα τα κέρδη της. Οπότε φως στο τούνελ υπέρ των Ευρωπαίων εργαζομένων δεν φαίνεται επί του παρόντος. Επί του παρόντος, την παρτίδα την κερδίζει ο Τέιλορ κι ο κάθε Τέιλορ, που μπορεί με άνεση να κάνει χοντρό παιχνίδι στις χώρες εκείνης της γης όπου υπάρχουν ευνοϊκοί όροι για την κερδοφορία των κεφαλαίων τους. Η δικιά τους παγκοσμιοποίηση προσφέρει λίγα ψίχουλα στους εργαζόμενους σε ένα σημείο του κόσμου και στέλνει στις χωματερές κάποιες άλλες χιλιάδες εργαζόμενους σε κάποιο άλλο μέρος της οικουμένης. Είναι φανερό πως η παγκοσμιοποίση των εργαζομένων ακόμα βρίσκεται στα σπάργανα και ωχριά μπροστά σ'αυτήν του κεφαλαίου.Να λοιπόν, ένας σημαντικός λόγος που στ'αλήθεια είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τους εθνικούς πολιτικούς και τα κινήματα στο άμεσο μέλλον το διεθνοποιημένο κεφάλαιο. Είναι ευνόητο πως αυτή η αδυναμία δεν είναι καθόλου καλή για τους Ευρωπαίους, αλλά και για τους Αμερικανούς εργαζόμενους. Με μια επιφανειακή σκέψη μπορούμε να ισχυριστούμε πως όσο πιο οργανωμένοι είναι οι εργαζόμενοι μιας χώρας και όσο πιο πολλά δικαιώματα έχουν κατοχυρωμένα θεσμικά τόσο πιο αρνητικές φαίνεται να διαμορφώνονται οι εξελίξεις γι'αυτούς. Γι'αυτό επιβάλλεται το "παιδιά να οργανωθούμε" των εργαζομένων, προπάντων στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους. Διότι είναι γνωστό τοις πάσι πως οι κεφαλαιούχοι επιβάλλεται να επενδύουν σε χώρες που το κοινωνικό κράτος είναι αδύναμο, τα εργασιακά δικαιώματα ψαλιδισμένα και η εργατική δύναμη φτηνή. Κι έτσι αυτός ο αφύσικος και προκλητικός πλούτος που είναι μαζεμένος σε λίγα χέρια και συνεχώς αυξάνεται, οδηγεί το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων όλο και πιο χαμηλά. Η κίνηση σαχ - ματ είναι η κοινωνικοποίηση αυτού του πλούτου με μιας σε όλη την οικουμένη. Αλλά ο ιδανικός παίχτης που θα το κάνει αυτό πράξη είναι ακόμα διασπασμένος σε χιλιάδες ανταγωνιστικά κομμάτια.  


Το ενδιαφέρον είναι ότι από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, αιώνες τώρα, η παραπάνω διαπίστωση, άλλους φαίνεται να τους αφήνει αδιάφορους, άλλους τους ταΐζει την κατάθλιψή τους κι άλλους - σπανίως πολλοί οι αφιερωμένοι - τους προκαλεί να τρώνε τα λυσσακά τους για να συνεισφέρουν στις απαντήσεις για το πρόβλημά τους. Τους τελευταίους - αν είσαι παρατηρητικός - συνήθως μπορείς να τους ξεχωρίσεις από το βλέμμα τους. Είναι βαθύ, πλατύ και τρυφερό. Στα σκοτάδια δε τα μάτια τους, ενίοτε λάμπουν ως φαναράκι Πασχαλιάτικο και ενίοτε ως μάχαιρα αστραπής.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013 11:08
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση