Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 16:25

Avaaz: Προς τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών "φορολογήστε τους κολοσσούς του ίντερνετ!"

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

avaaz1Πέρυσι η Amazon είχε τζίρο κοντά στα 200 δισ. δολάρια, αλλά σε πολλές χώρες ο φορολογικός συντελεστής της ήταν σχεδόν 0%. ΜΗΔΕΝ!   

Οι κολοσσοί του διαδικτύου εκμεταλλεύονται φορολογικά παραθυράκια για να φυγαδεύουν δισεκατομμύρια φόρων που θα έπρεπε να προορίζονται για την εκπαίδευση, την υγεία και άλλα κοινά αγαθά. Εμείς πληρώνουμε φόρους. Αυτοί γιατί όχι;   

Τώρα η ΕΕ θέλει να περάσει έναν επαναστατικό νόμο, τύπου Ρομπέν των Δασών, που θα της επιτρέπει να παίρνει λίγα χρήματα απ’ τα τρισ. που βγάζουν οι κολοσσοί του ίντερνετ και να τα διαθέτει για τους πολίτες. Αλλά οι εταιρείες αντεπιτίθενται, γιατί ξέρουν ότι αν ψηφιστεί στην Ευρώπη, θα υιοθετηθεί παγκοσμίως.  

 
Ας δείξουμε στις κυβερνήσεις μας ότι το ποτήρι της φορολογικής ανισότητας ξεχείλισε -- το Avaaz θα παραδώσει την έκκλησή μας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πριν απ’ την κρίσιμη ψηφοφορία που θα γίνει σε λίγες μέρες.

Δημοσιεύτηκε: 23 Νοεμβρίου 2018

Προς τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης:

Ως πολίτες από όλο τον κόσμο ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στους κολοσσούς του διαδικτύου και τις πολυεθνικές που φυγαδεύουν δισεκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους, αντί να πληρώνουν κανονικά φόρους όπως όλοι μας. Σας καλούμε να περάσετε επειγόντως φόρο εισοδήματος για τους κολοσσούς της τεχνολογίας. Δεν είναι τεχνικό θέμα, είναι θέμα δικαιοσύνης.
Πατώντας  avaaz.org  θα σας εμφανιστεί η σελίδα όπου μπορείτε να υπογράψετε. Στις 4:40, ημέρα Τετάρτη είχαν υπογράψει 475. 445 Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτισσες.
Δεν είναι μόνο μία εταιρεία ή ένα πλούσιο αφεντικό. Οκτώ άνθρωποι κατέχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης. Και παρόλο που η παγκόσμια φτώχεια έχει μειωθεί και πολλές χώρες έχουν σημειώσει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια απίστευτα λίγων μεγιστάνων.   

Αυτό το σχέδιο δεν θα αλλάξει την κατάσταση σε μια μέρα, αλλά είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στόχος είναι απλώς να κάνουμε τις εταιρείες «ψηφιακών υπηρεσιών» (όπως η Amazon, η Apple, η Google κλπ.) να πληρώνουν τουλάχιστον έναν πολύ χαμηλό φόρο στις χώρες όπου έχουν κέρδη, αντί να μπορούν να φυγαδεύουν όλα τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους.
   


Δεν πρόκειται για τη δαιμονοποίηση των επιτυχημένων εταιρειών, αλλά για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας οικονομίας που θα ευνοεί όλους και όλες μας -- όχι μόνο τα μεγάλα αφεντικά. Πρέπει να σταματήσουν οι εταιρείες αυτές να τσεπώνουν δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων, που κανονικά θα έπρεπε να καταβάλλονται ως φόροι και να επενδύονται στην παιδεία, την υγεία και τις υποδομές. Και σε αντίθεση με τον Ρομπέν των Δασών, δεν μιλάμε για ληστεία, αλλά για αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να γίνει έστω λίγο πιο δίκαιο το φορολογικό καθεστώς.
   


Αν περάσει το νομοσχέδιο για τον ψηφιακό φόρο στην ΕΕ, θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι κολοσσοί του διαδικτύου κάνουν ό,τι μπορούν για να το εμποδίσουν. Όμως, αν παραδώσουμε το μήνυμά μας σε σημαντικές πρωτεύουσες, πριν απ’ τη μεγάλη σύνοδο σε λίγες μέρες, μπορούμε να αλλάξουμε την ισορροπία των δυνάμεων
http://www.kathimerini.gr Διεθνές μέτωπο για τη φορολόγηση των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας  
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση