Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 10:47

O άντρας δεν είναι.....του Spyros Yannaras, από το fb

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

hockneyΔεν πιστεύω στις παγκόσμιες ημέρες. Όπως και σε κάθε σαχλαμάρα που συνδράμει στο να περνάει η ώρα και κουβέντα να γίνεται. Ευκαιρίας όμως δοθείσης καθότι παγκόσμια ημέρα του άνδρα σήμερα 19 Νοεμβρίου κι όλως τυχαίως ημέρα του δημόσιου ουρητηρίου συνάμα, και ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών από πάνω, θέλω απλώς να αντιπαλέψω ορισμένα απεχθή και καταδυναστευτικά κλισέ.

Ο άνδρας δεν είναι σώνει και ντε ανώριμος, ένα αιώνιο παιδί, ένα απαιτητικό εξαρτημένο βρέφος, ανίκανο να φροντίσει τον εαυτό του. Ούτε είναι υποχρεωτικά, αν όχι προγλωσσικός, πάντως χαμηλών εγκεφαλικών συνάψεων μπουνταλάς με καμία αίσθηση γούστου, λεπτών αποχρώσεων και νοημάτων. Δεν είναι υποχρεωτικά ξεφτέρι στα ηλεκτρικά, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, στις μηχανές, τις εξατμίσεις και τα καρμπιρατέρ. Δεν είναι της μουτζούρας, της ανακατωσούρας και του γης Μαδιάμ.

Δεν χάνουν όλοι οι άνδρες τα μυαλά τους για τα γρήγορα αυτοκίνητα και το τόπι που κυλάει ή αναπηδάει, παρατώντας ολάκερο το σύμπαν σύξυλο κάθε που παίζει η αγαπημένη του ομάδα. Ούτε όλοι τους σπαταλούν τον ελεύθερο χρόνο τους μ' ένα μπλιπλίκι στο χέρι, ξεπαστρεύοντας λεγεώνες τεράτων σε μια οθόνη.

Ο άνδρας δεν είναι μόνο μυώνες και τεστοστερόνη, βίδες, καρφιά, καλώδια και ανεξέλεγκτη λίμπιντο. Οι άνδρες δεν χωρίζονται σε αδελφές και βαρύμαγκες. Οι άνδρες είναι πολυποίκιλοι, πολυπρόσωποι, απρόσμενοι κι απρόβλεπτοι και δυσανασχετούν όσο και οι γυναίκες με τα κοντόφθαλμα και περιοριστικά κλισέ που συνοδεύουν το φύλο τους. Με τη βουβή κοινωνική επιταγή που το συνοδεύει.

Δεν μπορούν να είναι και τρυφεροί και σκληροτράχηλοι, και ποιητές και ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων. Είναι το ίδιο ανασφαλείς και φοβισμένοι, το ίδιο χαμένοι κι απελπισμένοι με κάθε άλλο ανθρώπινο ον που ζει την τωρινή κατάρρευση. Και το παλεύουν.

Σ.Δ: Ο πίνακας του άρθρου Pool with two figures ή Portrait of an artist (1972) είναι του Ντέιβιντ Χόκνι ( Μπράντφορντ, Βρεττανία, 1937) και πωλήθηκε πρόσφατα αντί 90,3 εκ.δολάρια. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 11:07
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση