Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 16:45

Την χωθήκατε και στο Σύνταγμα μωρέ!

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

syntagma2Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα ποιο είναι το πιο πολυδιαβασμένο σύγγραμμα στην Ελλάδα τα τελευταία διακόσια περίπου χρόνια.

Να είναι  η Βίβλος, να είναι ο Τσελεμεντές, το Κουμουνιστικό Μανιφέστο ή μήπως "Αι Δύο Ορφαναί" των Ενερί και Κορμόν; Δεν ξέρω.

Είμαι όμως σχεδόν βέβαιος ότι το πιο αδιάβαστο κείμενο, όσο κι αν φαίνεται περίεργο  και ανεξήγητο, είναι το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Με αφορμή τις τωρινές συζητήσεις στη Βουλή για την αναθεώρησή του, θυμήθηκα ότι το 2007, ένας φίλος μού έφερε τυπωμένα από το ίντερνετ ( από Βικιθήκη ) τα άρθρα 3 και 13 του Συντάγματος που αναφέρονται στη θρησκεία και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Διάβασα και τα δύο. Αυτό όμως που με την πρώτη πολύ με ενόχλησε αλλά και με μπέρδεψε ήταν το άρθρο 3. Δεν μπόρεσα εύκολα να ξεδιαλύνω αν εγώ είμαι αδαής, βλαξ, και μακριά νυχτωμένος, ή το άρθρο αυτό, εισχώρησε, όντας άλλου παπά ευαγγέλιο, μέσα σ' έναν  τόσο κυρίαρχο για την ζωή των Ελλήνων καταστατικό χάρτη εντελώς απερίσκεπτα.

Το άρθρο 3 αρχίζει έτσι: "Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού".

Δεν θέλει και πολύ για να προκληθούν αρνητικές εντυπώσεις και μαζί δυσάρεστα συναισθήματα.

Μια πρώτη αίσθηση είναι ότι ο συνταγματικός νομοθέτης με το άρθρο 3 καταθέτει μια στατιστικού τύπου διαπίστωση και μάλιστα με ύφος τελεσίγραφου.

Αν όμως το Σύνταγμά μας θέλουμε να είναι συγχρόνως και Στατιστική Υπηρεσία, θα πρότεινα, στην τωρινή αναθεώρηση να συμπεριλάβει και τα εξής: Επικρατούσα απόχρωση των ματιών στους Έλληνες είναι το ανοιχτό καστανό. Επικρατών παροξυσμός στους Έλληνες είναι η προγονολατρεία και ακόμα, επικρατούν όνειρο στους Έλληνες, κρυφό ή φανερό, είναι μια βιλίτσα με μια πισινούλα.

Οι δυο πρώτες-πρώτες γραμμές του άρθρου 3 ήταν αρκετές για να μου ξυπνήσουν παλιές δυσάρεστες μνήμες.

Ήρθαν στο μυαλό μου, μαζί με την καθολική επικράτηση της θρησκείας και οι μεθοδεύσεις της εκκλησίας για την επιβολή του λατρευτικού και των τελετουργικών εθίμων της πάνω στον λαό, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής μας. Μια μικρή ανθολόγηση:

Κάνε το σταυρό σου. Κάνε την προσευχή σου. Φίλα την εικόνα. Κάνε νηστεία. Πήγαινε να κοινωνήσεις. Πες το πάτερ ημών απ' έξω. Πήγαινε στην εκκλησία. Φίλα το χέρι του παπά. Μην παίζεις το πουλί σου θα σε κάψει ο Θεός. Πήγαινε στο κατηχητικό θα παίρνεις και εικονίτσα. Τράβα να ξομολογηθείς. Διάβαζε το Ευαγγέλιο. Ζήτα τη βοήθεια του Θεού. Μη λες μαλάκα είναι αμαρτία.

Αμαρτία να μιλήσεις, αμαρτία να γελάσεις, αμαρτία να βρίσεις, αμαρτία να κλάσεις, αμαρτία να κοιτάξεις το κορίτσι, αμαρτία, αμαρτία, αμαρτία  και τω Θεώ δόξα!

Τα υπόλοιπα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 3, είναι ζητήματα που αφορούν καθαρά την λειτουργία της Εκκλησίας και μόνο. Δεν έχει καμιά δουλειά το Σύνταγμα να μετατρέπεται σε δημοσιογραφικό όργανό της  και ολόκληρο το άρθρο 3, σε ένα συνοδικό ρεπορτάζ για τις αρχές, τη συγκρότηση και τις κατευθύνσεις  της.

Συνοψίζοντας, το Σύνταγμα δεν είναι ούτε Στατιστική Υπηρεσία, ούτε εφημερίδα ποικίλης ύλης που δημοσιεύει και καταχωρήσεις Οργανισμών και Ιδρυμάτων.

Το άρθρο 3, μόνο αυτές τις δύο ιδιότητες υπηρετεί και τίποτ' άλλο. Δυστυχώς.

Άλλο δεν έχω να πω παρά μόνο ότι είναι ανάγκη, για λόγους εθνικής σοβαρότητας, να αποχαιρετήσουμε σύντομα και τελεσίδικα το άρθρο 3, να του ευχηθούμε καλή τύχη και μακροημέρευση όπου αλλού το χρειαστούν μακριά από μας.

Αλλά όσοι επιθυμούμε να γίνουν αυτά, πρέπει να δημοσιέψουμε και μια αγγελία:

Ζητείται τολμηρός για να βγάλει ένα φίδι από κάποια τρύπα. Προσοχή,  το φίδι είναι δηλητηριώδες κι η τρύπα πολύ βαθιά.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας όπως αναθεωρήθηκε με το ψήφισμα της 27ης Μαΐου του 2008 της Η' Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων   

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 17:28

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση