Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 17:33

Κατά 8 θέσεις επιδεινώθηκε μέσα στο 2018 η θέση της Ελλάδας ως προς την κρατική διαφθορά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

diafthoraΚατά οκτώ θέσεις επιδεινώθηκε το 2018 η θέση της Ελλάδος στο ζήτημα της κρατικής διαφθοράς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).

Η Ελλάδα το 2018 υποχώρησε στην 67η θέση σε σύνολο 180 κρατών στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI –Corruption Perception Index), όταν το 2017 ήταν στην 59η θέση σε σύνολο 180 κρατών. Πέρυσι η Ελλάδα είχε συνολικά συγκεντρώσει 48 βαθμούς, ενώ εφέτος συγκέντρωσε μόλις 45.

 Στην ΕΕ, η μόνη χώρα που σημειώνει χειρότερες επιδόσεις είναι η Βουλγαρία. Στην 67η θέση η Ελλάδα ισοβάθμισε με το Μαυροβούνιο και τη Σενεγάλη. 

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς χρησιμοποιεί μια κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα «αδιάφθορο» κράτος. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των χωρών βαθμολογούνται κάτω από 50, με το διεθνή μέσο όρο να είναι μόλις 43.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν την συνεχιζόμενη αποτυχία των περισσότερων χωρών να ελέγξουν τη διαφθορά, κάτι που συμβάλλει στην κρίση των δημοκρατικών αξιών σε όλο τον κόσμο.

Η μεθοδολογία

Για τον υπολογισμό του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς λαμβάνονται υπ’ όψιν έως και 13 διαφορετικές έρευνες ειδικών ή στελεχών επιχειρήσεων ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη διαφθορά του δημόσιου τομέα. Η έρευνα βασίζεται στην «αντίληψη» καθ’ ότι πολλές μορφές διαφθοράς δεν εμφανίζονται δημοσίως, γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος να μετρηθούν.

Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς βασίζεται σε έρευνες αξιόπιστων οργανισμών που έχουν διαφανείς διαδικασίες συλλογής στοιχείων και διαδικασίες επιβεβαίωσης αυτών των στοιχείων, που εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο ποιότητας των δεδομένων.

 

Η έρευνα του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς ειδικώς για την Ελλάδα βασίστηκε σε στοιχεία από επιμέρους έρευνες από τους ακόλουθους φορείς ή οργανισμούς:

  • Economist Intelligence Unit Country Ratings.
  • Global Insight Country Risk Ratings.
  • IMD World Competitiveness Yearbook.
  • PRS International Country Risk Guide.
  • Sustainable Governance Index (Bertelsmann Foundation).
  • World Economic Forum EOS.
  • World Justice Project Rule of Law Index.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από αυτούς τους φορείς συμβουλεύουν διεθνείς επενδυτές για επενδύσεις στη χώρα μας.

Οι 12 πρώτες χώρες με τη μικρότερη κρατική διαφθορά είναι: Δανία (88), Ν.Ζηλανδία (87), Φινλανδία( 85), Σιγκαπούρη (85), Σουηδία (85), Ελβετία (85), Νορβηγία (84), Ολλανδία (82), Καναδάς (81), Λουξεμβούργο (81), Γερμανία ( 80) και Μ.Βρετανία (80). 

Θα ήθελα να μάθω πως τα καταφέρνουν αυτές οι χώρες και πετυχαίνουν πολλούς πόντους στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτό που έχω καταλάβει πάντως, είναι πως αν οι πολίτες μιας χώρας δε θέλουν να πολεμήσουν τη διαφθορά, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει έστω κάποιους πόντους αν παρ'ελπίδα το επιδιώξει το πολιτικό προσωπικό της χώρας. 

Πατώντας jodi.graphics θα σας εμφανιστεί η θέση της Ελλάδας από το 2001 έως το 2018 και η κατάσταση με τις 180 χώρες. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 11:07
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση