Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 21:13

Και στον Θεό πιστεύουμε και στο κακό μάτι κι αυτό παράξενο δεν είναι, το Βυζάντιο είναι εδώ

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

erevnaΤέταρτη ανάμεσα σε 34 χώρες της Ευρώπης έρχεται η Ελλάδα στο πεδίο της ταύτισης της θρησκείας με την εθνική ταυτότητα. Τρεις στους τέσσερις Ελληνες (76%) θεωρούν ότι το να είναι χριστιανοί ισοδυναμεί με το να είναι «αληθινοί Ελληνες». Το αντίστοιχο για τον εαυτό τους πιστεύουν μόνο ένας στους επτά Σουηδούς και ένας στους τρεις Αγγλους, Γάλλους και Γερμανούς. Πρόκειται για ένα μόνο από τα ευρήματα που προέκυψαν από μεγάλη έρευνα του αμερικανικoύ Pew Research Center, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 2015-2017 μεταξύ 56.000 ενηλίκων σε 34 κράτη της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και δημοσιοποιήθηκε χθες.

 

Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ένα αόρατο «σιδηρούν παραπέτασμα» εξακολουθεί να υψώνεται και να διχοτομεί την Ευρώπη στις απόψεις για τη θρησκεία, τις μειονότητες και τα κοινωνικά θέματα όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η νομιμότητα της έκτρωσης. Δεύτερον, ότι η Ελλάδα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέλος του ανατολικού μπλοκ, χαρακτηρίζεται από πεποιθήσεις που συντονίζονται σχεδόν πλήρως με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Υπάρχει Θεός

Μεταξύ των 34 κρατών και εθνικοτήτων οι Ελληνες πρωτεύουμε στην πίστη μας ότι υπάρχει Θεός (92%), ξεπερνώντας ακόμα και τους Ρώσους (75%), την ίδια ώρα που μόνο το 36% των Σουηδών δηλώνει το ίδιο. Πρωτεύουμε επίσης στην πίστη μας ότι υπάρχει το «κακό μάτι» (66%), με τους Σουηδούς να έρχονται τελευταίοι και καταϊδρωμένοι (μόλις με 9%).

Την πρώτη θέση σε ολόκληρη την ήπειρο καταλαμβάνουμε και στην πεποίθηση ότι ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος όλων των άλλων (89%). Γενικότερα, οι ανατολικές χώρες διακρίνονται από υψηλά ποσοστά πίστης στην πολιτισμική τους ανωτερότητα έναντι όλων των άλλων (69% των Ρώσων και των Βουλγάρων, 84% των Αρμενίων και 85% των Γεωργιανών). Οι Δυτικοευρωπαίοι εμφανίζονται περισσότερο «σεμνοί» (το 36% των Γάλλων, το 45% των Γερμανών, το 48% των Βρεττανών, το 47% των Ιταλών και μόλις το 20% των Ισπανών δηλώνουν το ίδιο).

Οι Ελληνες διακρίνονται από εξίσου χαμηλά ποσοστά προθυμίας να αποδεχθούν στην οικογένειά μας τόσο μουσουλμάνους όσο και Εβραίους, κάτι που γενικά ισχύει στις ανατολικές χώρες. Σε ερώτηση σχετικά με την αποδοχή ενός μουσουλμάνου από μια χριστιανική οικογένεια μετά από γάμο, το 82% των Νορβηγών απαντά θετικά. Παρόμοιο είναι και το ποσοστό των Σουηδών (80%), των Ολλανδών (88%) και των Βέλγων (77%). Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί απαντούν «ναι» σε ποσοστό γύρω στο 55%. Οι Έλληνες, οι Πολωνοί, οι Βούλγαροι και Ρουμάνοι μπορούν να φανταστούν έναν μουσουλμάνο ως γαμπρό ή νύφη στην οικογένειά τους κατά 33% ενώ οι Τσέχοι μόλις κατά 12%.  

Οι ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες εμφανίζονται πιο ανεκτικοί απέναντι στους Εβραίους. Σχεδόν το 96% των Ολλανδών μπορούν να φανταστούν Εβραίους ως μέλη της οικογένειάς τους, ενώ στη Γερμανία, που ευθύνεται για την εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης, το ποσοστό βρίσκεται στο 69%. Το δεύτερο πιο χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής 37% κατέγραψαν οι ερευνητές στην Βοσνία, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 35% των Ελλήνων θα αποδεχόταν Εβραίο ως μέλος της οικογένειά τους. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, σε μια χώρα που το αξιοσημείωτο είναι πως ελάχιστοι Εβραίοι ζουν σ'αυτήν. 

Παράλληλα, το 74% των Ελλήνων εκτιμά ότι η καταγωγή (το «αίμα») και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται. Οι περισσότεροι δηλαδή πιστεύουν ότι δεν μπορεί να είναι Ελληνας κάποιος που δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα. Το ίδιο πιστεύουν το 22% των Σουηδών και το 48% των Γάλλων. Οι συντηρητικές αντιλήψεις επεκτείνονται και στις στάσεις για τα δικαιώματα και τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Για παράδειγμα, το 75% των Γερμανών και το 77% των Βρετανών υποστηρίζουν τον γάμο ομοφύλων, ενώ τον απορρίπτουν το 90% των Ρώσων, το 79% των Βουλγάρων και το 70% των Ελλήνων. Τέλος, προξενεί εντύπωση ότι, παρά τη διάδοση της έκτρωσης, το 52% των Ελλήνων θα ήθελε να απαγορευτεί (!), κάτι που δηλώνουν μόνον το 18% των Βρετανών και μόλις το 3% των Σουηδών.

Σ.Δ: Με όλες αυτές τις πρωτιές που πήραμε στα θέματα που απασχόλησαν αυτήν την έρευνα, το θέμα είναι πως σε πάρα πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με κοινωνικές ανάγκες έχουμε πιάσει πάτο. Σχετίζονται τα δύο πεδία, της πίστης και της πράξης, ή είναι σχετικά ανεξάρτητα και ως συνήθως άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε; Ας πούμε, ο θεός στον οποίο δηλώνει ότι πιστεύει το 92% των συμπατριωτών μας, είναι ανιχνεύσιμος στην συμπεριφορά τους ή απλά είναι μία πίστη δίχως πραγματικό αντίκρυσμα;

Μια απόπειρα ερμηνείας:  Απέναντι στον βίαιο φονταμενταλισμό της ανατολής και τις ποικίλες πιέσεις που δεχόμαστε από αυτόν και τον επιθετικό οικονομίστικο τεχνοκρατισμό της δύσης, το μόνο σίγουρο δουλεμένο χαρτί που έχουμε στην άβυσσό μας είναι το Βυζάντιο. Με άλλα λόγια "Το Βυζάντιο είναι εδώ, ενωμένο δυνατό".  Και να που για μια ακόμα φορά γίνεται φανερό κάτι που το γνωρίζουμε. Ότι φτάσαμε ως εδώ δίχως να περάσουμε αναγέννηση, διαφωτισμό και βιομηχανική επανάσταση. Με αυτό το κουτσό παρελθόν όμως ποιο ευφορικό μέλλον μπορούμε να δημιουργήσουμε, όταν μάλιστα το παρόν μόνο προβλήματα μας δημιουργεί και δεν μας γεμίζει ούτε ψυχικά; 

Έντ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 17:54

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση