Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 09:56

Μια αναλυτική παρουσίαση από τον Φώντα Τρούσα του καλύτερου βιβλίου που έχει γραφεί τα τελευταία χρόνια για τη Γενιά του Πολυτεχνείου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo15Μπορεί «Τα Παιδιά της Δικτατορίας» του Κωστή Κορνέτη να κυκλοφόρησε το 2015, από τις εκδόσεις Πόλις, όμως ήταν, είναι και παραμένει το καλύτερο βιβλίο που τυπώθηκε τα τελευταία χρόνια (ανάμεσα σε άλλα ανάλογα ή περίπου ανάλογα) και που αναφέρεται φυσικά (και) στη Γενιά του Πολυτεχνείου.  

Λέμε «και», επειδή το βιβλίο πραγματεύεται, βασικά, τα ελληνικά long sixties (ένα διάστημα, που ξεκινά από τις αρχές του '60 καταλήγοντας χρονικά λίγο μετά την πτώση της δικτατορίας). Ο Κωστής Κορνέτης (με σπουδές Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών – εργάζεται για το Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης) και το βιβλίο του περιλαμβάνει Εισαγωγή, πέντε πολυσέλιδα Κεφάλαια, Επίλογο, καθώς και εκτενή Βιβλιογραφία, που λειτουργεί και σαν πυξίδα για εκτενέστερο και ειδικότερο διάβασμα (και ψάξιμο). 

 Να πούμε από την αρχή κάτι πολύ βασικό. Πως ο Κορνέτης δεν τάσσεται, εννοείται, με τη σύγχρονη ακροκεντρώα / νεοφιλελεύθερη αντίληψη (ούτε με τη διαχρονική ακροδεξιά φυσικά) κατασυκοφάντησης του «Πολυτεχνείου», γι' αυτό, νωρίς-νωρίς στο βιβλίο του, επιχειρεί να διαλύσει τα σχετικά νέφη, σημειώνοντας: «Αυτή την αναθεωρητική οπτική (σ.σ. της αμφισβήτησης του Πολυτεχνείου) τη θεωρώ όχι απλώς εξαιρετικά άστοχη και ανιστορική, αλλά και επικίνδυνη, αφού τείνει να μετατρέψει το Πολυτεχνείο, από ένα γενικά αποδεκτό "τόπο μνήμης" μετά τη Χούντα σε διχαστικό μνημονικό γεγονός».  

Πάνω σ' αυτή τη βάση είναι δομημένο το βιβλίο του "Τα Παιδιά της Δικτατορίας" και γι' αυτό θα τα πούμε αναλυτικά στη συνέχεια.

Πατώντας  lifo.gr  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο.

Ο ιστορικός Κωστής Κορνέτης εξηγεί στην Τίνα Μανδηλαρά τις παραμέτρους που διαμόρφωσαν το βιβλίο του

Η παρουσίαση του βιβλίου στη biblionet με όλες τις κριτικές γι'αυτό  

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 16:55

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση