Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018 05:05

Επισκέψεις σε μουσεία μπορούν πλέον να συνταγογραφούν στους ασθενείς τους γιατροί στο Μόντρεαλ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

montreal-musio 1Στο Μόντρεαλ του Καναδά οι γιατροί πλέον θα μπορούν να συνταγογραφούν και κάτι περισσότερο εκτός από φάρμακα. Τέχνη και συγκεκριμένα επισκέψεις σε μια από τις σημαντικότερες συλλογές της χώρας.  

Μια συνεργασία μεταξύ της Γαλλόφωνης Ένωσης Ιατρών του Καναδά (MFdC) και του Μουσείου Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (MMFA) θα επιτρέψει στους ασθενείς που έχουν διάφορα θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, μαζί με τους δικούς τους, να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τέχνη στην υγεία με δωρεάν επισκέψεις.

Η πρωτοβουλία διαφημίζεται ως η πρώτη τέτοια σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το μουσείο ανακοίνωσε πως οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν μια «χαλαρωτική, αναζωογονητική εμπειρία, μια στιγμή ανάπαυσης» όσο επισκέπτονται τις συλλογές του Μουσείο.   

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ ξεκινά την πρώτη Νοεμβρίου. Οι παθολόγοι που είναι μέλη της ένωσης Médecins francophones du Canada έχουν δυνατότητα συμμετοχής στην πρώτη φάση της πρωτοβουλίας.  

Θα μπορούν να γράφουν ως και 50 συνταγές για επισκέψεις στο MMFA ως συμπλήρωμα σε πιο παραδοσιακές θεραπείες. 

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα επιτρέψει στους διοργανωτές να συλλέγουν δεδομένα και να αναλύουν τα αποτελέσματα, επιτρέποντας την ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου για την ταυτοποίηση των ασθενών.

Ελπίζεται ότι και άλλα μουσεία στον Καναδά θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του MMFA, το οποίο από το 2016 έχει καλλιεργήσει την τεχνογνωσία στην τέχνη της θεραπείας για άτομα με ποικίλες ασθένειες.

Η ιδέα ανήκει στη γενική διευθύντρια του μουσείο Ναταλί Μποντίλ, η οποία δήλωσε πως «Είμαι πεπεισμένη ότι στον 21ο αιώνα, ο πολιτισμός θα είναι αυτό που η σωματική δραστηριότητα ήταν για την υγεία τον 20ό αιώνα» και πρόσθεσε «Οι πολιτισμικές εμπειρίες θα ωφελήσουν την υγεία και την ευεξία, όπως η συμμετοχή στον αθλητισμό συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση».

Η διευθύντρια δήλωσε επίσης πως ο χώρος ενός μουσείο «ουδέτερος, όμορφος, που σε βοηθάει να εμπνευστείς» μπορεί να βελτιώσει την διάθεση των ασθενών και να ανακαλύψουν εμπειρίες πέρα από την ενασχόληση με την ασθένειά τους.   

Πιστεύει πως ανάλογες πρωτοβουλίες θα πάρουν σύντομα και άλλα μουσεία.   

Άλλωστε το συγκεκριμένο μουσείο έχει ξεκινήσει ήδη προγράμματα «τεχνοθεραπείας» έχοντας προσλάβει έναν μόνιμο ειδικό στο θέμα και συμμετέχει σε κλινικές έρευνες που εξετάζουν την επίδραση που έχουν οι επισκέψεις σε μουσεία σε διάφορα προβλήματα υγείας. Ακόμα και σε σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του μαστού.   

Πληροφορίες από BBC 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018 05:30

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση