Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 17:25

Ένας φόβος ετών εξήντα πέντε

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

fanis1

 

Έχω τη γνώμη ότι για να εντοπίσει κανείς τα όσα περίεργα και θαυμαστά συμβαίνουν κατά τη χρήση της μητρικής μας γλώσσας, δεν χρειάζεται να είναι Χαραλαμπάκης, ούτε Μπαμπινιώτης. Αρκεί να έχει μια λόξα με την περιπέτεια της γλώσσας, να μη μιλάει πολύ, αλλά να στήνει αυτί για να ακούει με προσοχή τους άλλους που μιλάνε και ιδιαίτερα αυτούς που καυγαδίζουνε.

Θα ανακαλύψει λοιπόν ενδιαφέροντα πράματα και θα εκπλαγεί επειδή μέχρι τώρα δεν τα 'παιρνε χαμπάρι. Θ' ανακαλύψει πρώτα - πρώτα ότι ανάμεσα στον προφορικό λόγο, στο μπλα - μπλα δηλαδή και στον γραπτό, υπάρχει μια μεγάλη λειτουργική διαφορά: ο προφορικός, απ' τη φύση του είναι ο βασικός και απόλυτα κυρίαρχος παίχτης στον διαρκή αγώνα για την συνεννόησή μας με τον κόσμο, αντίθετα ο γραπτός, λόγω ανυπέρβλητων δυσκολιών, είναι χωλός από γεννησιμιού του.

Ιδού ένα ελάχιστο δείγμα:

Ενώ  η ομιλούμενη γλώσσα έχει στη διάθεσή μας τέσσερις τύπους ερωτηματικών προτάσεων, η γραπτή ζητάει να βολευτούμε με ένα και μοναδικό σημείο στίξης, αυτό « ; ».

Υπάρχουνε κι άλλα πολλά παραδείγματα που βεβαιούν του λόγου το ασφαλές, αλλά δεν είναι της παρούσης. Άλλη φορά.

Θα ανακαλύψει ακόμα ότι στην ομιλούμενη ( όχι γραπτή ) αλφαβήτα μας, εδώ και κάποιους αιώνες έχουν πάρει θέση κοντά στα δικά μας 24 γράμματα και (3) τρία του λατινικού αλφάβητου. Τα σημειώνω με τη δική τους γραφή: Είναι το «b» όπως το προφέρουμε στη λέξη bατίρης, το «d» όπως το προφέρουμε στη λέξη dουλάπα και το «g»  όπως το προφέρουμε στη λέξη gρεμός. Και ενώ στην προφορική μας γλώσσα, στις καθημερινές συνομιλίες μας χρησιμοποιούμε 27 γράμματα, 24 ελληνικά και τρία λατινικά στα γραπτά κείμενά μας συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε μόνο τα 24 του δικού μας αλφάβητου, αδιάφοροι για τις δυσκολίες ή τα μπερδέματα που μπορούν να προκύψουν.

Γιατί άραγε δεν έχουμε προσθέσει αυτά τα τρία λατινικά γράμματα στο αλφαβητάρι μας όπως το 'χουν κάνει τόσοι και τόσοι λαοί; Μήπως θεωρήθηκε εξαιρετικά βάρβαρος ο ήχος τους, μη συνάδων με τη μουσικότητα της γλωσσικής μας παράδοσης; Μα βέβαια! Πώς να έχουμε ένα b μπου, ένα d ντου, ένα g γκου στην κομψή μιλιά μας;

Έλα όμως που έχουμε!

Αναγκαστικά, αποδώσαμε το κάθε ένα λατινικό με δύο ελληνικά γράμματα: το b με μ + π, το d με ν + τ και το g με γ + κ ή γ + γ, αυτά που αποκαλούνται δίψηφα σύμφωνα.

Εδώ αρχίζει μια ιστορία μελαγχολικών αναμνήσεων. Η πρώτη φορά που νεαρούλης ήρθα σε επαφή με μια ασυνήθη εκφορά των λέξεων ήτανε σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ( Βασιλικό τότε ). Οι λέξεις μου ακούγονταν σαν να πέρασαν πρώτα από αυστηρό έλεγχο καθαρότητας και με 'καναν να ρωτάω επίμονα ποιός ο λόγος που αυτοί οι ηθοποιοί μιλάνε διαφορετικά από όλους εμάς τους άλλους.  Την εξήγηση μού την έδωσε κάποιος πολύ θεατρόφιλος: "είναι η ορθοφωνία ηλίθιε! " μου είπε. Από τότε το βούλωσα για εξήντα πέντε χρόνια. Φοβόμουνα μην πέσω στο στόμα των παντογνωστών. Δεν μπορούσα να το χωνέψω, αλλά το βάσταγα μέσα μου,  ότι αυτή η ορθοφωνία που διδάσκει μια προφορά του λόγου προσποιητή και ξένη προς οικεία λαλιά, μπόρεσε να μυήσει ακόμα και  μια σπουδαία ηθοποιό μας και αντί του τρυφερού και εύηχου "Αdωνάκη μου", να εκφωνεί το μεταποιημένο και εν πολλοίς κακόηχο για το αυτί του απλού Έλληνα "Ανdωνάκη μου", στην επίσης σπουδαία και γνωστή ταινία.

Από τα πιο πάνω λοιπόν βγαίνει αβίαστα η υποψία ότι προκειμένου να μην ακούγονται τα ζευγαράκια μπ, ντ και γκ ή γγ βάρβαρα και ανθελληνικά, επινόησαν κάποιοι, πάντως όχι ο λαός, δύο κατά τη γνώμη τους σωτήρια δεκανίκια: ένα ανύπαρκτο, ρινικό, υπόκωφο και μουλωχτό « ν » κολλημένο στο d ( ντ ) και στο g ( γκ ή γγ ) και ένα παραπανήσιο « μ » κολλητό  στ b ( μπ ), ίσως προς φωνητικό εξευγενισμό της γλώσσας. Θού Κύριε!

Παραδείγματα ενδεικτικά και αξιοπρόσεκτα:

Τον φαdάρο τον προφέρουνε φανdάρο.

Την καbάνα - καμbάνα.

Το σαλιgάρι - σαλινgάρι.

Την συgατάβαση - συνgατάβαση.

Το σύdαγμα - συνdαγμα.

Το φαdαζομαι - φανdάζομαι.

Το σύbαν - σύμbαν.

Τον κουbάρο - κουμbάρο.

Το μαdεύω - μανdεύω.

Το φυdανάκι - φυνdανάκι.

Το σημαdικό - σημανdικό.

Το κοdά  κονdά.

Ο εκβιασμός της γλώσσας έχει επισυμβεί.

Αναμενόμενη ήταν και η εμφάνιση ενός ειρηνικού λάιτ ρατσισμού που χώρισε το λαό, απ' τη μια στους πολλούς, αυτούς που μιλάμε τη φυσική, τη μητρική μας γλώσσα, τη γλώσσα της μέθης και του καυγά κι από την άλλη στους λιγότερους, εκείνους που μιλάνε την γλώσσα την μεταλλαγμένη στα ορθοφωνικά καλούπια. Τη γλώσσα που μιλάνε σε ειδικές εκδηλώσεις και κάποιοι παρουσιαστές ποιητών και συγγραφέων.

Και για να γίνω πιο σαφής:

Χωριστήκαμε στα δύο. Ο μεν λαός είναι ταυτισμένος με τη γλώσσα όπως τη μίλαγε ο Θανάσης Βέγγος, το δε ... "Κολωνάκι" έχει προσδεθεί στη γλώσσα όπως την ομιλεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Οι ομάδες των συμπολιτών μας μέσα στις οποίες υπάρχουνε πάρα πολλοί πιστοί του ομιλείν ορθοφωνικώς, είναι πολλές. Πρώτοι απ' όλους οι ηθοποιοί μας και κυρίως του Εθνικού Θεάτρου, αρκετοί τραγουδιστές, πάρα πολύ εκφωνητές, πολλοί παρουσιαστές εκπομπών και ευάριθμοι καθηγητές όλων των βαθμίδων.

fanisΘύμα κορυφαίο και ασυναγώνιστο αυτής της αυθαίρετης και στα όριο του αστείου προφοράς είναι το ΦΕΓΓΑΡΙ.

Δεν φτάνει που του έχουμε αλλάξει τα φώτα άπαντες, δε φτάνει που του πήρανε δια βιασμού την αγνότητά του οι αστροναύτες, να σου και οι ορθοφωνούντες, που του νοθέψανε το όνομα αλλάζοντας την προφορά του από φεgάρι σε φενgάρι.

Που το βρήκατε μωρέ το « ν » και του το φορτώνεται συνέχεια; Δεν έχει « ν » το φεγγαράκι ρε παιδιά! Όσο και να το ψάξετε και κομματάκια να το κάνετε και να το ταρακουνήσετε και ανάποδα να το γυρίσετε, « ν » δεν θα βρείτε πουθενά. Έλεος!

Πέστε το λοιπόν ποιητικά, τραγουδήστε το ερωτικά, όμως ως φεγγάρι, φεgάρι σκέτο, χωρίς το « ν », χωρίς αυτό το μουλωχτό τσιμπούρι.

Μεγάλη ασέβεια η νόθεψη του ονόματος φίλε. Να σκεφτείς ότι για ένα κωλο « μ » στον μήνα Οκτώμβριο, χαλάμε τον κόσμο.

Ε, λοιπόν και μόνο το φεγγάρι να απαλλαχτεί από το παρείσακτο και ενοχλητικό « ν » θα θεωρήσω την προσφορά μου στην τέχνη και τον πολιτισμό της χώρας συναρπαστική.

Εδώ  για του λόγου το ασφαλές.

Εδώ  για του λόγου το ασφαλές.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 17:52

Σχόλια   

+1 # Σκουπιδογιαννος 12-11-2018 21:00
Ανgελος είσαι Φάνη μου κι ανgελικα τα λέγεις. ....
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση