Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 08:20

Το καλύτερο απ'όλα είναι να ζητήσει συγγνώμη από γονείς και μαθητές η Δημ.Αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας που έκλεισε τα σχολεία στις 8.1

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

sxolio1η ανακοίνωση του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου και στον λογαριασμό του στο fb την Δευτέρα 7.1 γύρω στις 9 μ.μ : Αυτή τη στιγμή δε συντρέχουν λόγοι για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και των παιδικών σταθμών του Δήμου μας. Αργότερα το βράδυ και ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, θα υπάρξει ανακοίνωση ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ.

2η ανακοίνωση του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας που αναρτήθηκε την Τρίτη 8.1  στις 00:56 π.μ: Μετά από αυτοψία του δημάρχου και των αντιδημάρχων σε διάφορα σημεία της πόλης μας και με δεδομένο ότι αυτή της στιγμή υπάρχει ασθενής χιονόπτωση που ενδέχεται τις πρώτες πρωινές ώρες να αποτελέσει αιτία παγετού, θεωρούμε επιβεβλημένο όλα τα σχολεία του Δήμου, την Τρίτη 8 Ιανουαρίου, να παραμείνουν κλειστά. Οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για όσους γονείς επιθυμούν να στείλουν τα παιδιά τους.

Τι μεσολάβησε κι άλλαξε απόφαση η δημ.αρχή; Όχι φυσικά η ασθενής χιονόπτωση που μόνο ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι που κάνανε την αυτοψία την είδαν. Αυτό που έκανε τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους να αλλάξουν απόφαση, ήταν η επιθετική απαίτηση κάποιων δασκάλων, καθηγητών, μαθητών και γονέων όπως αυτή εκφράστηκε στη σελίδα του δήμου στο fb και που ζητούσαν να κλείσουν ΟΛΑ τα σχολεία η έννοια της διάκρισης απούσα κι απ'αυτούς κι από τη δημ.αρχή.  Να επισημάνουμε εδώ ότι ανάμεσα στους σκάρτα 300 σχολιαστές  της 1ης ανακοίνωσης του δήμου υπήρξαν και κάποιοι που επιχειρηματολόγησαν υπέρ της και κατά αυτών που ζητούσαν να μην λειτουργήσουν τα σχολεία. 

Τα επιχειρήματα αυτών των συνδημοτών μας, που ζητούσαν να κλείσουν τα σχολεία του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας την Τρίτη, δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική. Με άλλα λόγια, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος που θα τα πάρει σοβαρά υπόψη του παρά από την παγωνιά. Και το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι η απόσταση ανάμεσα σ'αυτούς που τα διατύπωσαν και της σχολικής ζωής δυστυχώς είναι μεγάλη. Γι'αυτό και οι επικριτές τους, αυτό που διέκριναν πίσω από τους επικαλούμενους λόγους μη λειτουργίας ήταν τα καλά και συμφέροντα της οκνηρίας. Ήταν η απώθηση που δημιουργεί σε πολλούς μαθητές το σχολικό περιβάλλον. Είναι και μία "μαμόθρεφτη" περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει πάρει κεφάλι τις τελευταίες δεκαετίες στις πόλεις. 

Το κακό για το δημόσιο βίο της πόλης μας είναι ότι αυτά ακριβώς τα μη-επιχειρήματα των συνδημοτών μας τα πήρε υπόψη της η δημ.αρχή και αποφάσισε τέσσερις ώρες αργότερα από την πρώτη της απόφαση να μην λειτουργήσουν ΟΛΑ τα σχολεία την Τρίτη 8.1. Το ακόμα μεγαλύτερο κακό είναι ότι κατασκεύσε έναν λόγο (μια ιδέα πάχνης εκεί ψηλά στην περιοχή του Κοκκινόβραχου και μόνο που μεταμορφώθηκε σε ασθενή χιονόπτωση) για να δικαιολογήσει την απόφασή της. Και το τρίτο μεγαλύτερο κακό είναι ότι δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας έστω και μία δημοτική κίνηση απ'αυτές που θα διεκδικήσουν στις επερχόεμενες εκλογές το δήμο που να θεώρησε απαράδεκτη την 2η απόφαση της δημ.αρχής. 

Ας λάβει όμως σοβαρά υπόψη της η δημ.αρχή κι όλες οι δημοτικές κινήσεις, ότι υπήρξαν δημότες που το πρωί της Τρίτης έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν έμαθαν ότι τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Ότι υπήρξαν μαθητές που έφεραν σε δύσκολη θέση τους γονείς τους όταν τους ρώτησαν για ποιο λόγο δεν θα γίνουν μαθήματα. Ή, μεγαλύτεροι της β΄θμιας, που μεταξύ τους ειρωνεύτηκαν αγρίως την απόφαση της δημ.αρχής.

Σ'αυτά τα παιδιά, θεωρούμε ότι έβαλε το χεράκι της η απόφαση της δημ.αρχής ως προς την ενίσχυση του στοιχείου της άλογης αυθαιρεσίας. Ένα στοιχείο που εν δυνάμει το έχουμε όλοι μας.  Αλλά το να παίρνει το πάνω χέρι στις αποφάσεις μας και στην συμπεριφορά μας εξαρτάται από το γενικότερο περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουμε. Και πρέπει μάλλον να έχουν δίκαιο εκείνοι οι ειδικοί που θεωρούν ότι ένα από τα στοιχεία της νοοτροπίας μας που πυροδοτεί η άλογη αυθαιρεσία είναι η ανευθυνότητά μας όπως αυτή εκφράζεται στο δημόσιο και ιδιωτικό βίο. Νομίζουμε ότι κάποια στιγμή απ'αυτά τα παιδιά θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη η δημοτική μας αρχή. Αν φυσικά κατά βάθος ντρέπεται γι'αυτήν την απόφασή της. 

Το πιο εύκολο πράμα σ'αυτήν την χώρα είναι το να μιλάς δημόσια υπέρ της παιδείας και να εκθειάζεις τα καλά της. Και μάλλον γι'αυτό είναι και τόσο δημοφιλής στάση. Το πως τώρα γίνεται και σ'αυτήν την χώρα, αν κάτι χαρακτηρίζει τη ζωή στα σχολεία, είναι η εντύπωση πως με αέρα πατέρα και χύμα στο κύμα στάσεις μάθησης είναι δυνατόν να μάθουμε γράμματα, αξίζει να διερευνηθεί εις βάθος.

Φυσικά όσοι βλέπουν δια γυμνού οφθαλμού τη ζωή γύρω τους, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης γι'αυτήν την κατάντια την χρεώνουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Και βγάζουν το καπέλο τους σε όσους δασκάλους και καθηγητές το παλεύουν σ'αυτό το σχολείο - βάλτο παίρνοντας πάνω τους τους την μόρφωση των μαθητών τους, όπως και σ'εκείνους τους γονείς που αναγνωρίζουν την εξαιρετική σημασία τέτοιων στάσεων και τις υποστηρίζουν. Όλοι οι υπόλοιποι, που είναι γαμώτο και οι περισσότεροι, καλλιεργούν με χίλιους τρόπους ακόμα περισσότερο την απαξίωση της σχολικής ζωής. Και σ'αυτό το κλίμα διαμορφώνονται στρατιές μαθητών.

Ως εκ τούτου το πιο εύκολο πράμα σ'αυτήν την χώρα είναι να κλείνεις τα σχολεία.  Είτε είσαι καταληψίας μαθητής που οι προσχηματικοί λόγοι της κάθε κατάληψης παίζουν ως κάτι άσχημο μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας, είτε γονέας που ζητάει τα μύρια όσα προσφέροντας ελάχιστα από τα ουσιαστικά, είτε είσαι κόμμα που θεωρεί ότι τ'αγαθά κτώνται άνευ προσωπικού κόπου, αναζήτησης και αξιολόγησης και μόνο με αγώνες για την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, είτε είσαι δημοτική αρχή που δεν έχει φροντίσει να φτιάξει μέσα της αντισώματα στον υφέρπον λαϊκισμό και φοβισμένη σύρεται στο βάθος κήπος ψηφοθηρικός. Άντε τώρα να τολμήσει να πάρει αυτή η δημ. αρχή μία αντιδημοφιλή απόφαση. 

Για όλους λοιπόν αυτούς τους λόγους, το πιο εύκολο πράμα σ'αυτήν την χώρα με τα σχολεία είναι να τα κλείνεις. Κι όχι να αναζητάς τρόπους για να ζωντανεύει η σχολική ζωή, να γίνεται ενδιαφέρουσα και ελκυστική στην προσπάθειά της να κερδίσει όλους τους μαθητές στην υπόθεση της μάθησης και στην δημιουργική σχέση τους με την σχολική κοινότητα.  

Αυτό πάντως που ιδιαίτερα μας στεναχώρησε με την απόφαση της δημοτικής αρχής είναι ότι αυτήν την λαϊκίζουσα απόφαση σχετικά με το άστοχο κλείσιμο των σχολείων, την παίρνει δεύτερη φορά. Στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι, αλλάζοντας για χάρη τους το δις εξ εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, σε τρις, με την προϋπόθεση ότι το στίγμα της δημοτικής μας αρχής δεν είναι ο αυθεντικός λαϊκισμός. Διαφορετικά και δυστυχώς για όλους μας, κλάφτα Χαράλαμπε. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 16:32
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+1 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 13-01-2019 20:00
Συμφωνώ απόλυτα με το πνεύμα του άρθρου. Και εννοείται διαφωνώ απόλυτα με την απόφαση του δήμου να κλείσει τα σχολεία, με την πίεση γονιών και εκπαιδευτικών προς τον δήμο να κλείσει τα σχολεία, με την αφωνία δημοτικών συμβούλων και παρατάξεων που δεν διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη απόφαση.
Και τι να γινόταν;
Κάτι πολύ απλό που ολόκληρη η δημόσια διοίκηση δεν κάνει ποτέ, για να μην τα ρίχνουμε μόνο στους δημάρχους.
Αν δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης -και σ αυτή την περίπτωση υπάρχουν εξαιρέσεις- δεν διακόπτουν ποτέ τα δημόσια κτίρια την εργασία τους.
Τόσο απλά. Δεν κλείνουν ποτέ.
Είναι διαφορετικό το "μένουν κλειστά τα σχολεία" από το "δεν θα γίνει μάθημα".
Αν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέψουν σε έναν αριθμό μαθητών να προσεγγίσουν το σχολείο, ας μη γίνει μάθημα, ας μην μπουν απουσίες. Ας μετατραπεί το σχολείο σε χώρο φύλαξης των μαθητών που προσήλθαν.
Γιατί η οποιαδήποτε κακοκαιρία δεν διακόπτη την εργασιακή απασχόληση των γονιών και γιατί κανείς δεν μπορεί να τους αιφνιδιάζει λέγοντας τους "κόψε το λαιμό σου και κράτα το παιδί στο σπίτι"
Δεν είναι οι εργασιακές σχέσεις των ανθρώπων σε καλοκάγαθα χέρια δημάρχων που εν ριπή οφθαλμού αποφασίζουν "δεν τρέχει τίποτα αν σήμερα δεν δουλέψει κανείς". Ευτυχώς, στις εργασιακές σχέσεις επικρατεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα, ακόμη κι αν εκτρέπεται κάποιες φορές.
Παράθεση
+1 # Ιγνατιάδης Λάκης 12-01-2019 09:00
Συμφωνώ μαζί σας. Να πω εδώ ότι αυτές τις προτάσεις σας εννοούσα σ'εκείνο το σημείο του άρθρου που έγραψα ότι "....η έννοια της διάκρισης απούσα κι απ'αυτούς κι από τη δημ.αρχή". Πάντως αν οι δημοτικές αρχές των δήμων της Β' Πειραιά καταλάβουν ότι αυτή η απόφασή τους ήταν τραβηγμένη από τα μαλλιά τότε για μια ακόμα φορά το ουδέν κακόν αμιγές καλού θα φανεί πόσο σοφό είναι. Διαφορετικά θα την επαναλάβουν και όσες φορές θα πέφτει λίγο χιονόνερο αυτοί θα κλείνουν τα σχολεία. Αρχίζει και περνάει από το μυαλό μου η ιδέα πως για τέτοια θέματα ίσως θα'ταν καλύτερα τις αποφάσεις να τις παίρνουν θεσμικά όργανα που δεν θα συμμετέχουν σε εκλογές κι έτσι δεν θα υφίσταται ο κίνδυνος της ψηφοθηρίας.
Παράθεση
+1 # Νικόλας Πρεβενιός 11-01-2019 20:33
Αν δεχτούμε ότι το λίγο χιονάκι που έπεφτε το βράδυ της Δευτέρας στις παρυφές του όρους Αιγάλεω ήταν ο βασικός λόγος που αποφάσισαν όλες οι δημοτικές αρχές των δήμων της Β' Πειραιά να μην λειτουργήσουν όλα τα σχολεία της ευθύνης τους, αυτό σίγουρα φαντάζει σαν μια πρόκληση της κοινής λογικής ανθρώπων που θέλουν μια καλή δημόσια εκπαίδευση. Ένα από τα πράματα του τρόπου που σκέφτονται και αποφασίζουν οι πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης αν το αλλάξουν,νομίζω ότι πιο πολύ καλό από κακό θα μας κάνει και είναι η λογική του "όλα ή τίποτα". Σε πολλές περιπτώσεις δεν βοηθάει αυτός ο τρόπος στο να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις. Λόγου χάρη, στο συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσαν να αποφασίσουν οι δημοτικοί άρχοντες να κλείσουν όλα τα σχολεία πάνω από την Γρ.Λαμπράκη ή να λειτουργούσαν όλα τα σχολεία από τις 10 π.μ και μετά.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση