Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 08:15

Γιώργος Τσιρίδης: Με τον ρυθμό που ξοδεύονται τα έτοιμα θα χρεοκοπήσει ο δήμος σε τέσσερα χρόνια.

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

gt 021Μέσα στις γιορτές ο Νίκος Χάνος από το μπλογκ Δραπετσίνι και ο Λάκης Ιγνατιάδης από την ιστοσελίδα Σταγόνα συναντήθηκαν με τον υποψήφιο δήμαρχο Κερατσινίου - Δραπετσώνας Γιώργο Τσιρίδη. Η ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε είχε σαν αποτέλεσμα την τελική διαμόρφωση μιας συνέντευξης που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.

Στόχος των δυο ιστοσελίδων είναι να αναρτήσουν συνεντεύξεις με όλους τους υποψήφιους δημάρχους του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, όπου το ζητούμενο θα είναι να παρουσιάσουν οι υποψήφιοι, όσο πιο συγκεκριμένα μπορούν, για το πως σκέφτονται να επιλύσουν τα προβλήματα του δήμου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη μας.  

- Με δεδομένο πως αυτά τα 4 χρόνια η παρουσία που είχες στα δημοτικά πράγματα ήταν διακριτική και δεν διαφαινόταν μια κριτική στάση απέναντι σε όσα έκανε η δημ.αρχή του Βρεττάκου, μας παραξένεψε η απόφασή σου να συμμετάσχεις ως επικεφαλής μάλιστα στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019. Ποιοι λόγοι σε έκαναν να πάρεις αυτήν την απόφαση; 

Γ.Τ: Η πόλη χρειάζεται αφύπνιση κι επανεκκίνηση. Να σας το εξηγήσω αυτό. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα είναι περιοχές αγνοημένες από την κεντρική διοίκηση. Κάθε μεγάλο έργο αναβάθμισης σταματά στον Κηφισό. Από την μια μεριά είναι οι πλούσιες παραλίες, το Παλιό Φάληρο, η Γλυφάδα, κι από την άλλη οι φτωχογειτονιές. Δεν φταίνε μόνο οι άλλοι γι αυτό, έχουμε κι εμείς μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Όσο έχουμε τη μιζέρια να μας κυβερνά, τόσο θα μένουμε στο περιθώριο. Χρειάζεται μια δυναμική όπως εκείνη της δεκαετίας του '90 που έφερε την περιοχή στο προσκήνιο κι έκανε τις γειτονιές μας θέμα της επικαιρότητας. Η πόλη χρειάζεται μιαν επανεκκίνηση κι η σημερινή δημοτική αρχή δεν είναι σε θέση όχι να την πραγματοποιήσει αλλά ούτε καν να την σκεφτεί. Η πολεοδομική και οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής μας, μια προσπάθεια που κρατά από το '92, απορρίφθηκε από την δημοτική αρχή καθώς δεν χωρά στα στενά ιδεοληπτικά της πλαίσια. Αγνόησε τα βήματα που είχαν γίνει επί δεκαετίες κι ασχολήθηκε μόνο με έργα ψηφοθηρικά που θα τής έφερναν ψήφους Τα κατάφερε σε ένα βαθμό αλλά αυτό απέβη σε βάρος του μέλλοντος της πόλης. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Όσο μένουμε στη μετριότητα τόσο θα βλέπουμε τα τρένα της αναβάθμισης και της ανάπτυξης, τα σπουδαία έργα να μάς προσπερνούν. Ακόμη κι η οικονομική διαχείριση του δήμου είναι προβληματική. Η δημαρχία βρήκε 17 εκ ευρώ από ενέργειες προηγουμένων διοικήσεων και σπατάλησε τα μισά περίπου σε έργα ψηφοθηρικά, σε άρτον και θεάματα χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη και μόνιμες θέσεις εργασίας. Με τον ρυθμό που ξοδεύονται τα έτοιμα θα χρεοκοπήσουμε σε τέσσερα χρόνια. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο λαός θα το σταματήσει. Γι αυτό πιστεύω ότι ήρθε η ώρα μιας αφύπνισης.

- Ποια απ' όλα αυτά που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή του Βρεττάκου αυτά τα τέσσερα χρόνια θα τα έκανες διαφορετικά και γιατί, στην περίπτωση που εσύ ήσουν δήμαρχος; Υπάρχουν κάποιες σημαντικές επιλογές απ' αυτές που δεν απασχόλησαν τη δημοτική αρχή του Βρεττάκου και που αν εσύ ήσουν δήμαρχος θα τις υλοποιούσες;

Γ.Τ: Πολλά θα έκανα διαφορετικά. Ο δήμος δεν θα ήταν μια κλειστή κάστα των ολίγων που διοικούν κατά πως τούς αρέσει. Κάνουν προμήθειες, μοιράζουν μισθούς και θέτουν προτεραιότητες πίσω από κλειστές πόρτες. Καλοπιάνουν μια μερίδα δημοτών μας, που επωφελείται, και ξεγελούν μιαν άλλη, που δεν γνωρίζει. Τρώνε όμως από το μέλλον της πόλης. Ξοδεύουν το ταμείο του δήμου χωρίς να αναπληρώνουν τα έξοδα με έσοδα, εξαντλούνται σε τυπικές διαμαρτυρίες όταν η κατάσταση στην περιοχή μας έχει ξεφύγει και ωραιοποιούν καταστάσεις. Αν δεν είχαν την απίστευτη στήριξη της κυβέρνησης και της περιφέρειας, θα μιλούσαμε για μια στασιμότητα χωρίς προηγούμενο. Αυτή η πρωτοφανής στήριξη δίνει την εντύπωση ότι έχουμε μια δημοτική αρχή που όλο και κάτι κάνει, είναι όμως μια ψευδής εικόνα που στηρίζεται σε δεκανίκια.

Εμείς σκοπεύουμε να διοικήσουμε με τις πόρτες ανοιχτές και για τον δημότη και για τον δημοτικό σύμβουλο. Θα κοιτάξουμε στις γειτονιές που η σημερινή δημοτική αρχή αγνόησε, όπως στον Άγιο Μηνά και τον Άγιο Αντώνιο. Ποιος νοιάστηκε αν εκεί ο ηλικιωμένος κάτοικος είναι εφ' όρου ζωής αποκλεισμένος; Εμείς θα φτιάξουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης για ολόκληρο το Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα. Αυτά για την δημοτική αρχή ήταν άγνωστες λέξεις. Όμως ο Δήμος πρέπει να επιβάλει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι ιδιώτες και το δημόσιο. Πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις, να φέρει δουλειές, να αναβαθμίσει το περιβάλλον και τις αξίες των ακινήτων.

Τα όπλα που έδωσαν η κυβέρνηση κι η περιφέρεια στον δήμο δεν πρέπει να μείνουν αναξιοποίητα. Οι ιδεοληψίες της δημοτικής αρχής πρέπει να γίνουν παρελθόν. Πρέπει να αναπληρωθούν τα έξοδα με νέους πόρους για τον δήμο, κυρίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις που δρουν στην περιοχή μας. Το αντιρρυπαντικό τέλος στις βιομηχανίες και το τέλος διέλευσης αγωγών στην ΕΥΔΑΠ είναι δυο τέτοιες ενέργιες. Η ανακύκλωση, πέρα από αυτοσκοπός είναι και πηγή εσόδων που παραμελήθηκε. Δυστυχώς ο δήμος την τελευταία τετραετία ούτε ενδιαφέρθηκε ούτε καν σκέφτηκε να αναβαθμίσει την πόλη και να βελτιώσει τα οικονομικά του. Έφαγε τα έτοιμα αλλά όλα αυτά κάποτε τελειώνουν.

gt 052- Ποια από τα θέματα της πόλης μας θεωρείς πιο σημαντικά και θα προσπαθήσεις να τα φέρεις εις πέρας στην περίπτωση που εκλεγείς δήμαρχος;

Γ.Τ:Το πρόγραμμά μας θα αναπτυχθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Μελετάμε τις λεπτομέρειες, αλλά, προτιμώ να δίνω στο κάθε τι τον χρόνο του. Πάντως άξονες του προγράμματός μας είναι τα παιδιά κι η οικογένεια, οι κοινωνικά αδύναμοι, οι νέοι, οι φιλόζωοι, όσοι έχουν οικολογικές ανησυχίες, οι ηλικιωμένοι. Θέλουμε το πρόγραμμά μας να γίνει κτήμα όλων των δημοτών, να ακούγεται σε κάθε ευκαιρία, να συζητιέται και να εμπλουτίζεται από τους δημότες με τις προτάσεις τους. Θα το κάνουμε προσεχώς καθώς θα πλησιάζουμε στις δημοτικές εκλογές. Να σημειώσω πως προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ο ανοιχτός δήμος. Ανοιχτός στον κάθε δημότη και στις άλλες παρατάξεις που έχουν κι αυτές πολλά να προσφέρουν. Με εμάς στην δημοτική αρχή, ο δήμος θα ανήκει σε όλα τα χρώματα κι όλες τις αποχρώσεις. Όχι μόνο γιατί η απλή αναλογική το επιβάλει αλλά κι από την νοοτροπία και την φιλοσοφία μας.

- Πως θα λειτουργεί η Κίνηση της οποίας είσαι επικεφαλής και που σκοπεύετε να δώσετε βάρος στην επαφή σας με τους δημότες κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα;  

Γ.Τ: Έχουμε συγκροτηθεί σαν κίνηση κι είμαστε στο στάδιο της κατάρτισης του προγράμματος και της συγκρότησης του ψηφοδελτίου. Κανείς δεν περισσεύει στη νέα περίοδο που ανοίγεται για την πόλη. Οι δημότες μας πρέπει να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει στην πόλη τους και πίσω από τις κουρτίνες. Να μην μείνουν στον "άρτο και τα θεάματα" και να εμπνευστούν από το όραμα μιας ανανεωμένης πόλης που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον για μεγάλα έργα, για ανάπτυξη και οικονομική και περιβαλλοντική αναβάθμιση. Δεν πρέπει πρώτα να δούμε τα σκουπίδια να μην μαζεύονται για να καταλάβουμε ότι ο δήμος απέκτησε οικονομικό πρόβλημα. Πρέπει να προλάβουμε πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Κι ο μόνος που μπορεί να το εμποδίσει είναι ο ενημερωμένος λαός. Αυτός θα είναι ο στόχος μας, να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει στον δήμο πίσω από τα κλειστά γραφεία. Η νίκη μας στις εκλογές του Μαΐου του '19 θα μάς δώσει την ευκαιρία να αποδείξουμε πως η απλή αναλογική μπορεί να λειτουργήσει και να δώσει θετικά αποτελέσματα.

Σ.Δ: Από τις 19 Ιανουάριου μέχρι τις 26 Μαΐου, όλα τα άρθρα που αφορούν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 θα εμφανίζονται ΜΟΝΟ στο θέμα μας "Δημοτικές Περιφερειακές εκλογές Μαΐου 2019", που βρίσκεται στην αρχική σελίδα της Σταγόνας, πάνω δεξιά.            Υπενθυμίζουμε ότι εντός του θέματος αυτού υπάρχει η δυνατότητα να γράφετε σχόλια, προτάσεις και κριτική πάνω στις εκλογές αυτές, ανεξάρτητα από τα άρθρα που υπάρχουν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2019 17:21

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση