Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 18:52

Αρχαιοφοβία, γεροντική ασθένεια της ιδεοληπτικής αριστεράς, του Άγγελου Χανιώτη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ancient statuesΜε την συντριπτική πλειοψηφία των ελαφρώς, μεσαίων και βαρέων αριστερών φίλων, γνωστών κι αγνώστων που αραιά και που έχει τύχει να ανοίξω συζητήσεις για την αρχαία Ελλάδα και το Βυζάντιο, αυτοί που με στεναχωρούν πιο πολύ δεν είναι οι άσχετοι με την αρχαιότητα, αλλά αυτοί που βγάζουν μια επιθετική αντιπάθεια. Σχεδόν πάντοτε είναι αδύνατον να καταλάβεις από που ορμώμενοι πυροβολούν την πολιτεία και τα έργα των προγόνων μας, διότι οι γνώσεις τους και τα επιχειρήματά τους είναι επιπέδου δημοτικού. Να πω εδώ ότι δεν θεωρώ πως οι δικές μου γνώσεις είναι Οξφόρδης, αλλά καμιά δεκαριά βιβλία, νομίζω από τα αξιόλογα του είδους και τα έχω διαβάσει και τα έχω σκεφτεί.

Πάντως πιο πολύ στεναχωριόμουν κάθε φορά, διότι η κουβέντα γρήγορα με χαλούσε και μετά που το ξανασκεφτόμουνα συμπέρανα ότι εν δυνάμει καλοπροαίρετοι συνάνθρωποί μας που έχουν τα φόντα να ανυψωθούν από τον χρυσό αέρα των έργων που μας άφησαν οι αρχαίοι μας δεν θα επωφεληθούν απ'αυτόν. Κρίμα και γι'αυτούς κρίμα και για όλους μας.

Αυτό το φαινόμενο της απαξίωσης της αρχαιότητας, από την αριστερά γενικά, αλλά ειδικά από την κυβερνώσα αριστερά που λογικά δεν θα το περίμενες, το εξετάζει ο Άγγελος Χανιώτης ( Αθήνα, 1959) καθηγητής στη Σχολή Ιστορικών Μελετών του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον, μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και επιμελητής του επιστημονικού περιοδικού που ασχολείται με θέματα Κλασικών Σπουδών Mnemosyne.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το άρθρο του που αναρτήθηκε στη lifo στις 22.12 με τον τίτλο " Αρχαιοφοβία, γεροντική ασθένεια της ιδεοληπτικής αριστεράς". 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 04:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 25-12-2018 10:12
Ο Άγγελος Χανιώτης είναι εξαίρετος ιστορικός. Όσα γράφει είναι σημαντικά καθώς η παράλειψη (αγνόηση) των εχόντων γνώση της αρχαίας ιστορίας από όλες τις επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας είναι συστηματική. Κάτι σημαίνει αυτό για την νοοτροπία των κυβερνώντων και της αριστεράς γενικότερα. Από αυτό το σύμπλεγμα πρέπει να απαλλαγεί η αριστερά και να αντλήσει από την αρχαιότητα (ή και το βυζάντιο διδάγματα για το σήμερα και αίγλη για την χώρα.

Απορώ μόνο που όταν ο καθηγητής αναφέρει σαν παραδείγματα "αριστερών" αρχαιογνωστών τους αξιώτατους Γληνό, Θεοδωρίδη, Κακριδή και Καρούζο παραλείπει τον Κσταριάδη. Τυχαίο; Μακάρι ...
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση