Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 08:06

Μια ακραία απόφαση των Ποντίων Πειραιά αποκλείει από το κόψιμο της πίτας τους τους βουλευτές που ψήφισαν ναι στις Πρέσπες

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

podionΜεγάλωσα γύρω από την Ένωση Ποντίων Πειραιώς, Καπετανίδου και Σωκράτους παρακαλώ, στη Δραπετσώνα.  Αυτή ήταν η γειτονιά μου μέχρι που δεκατριάρισα. Σα να θυμάμαι να κτίζουν το κτίριό της, αλλά σίγουρα θυμάμαι τα γλέντια που κάνανε οι Πόντιοι και οι μικρασιάτες εννοείται, με Έλληνες και Τούρκους τραγουδιστές τα σαββατόβραδα. Όπως θυμάμαι και πολλά απ' όσα συνέβαιναν εντός  της Στέγης, που την είχαμε σαν ένα από τα σπίτια μας. Μπαινοβγαίναμε για διάφορους λόγους με μεγάλη άνεση. 

Ανάμεσα σ'αυτούς ήταν και οι πολλές εκδηλώσεις, καθώς και τα μαθήματα ποντιακών χορών και μουσικών οργάνων που μάζευαν αρκετό νεαρό κόσμο, μιας και η πλειονότητα των κατοίκων σ'αυτήν την περιοχή ήταν Πόντιοι. Κι όταν αρκετά χρόνια αργότερα θελήσαμε ως σύλλογος να κάνουμε μια εκδήλωση με τις Μουσικές Ταξιαρχίες και τους Φατμέ στη Δραπετσώνα και το ΚΚΕ δεν ήθελε να γίνει, η φιλόξενη Ποντίων μας παραχώρησε τη Στέγη της.

Απ' αυτές τις επαφές γεννήθηκαν κάποιοι από τους λόγους που μου έφτιαξαν τους Πόντιους σαν ανθρώπους εξωστρεφείς, καλόκαρδους και εργατικούς. Μες τα χρόνια που ακολούθησαν, συναναστεφόμενος Πόντιους της περιοχής, εκτίμησα ότι συνήθως είχαν ενδιαφέρον και οι μικρές αποκλίσεις τους από τον μέσο όρο της κοινωνίας. Μια τέτοια καλή εικόνα διατήρησα όλα τα επόμενα χρόνια.  

Τώρα, μάλλον θα έχω χάσει επεισόδια για να φτάσει στο σημείο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων να βγάλει μία απόφαση που με ξένισε. Μια απόφαση που μυρίζει ολοκληρωτισμό. Που έχει στο κέντρο της τη συμφωνία των Πρεσπών. Και που μ'έκανε να αναρωτηθώ από που κι ως που φτιάξανε οι Πόντιοι μια τόσο ιδιαίτερη σχέση με το Μακεδονικό που αυθαιρετώντας το βάλανε ως κριτήριο για το ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι τους στο κόψιμο της πίτας τους. Ποια μύγα άραγε τους τσίμπησε και αποφάσισαν να αποκλείσουν με πολιτικό σκεπτικό τους βουλευτές, αλλά επί της ουσίας κι όλα τα μέλη τους, που συναινούν στη συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό στην πολιτική γλώσσα της αριστεράς ονομάζεται σεκταρισμός, στην κοινή ελληνική, ακραία πολιτική. Στην πράξη υπονομεύει την αυτονομία του συλλόγου τους. Και που συνήθως τέτοιες αποφάσεις οδηγούν στην απομάκρυνση των μελών. Σήμερα όσων είναι με το συμβιβασμό των Πρεσπών, αύριο κάποιων άλλων. Όπως και να το κάνουμε ο σύλλογος σταμπάρεται κι απ'αυτό μόνο καλό δε θα προκύψει.  

Η σκέψη που στηρίζουν αυτήν την απόφασή τους είναι πως οι όλοι βουλευτές θα έπρεπε να ψηφίσουν κατά των Πρεσπών κι αυτό διότι αυτό ήθελε η πλειονότητα του λαού. Για να μην ξεχνιόμαστε, η πλειονότητα σύμφωνα με τα γκάλοπ. 

Οι δύο ενστάσεις μου:

1η) Το εις βάθος κριτήριο για την πλειονότητα είναι πως αυτή έχει δίκαιο, πως οι αποφάσεις της είναι οι σωστές. Αυτό, όποιος ρίξει μια γρήγορη ματιά στην παγκόσμιο ιστορία, δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να αντιληφθεί πως είναι λάθος.  Συχνά η πλειονότητα σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου που γίνονται τυπικά κανονικές εκλογές προκρίνει επιλογές που γρήγορα αποδεικνύονται ότι είναι λάθος. Αλλά αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει η δημοκρατία, είναι ένας τρόπος για αυτογνωσία του καθενός και όλων μαζί.  Φυσικά αν δεν έχουμε χάσει την ικανότητα να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.          2η) Ως εκ τούτου ο κάθε βουλευτής το καλύτερο απ'όλα είναι να ψηφίζει, ιδιαίτερα στα κρίσιμα θέματα, βάσει της συνείδησής του και προφανώς εντός του γενικού πλαισίου του κόμματος με το οποίο εκλέχτηκε και το οποίο αν δεν τον εκφράζει πια παραιτείται. Ότι του υπαγορεύει αυτή λοιπόν και στην δεύτερη θέση βρίσκεται ότι του επιβάλλει το κομματικό καθήκον (πειθαρχία) ή η πλειονότητα του κόσμου. Υπάρχει φυσικά πρόβλημα, αλλά αυτό δεν λύνεται κάνοντας έκπτωση ο βουλευτής σ'αυτά που πιστεύει εξ αιτίας ενός πλειοψηφικού ρεύματος. Τότε τι ρόλο παίζει, γιατί τον εκλέγουμε; Θα κριθεί φυσικά  στις επόμενες εκλογέςγια για όσα ψηφίζει και ιδιαίτερα για όσα ψήφισε στις κρίσιμες ψηφοφορίες όπως και για τους λόγους που επέλεξε να το κάνει. Αυτό νομίζω ότι είναι το μέτρο και έτσι μπορούν τα πράματα να προχωρούν βάσει κάποιων κανόνων. 

Με λίγα λόγια. Η διοίκηση της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς Κερατσινίου Δραπετσώνας θεώρησε πως όλοι σ'αυτήν την χώρα είμαστε ένα πράμα ίδιο και απαράλαχτο και πως τον τόνο για το τι πρέπει να είμαστε το δίνει η πλειονότητα. Όπως σκέφτεται αυτή στο ίδιο μήκος κύματος θα πρέπει να εκπέμπουμε όλοι, όπως συμπεριφέρεται και δρα αυτή έτσι θα πρέπει να κινούνται και όλοι οι υπόλοιποι. Το φάουλ που έκανε είναι ότι μια τέτοια επικίνδυνη σκέψη την έθεσε εν ισχύ στο εσωτερικό του συλλόγου. 

Ελπίζουμε πως όσο πιο σύντομα γίνεται οι Πειραιώτες Κερατσινιώτες και Δραπετσωνίτητες Πόντιοι να καταλάβουν ότι πήραν μια λάθος απόφαση και να επανορθώσουν. Μια λάθος απόφαση και μακρυά από το καταστατικό τους. 

Ακολουθεί η ανακοίνωσή τους

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

Έδρα: Καπετανίδου 81 & Σωκράτους, 186 48 Δραπετσώνα Τηλ. 210 4080094, Φαξ: 210 4629325

Γραφείο Πειραιώς: Αγ. Κωνσταντίνου 5, 185 31 Πειραιάς Δραπετσώνα, 24 Ιανουαρίου 2019 Αρ. Πρωτ.: 1573/24.1.2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. σας εύχονται «Υείαν, ευλοΐαν και καλοχρονίαν!» και σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας του συλλόγου, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 17:00, με τσάι και κεράσματα. Η πρώτη μας εκδήλωση του έτους θα είναι αφιερωμένη στην Εκατονταετηρίδα του αγώνα κατά της βαρβαρότητας και της λήθης και τα μέλη όλων των Τμημάτων μας θα είναι εκεί για να προσφέρουν μουσικοχορευτική πανδαισία ποντιακής παράδοσης, αποδεικνύοντας πως 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των προγόνων μας (1919-2019) ο Πόντος ζει στη σκέψη και στις καρδιές μας. Επιπλέον, θα λάβει χώρα η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας εκδηλώσεων της Ένωσης προς τιμήν του αείμνηστου Δαμιανού Ποιμενίδη, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια δεν είναι πλέον κοντά μας και δεν θα παραστεί στην ιερότερη στιγμή της εκδήλωσης, που παραμένει ανά τους αιώνες όταν ο «πατέρας» της «οικογένειας» σχηματίζει το σύμβολο του σταυρού πάνω στη βασιλόπιτα, μνημονεύει παρόντες και ξενιτεμένους, Πατρίδα και Πίστη, ευλογεί και εύχεται… Σας καλούμε να παρευρεθείτε σε αυτήν τη στιγμή της Ένωσης, ώστε οι ευχές σας να μας συνοδεύουν όλο το χρόνο και να ενισχύουν το δύσκολο έργο μας. Σημειώνουμε, υπό το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές και του χρέους μας στους προγόνους μας που θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη μία και μοναδική Μακεδονία από τους κατά καιρούς επιβουλείς της, χωρίς πολιτική τοποθέτηση και κομματικές σκοπιμότητες και χωρίς να αφαιρούμε το δικαίωμα στον κάθε πολίτη να έχει την προσωπική του γνώμη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως: Επειδή η οποιαδήποτε συμφωνία που συμπεριλαμβάνει τον όρο Μακεδονία-ΜακεδόναςΜακεδονικός και παράγωγα, ισούται με εκχώρηση μέρους της ιστορίας των Ελλήνων και παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Επειδή η αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικού έθνους» στους Σκοπιανούς είναι κορυφαίο εθνικό θέμα. Επειδή σεβόμαστε και οφείλουμε να προστατεύουμε την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας, σύμφωνα με το καταστατικό μας, και δεν εκχωρούμε σε κανέναν την «ταυτότητά» μας. Επειδή αφουγκραζόμαστε και είμαστε κοινωνοί της θέσης και της άποψης της πλειοψηφίας των μελών μας,

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ πως είναι ανεπιθύμητοι στην εκδήλωσή μας βουλευτές που είτε θα υπερψηφίσουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την εναντίωση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, την οποία οφείλουν να εκπροσωπούν, είτε από τη θεσμική θέση τους δεν προέβησαν στις νόμιμες ενέργειες για την αποτροπή της εθνικής τραγωδίας που βιώνουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Φεβρουαρίου 2019 08:33
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+1 # Κώστας Ιωακειμίδης 03-02-2019 14:29
Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί και δικαιούται να έχει ο καθένας μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών , η απόφαση της Ένωσης Ποντίων είναι θλιβερά αντιδημοκρατική και σίγουρα δεν εκφράζει το σύνολο των Ποντίων .
Κώστας Ιωακειμίδης
(υπερήφανος Πόντιος)
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 03-02-2019 07:36
Θεολόγος Ιγνατιάδης Katia Karavasili. Θεωρώ ότι όποιος πήγε σ'αυτά τα συλλαλητήρια και συμφωνούσε με το αίτημα για τον οποίον έγιναν, τότε καλά έκανε και συμμετείχε, αν πίστεψε σε κάτι κι αποφάσισε να το διεκδικήσει μαζικά. Εγώ δεν πήγα διότι από το '92 έχω άλλη άποψη.Κι όσο περνούσαν τα χρόνια και το ένα κράτος μετά το άλλο αναγνώριζαν τους γείτονες ως σκέτη Μακεδονία όλο και πιο πολύ πειθόμουν ότι είχα κάνει τη σωστή επιλογή. Από τότε λοιπόν, ήμουν υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης και τώρα θεώρησα ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία ανεκτή λύση. Εκτιμώ επίσης ότι μ'αυτήν έχουμε περισσότερες πιθανότητες τα πράματα στην τρέχουσα καθημερινή ζωή να προχωρήσουν καλύτερα και για μας και για τους γείτονες. Εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις προσπάθειες της Τουρκίας να ρίχνει δίχτυα στις βαλκανικές χώρες, κάτι που αυτή η συμφωνία τη δυσκολεύει να πιάσει πολλά ψάρια στη γειτονική χώρα. Πάντως το βασικό θέμα Κάτια αυτού του άρθρου μου και γι'αυτό θα συζητάω από εδώ και πέρα, είναι η απόφαση του Δ.Σ της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς Κερατσινίου και Δραπετσώνας. Το θέμα είναι εθνικό όντως. Από που κι ως που όμως ένας τέτοιος σύλλογος πήρε το δικαίωμα να κρίνει εν κατακλείδει ως αντιεθνικές τις απόψεις των μελών του που υποστηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών; Ακόμα κι αν συζητούσαν αυτό το θέμα σε Γ.Σ, πράμα που δεν το έκαναν, πάλι η απόφαση θα ήταν ασύμβατη με το λόγο που υπάρχει και λειτουργεί αυτός ο σύλλογος. Φαντάζεσαι τώρα να παίρνουν παρόμοιες αποφάσεις οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της τάδε περιοχής, οι αθλητικοί σύλλογοι, οι ενορίες, οι Επιστημονικές Ενώσεις, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, κ.ο.κ; Σκέτη παράνοια. Στερείται κάθε νομιμότητα και δεν έχει σχέση με την κοινή λογική αυτή η αυθαίρετη απόφαση. Στην ουσία το Δ.Σ πολιτικά παιχνίδια αποφάσισε να παίξει, και είμαι σίγουρος ότι θα αποβούν εις βάρος του συλλόγου. Αυτό μου λέει η εμπειρία μου και το ένστικτό μου.
Αυτό είναι το τελευταίο σχόλιο που έκανα στην ανάρτηση αυτού του άρθρου στη σελίδα μου στο fb στο διάλογο που προέκυψε με την φίλη από παλιά Κάτια. Όλα όσα προηγήθηκαν αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα μου.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση