Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 19:35

Η αξιόλογη κίνηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων κατά το έτος 2018, Καλλίμαχος

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

trikala2MikeStilkeyΜε δελτίο Τύπου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ενημερώνει για την κίνησή της κατά το έτος 2018.

Παραθέτουμε μερικούς αριθμούς:

Μέλη που προέβησαν σε δανεισμό 18.551.

Επισκέψεις στο αναγνωστήριο: 18.324.

Οργανωμένες επισκέψεις σχολείων: 990. Συμμετέχοντες σε δράσεις: 964.

Χρήστες Η/Υ: 5.338. Δανεισθέντα βιβλία: 36.778. Σύνολο χρηστών: 44.167.

Νέοι τίτλοι βιβλίων από αγορά: 837. Νέοι τίτλοι βιβλίων από 158 δωρεές εκ των οποίων οι 904 εισήχθησαν στη ΔΒΤ και οι 551 παραδόθηκαν σε φορείς (π.χ. Α'/θμια και Β'/θμια Εκπ/ση, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ,

Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων κ.α.): 1.455. Σύνολο νέων τίτλων βιβλίων: 1.741.

Συνολικός αριθμός βιβλίων: 51.726. Νέα μέλη: 606. Σύνολο μελών: 22.574.                                                                      Σε έναν πληθυσμό περίπου 82.000, ουσιαστικά ένας στους τέσσερις Τρικαλινούς είναι μέλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων".

Η Δ.Β. Τρικάλων έχει ιδρυθεί το 1958 και διαθέτει 10 τμήματα: Δανειστικό - Πληροφόρησης, Αναγνωστήριο, Παιδικό, Τοπικών Σπουδών, Σπανίων Βιβλίων, Ξενόγλωσσο, Media Lab (Η/Υ), Αρχείο Τοπικού Τύπου, Μουσικό Studio, Αρχείο. Λειτουργεί με 7 άτομα προσωπικό. Εδρεύει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης». Υπάγεται στον τομέα Πολιτισμού του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας - Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου.

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τη σημασία της λειτουργίας βιβλιοθηκών στην περιφέρεια. Έχουμε τονίσει ότι πολλές φορές οι βιβλιοθήκες αυτές είναι ίσως οι μόνοι φορείς πολιτισμού και γνώσης που λειτουργούν αδιάλειπτα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρουν στους κατοίκους τους επαφή με τα έργα των πνευματικών δημιουργών και του πολιτισμού. Οι αριθμοί που αναφέρονται στο δελτίο Τύπου επιβεβαιώνουν την άποψή μας αυτή.

Με το ένα τέταρτο του τοπικού πληθυσμού να είναι μέλος της βιβλιοθήκης και με δανεισμούς περίπου δύο βιβλία ανά μέλος, η συνεισφορά της στη διάδοση της φιλαναγνωσίας και της πρόσβασης στον πολιτιστικό και επιστημονικό πλούτο της χώρας είναι μεγάλη. Με περίπου 1.000 μαθητές να έχουν επισκεφτεί οργανωμένα τη βιβλιοθήκη μέσα στο έτος, η σύνδεσή της με την εκπαιδευτική διαδικασία μπαίνει σε ουσιαστικές βάσεις, επιτρέποντας έτσι στους μαθητές της πόλης, ελλείψει σχολικών βιβλιοθηκών, να χρησιμοποιούν τις συλλογές της και τις υπηρεσίες της για τις εκπαιδευτικές εργασίες που έχουν.

Θα ήταν ωραίο να μπορούμε να έχουμε τέτοιους αριθμούς από κάθε δήμο της χώρας. Αυτό βέβαια θα προϋπόθετε να υπάρχουν δημοτικές βιβλιοθήκες σε κάθε δήμο. Όμως ακόμα στη χώρα μας δεν έχουμε κατανοήσει την αξία και τη σημασία της πρόσβασης στη γνώση και την πληροφόρηση, της καλλιέργειας μιας κουλτούρας ανάγνωσης. Οι οργανωμένες δημοτικές βιβλιοθήκες είναι μια σοβαρή απάντηση σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την πολιτιστική πολιτική στην ελληνική περιφέρεια.

Καλλίμαχος

Πηγή:  avgi.gr  

Σ.Δ: Μια ακόμα δράση που ταιριάζει με τις δημοτικές βιβλιοθήκες είναι οι οργανωμένες ανοιχτές συζητήσεις με συγγραφείς. Στις 52 εβδομάδες που έχει ο χρόνος τουλάχιστον στις 20 δεν είναι δυνατόν να διοργανώνονται τέτοιες εκδηλώσεις; Μιλάμε για καταξιωμένους, ανερχόμενους με δύναμη και φερέλπιδες στον τομέα τους, όπως και για τους δημότες κάθε δήμου που έχουν μεράκι το γραπτό λόγο και έχουν εκδόσει τουλάχιστον ένα βιβλίο. Μιλάμε πάντα για αξιόλογους συγγραφείς που θα εκπροσωπούν όλα τα είδη του γραπτού λόγου, ανεξάρτητα των αισθητικών επιλογών τους, τη θεματολογία τους και των ιδεολογικών προσανατολισμών τους.

Η καλλιέργεια της πνευματικότητας είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής μας και οι βιβλιοθήκες μπορεί να συνεισφέρουν αρκετά ως μικρές κυψέλες. Αρκεί να έχουν την όρεξη οι εργαζόμενοι σ'αυτές, να είναι ανοιχτές και ψαγμένες. Κι αρκεί να έχουν τη βοήθεια της δημ. αρχής, όπως και να έχουν το ελεύθερο για να παίρνουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα φέρνουν σε επαφή το κοινό τους με δημιουργούς που θα επιλέγουν και που θα θέλουν να συνομιλήσουν με τον κόσμο που εν δυνάμει έχει τη διάθεση για τέτοιες συναντήσεις. 

Ο πίνακας είναι του Mike Stilkey ( Λός Άντζελες, 1975)

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 19:41

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση