Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 20:58

O Πειραιάς είναι η «πύλη» της Κίνας στην Ευρώπη σύμφωνα με τον Φου Τσενγκ Κούι

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
coscoΠολιτικό υπόβαθρο έχουν τα μεγαλόπνοα επενδυτικά σχέδια της COSCO στο Πειραιά, μετά τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ και Κίνας, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης του Ντίσελντορφ περιγράφει πολύ αναλυτικά τα μεγαλόπνοα σχέδια του, Φου Τσενγκ Κούι, διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ, για τον Πειραιά, που ήδη θεωρείται ως το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Ευρώπης με 16 εκ. επιβάτες ετησίως. Συγκρίνει μάλιστα την εμπορική κίνηση του 2008 με τη σημερινή. «Τότε γινόταν διακίνηση 434.000 κοντέινερ, πέρυσι ήταν 4,15 εκ., δέκα φορές περισσότερα. Ο Πειραιάς είναι το λιμάνι με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη παγκοσμίως», υπογραμμίζει.
«Διαφάνεια, συνεργασία, δικαιοσύνη»
Το δημοσίευμα φωτίζει και μιαν άλλη πτυχή. «Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο άνδρας στον Λευκό Οίκο εναντίον της Κίνας, δίνει στο συγκεκριμένο πρότζεκτ βαρύνουσα σημασία. 
Οι Κινέζοι το γνωρίζουν γι αυτό και ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τη δραστηριότητά τους στον Πειραιά μέσα σε ένα όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό πλαίσιο. cosco1Ο Φου Τσενγκ Κούι κάνει λόγο για διαφάνεια, συνεργασία και δικαιοσύνη, για προστασία του περιβάλλοντος και κοινωνικές δεσμεύσεις που θέλει να υλοποιήσει η επιχείρησή του. Η COSCO σύμφωνα με το συμβόλαιο πρόκειται να επενδύσει μέχρι το 2026 επί πλέον 300 εκ. ευρώ σε έργα επέκτασης του λιμανιού. Ήδη από του χρόνου ο Πειραιάς θα μπορεί να εξυπηρετεί παράλληλα πέντε από τα μεγαλύτερα καράβια μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο με 6,2 εκ. τόνους μονάδων κοντέινερ (TEU) ετησίως. Κανένα άλλο λιμάνι στη Μεσόγειο δεν διαθέτει τέτοια δυνατότητα» επισημαίνει η εφημερίδα.

Σε άλλο σημείο του άρθρου γίνεται αναφορά στα επιτυχημένα οικονομικά αποτελέσματα της κινεζικής εταιρείας. «Το πρώτο εξάμηνο του έτους η COSCO τριπλασίασε το καθαρό κέρδος κατά 4,4% σε σχέση με πέρυσι, ποσό γύρω στα 13,3 εκ. ευρώ…. και οι επενδύσεις συνεχίζονται για να ξεπεράσει ο Πειραιάς το 2019 τους ανταγωνιστές του, τα λιμάνια Βαλένθια και Αλχεθίρας, και να γίνει το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου».

«Κατέκτησαν τις καρδιές πολλών Ελλήνων»

Το λιμάνι του Πειραιά προσλαμβάνει τεράστια σημασία για την Κίνα -και πολιτικά. «Επί μήνες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ περιμένει την άδεια για το νέο σχέδιό του από το υπουργείο Ναυτιλίας» αναφέρει. «Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έναν νέο τερματικό για κρουαζιερόπλοια, την ανέγερση τεσσάρων ξενοδοχείων και ενός εμπορικού κέντρου στην περιοχή του λιμανιού. 

Τα σχέδια είναι έτοιμα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη η άδεια. Η καθυστέρηση έχει πολιτικό υπόβαθρο» ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντας τον άλλοτε φανατικό αγώνα εναντίον του έργου από τον Αλέξη Τσίπρα, που όταν ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αποκαλούσε λιμάνι της αγωνίας. «Σήμερα το στηρίζει, αλλά όχι ένα μεγάλο τμήμα του κόμματός του, και κυρίως ο Θοδωρής Δρίτσας, που έχει την εκλογική του περιφέρεια στον Πειραιά και συνεχίζει να δρα εναντίον του έργου» ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος της Handelsblatt.
«Για την Κίνα δεν πρόκειται μόνο για επικερδείς συμμετοχές σε έργα υποδομών, αλλά και για πολιτικά οφέλη που αυτές αποφέρουν. Αυτή η ελπίδα ήδη εκπληρώθηκε. Πέρυσι η κυβέρνηση Τσίπρα μπλόκαρε κοινή καταδικαστική ανακοίνωση των 28 (της ΕΕ) για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Η αιτιολογία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν ότι το ψήφισμα δεν αποτελεί εποικοδομητική κριτική έναντι της Κίνας. Το Πεκίνο επαίνεσε την Ελλάδα για τη σωστή της θέση. Έτσι οι Κινέζοι κατάφεραν προφανώς να κατακτήσουν τις καρδιές πολλών Ελλήνων» γράφει η Handelsblatt.
Πηγή:  dw.com  
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 21:10

Σχόλια   

0 # Μανόλης 09-11-2018 18:44
Να με συγχωρείτε!
Καταγράφει καθαρά κέρδη 75 εκατ. δολαρίων.
Φόρους δεν πληρώνει;
Παράθεση
+1 # Administrator 07-11-2018 19:23
Θεολόγος Ιγνατιάδης, σχόλιο από το fb Για να λέμε τα σύκα σύκα επί του συγκεκριμένου των κερδών των προμηθειών και των εργασιακών σχέσεων, η κύρια ευθύνη δεν πέφτει στους βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ και Χ.Α, που ψήφισαν τη συμφωνία παραχώρησης που έφερε στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ; Με άλλα λόγια η COSCO κινήθηκε όπως αρμόζει σε μια μεγάλη κρατική εταιρεία μιας υπερδύναμης όπως η Κίνα. Το θέμα είναι εμείς τι κάναμε.
Παράθεση
0 # Administrator 07-11-2018 19:21
Ο Sotiris Alexopoulos κοινοποίησε ένα σύνδεσμο στην ομάδα Λιμάνι φιλικό στην πόλη! /City-friendly port!
2 Νοεμβρίου στις 2:10 μ.μ.
Η COSCO ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ!!

"...Τα συνολικά έσοδα εκτινάχθηκαν κατά 62,6% στα $253 εκατ.ενώ αύξηση 11,8% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη στα $75,1 εκατ. κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. "
Έσοδα και κέρδη για ποιόν; Μα για την COSCO και την Κίνα, που άνοιξε με ασήμαντο κόστος έναν διάπλατο καινούργιο δρόμο για τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη...

Τι μένει για τον τόπο και την τοπική οικονομία, εκτός από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, την επιβάρυνση της κυκλοφορίας, την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων κλπ.;
Σχεδόν τίποτα, αφού τα εκατομμύρια κοντέινερ διέρχονται τράνζιτ χωρίς να πληρώνουν δασμούς, ενώ η COSCO φέρνει όλο τον εξοπλισμό της, από την πλωτή δεξαμενή των 300.000 τόνων και όλες τις γερανογέφυρες μέχρι και την τελευταία βίδα που χρειάζεται, κατευθείαν από την Κίνα, χωρίς να απευθύνεται στην τοπική αγορά για τίποτε, παρά μόνο για την 'προμήθεια' εργατικού δυναμικού από τοπικούς εργολάβους 'εργατέμπορους' σε τιμές ευκαιρίας και με όρους εργασίας που παραπέμπουν σε δουλοπάροικους του μεσαίωνα (αλλά αν χρειαστεί, ίσως φέρει και Κινέζους εργάτες που είναι πιο ... 'πειθαρχημένοι').

Άρα η COSCO εισπράττει όλα τα έσοδα από την μονοπωλιακή εκμετάλλευση του πιο στρατηγικού λιμανιού της Ευρώπης, χωρίς καν να καταναλώνει μέρος τους στην τοπική αγορά!!

Αυτό μας θυμίζει τα κρουαζιερόπλοια που εισπράττουν όλα τα έσοδα από τους επιβάτες, αφήνοντας ψίχουλα στις τοπικές κοινωνίες - μαζί με τη θανατηφόρα ρύπανσή τους...
Παράθεση
0 # Manolis 07-11-2018 19:01
Ας πούμε εδώ, ότι η cosco σε τίποτα δεν είναι χειρότερη από τον κρατικό ΟΛΠ.
Ο "κοινωφελής" ΟΛΠ ουδέποτε υπολόγισε τους δήμους και τους κατοίκους τους που περιβάλλουν το λιμάνι. Απεναντίας προχωρούσε πάντα σε σχεδιασμούς υπολογίζοντας αποκλειστικά το δικό του συμφέρον. Στους τελευταίους σχεδιασμούς που βιώνουμε τώρα, να πούμε ότι η επέκταση του λιμανιού με μπάζωμα της θάλασσας, ήταν "ώριμο" σχέδιο του κρατικού ΟΛΠ. Όχι μόνον στην πλευρά της Πειραϊκής, αλλά και την Δραπετσώνας (περιοχή ανάπλασης-λιπασμάτων).
Η περίφημη φούσκα με την επωνυμία "πολιτιστικό λιμάνι" εκπονήθηκε αποκλειστικά από τον ΟΛΠ -αν και ήταν γνωστό ότι θα πουληθεί- χωρίς καμιά συνεννόηση με τους γύρω δήμους. Κάποιες τροποποιήσεις έγιναν μετά από έντονες διαμαρτυρίες του δήμου Πειραιά.
Είναι επομένως καθαρά πολιτική-κυβερνητική πρόθεση και διάθεση να επιβληθεί ο υπολογισμός των κατοίκων από τα σχέδια της Εταιρείας, κι όχι το καθεστώς ιδιοκτησίας της εταιρείας.
Στα κακά για τους κατοίκους είναι λοιπόν ίδιοι.
Στα καλά για την πολιτεία, καταγράφουμε την τεράστια αύξηση κύκλου εργασιών άρα και αύξησης φόρων και θέσεων εργασίας και παράπλευρων εργασιών.
Στα καλά για τους δήμους, η απόδοση ποσοστού επι των κερδών που δεν υπήρχε επί κρατικού ΟΛΠ.
Ενδεχομένως οι καλές σχέσεις λόγω υποχρεωτικής συμβίωσης, να μπορούσαν να αποφέρουν κι άλλα "κέρδη" προς τους κατοίκους.
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 28-10-2018 04:12
Το προηγούμενο σχόλιο το δημοσίευσε ο Sotiris Alexopoulos στην ανάρτηση του άρθρου αυτού στο fb.
Εμείς να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το συμβόλαιο παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO το ψήφισαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην ΚΚΕ και Χ.Α και καταρχήν αφορά το 51% των μετοχών του ΟΛΠ.
Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του 67% του ΟΛΠ στην COSCO θα γίνει έναντι 368,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των 368,5 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία - που καθαρά κινέζικα χρήματα είναι τα 164 εκ. - και τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.
Η συναλλαγή διαρθρώνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο που ολοκληρώθηκε το 2016 η COSCO Group (Hong Kong) Limited κατέβαλλε ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και έγινε μέτοχος του 51% του ΟΛΠ μετά την κύρωση της σύμβασης της παραχώρησης από τη Βουλή το 2016.
Εντός διαστήματος πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών (SPA), συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ, η COSCO Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αυξήσει το μερίδιό της στην ΟΛΠ από 51% σε 67% .Οι συμφωνημένες υποχρεωτικές επενδύσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ αφορούν μεταξύ άλλων, κατά προτεραιότητα την κρουαζιέρα και την ναυπηγοεπισκευή. Επιπλέον επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τη δεύτερη πενταετία.
Παράθεση
0 # Ιγνατιάδης Λάκης 27-10-2018 21:00
Sotiris Alexopoulos
8 ώρες ·
Η Κίνα προωθεί τα δικά της συμφέροντα και θέλει να κάνει τον Πειραιά ΠΥΛΗ για την είσοδο των εμπορευμάτων της στην Ευρώπη, για να πολλαπλασιάσει τα κέρδη της και την επιρροή της, αφήνοντας ψίχουλα στην τοπική οικονομία...
Οι Κινέζοι που ανέλαβαν την εκμετάλλευση του λιμανιού μας, συνηθισμένοι από τις ανεξέλεγκτες αποικιοκρατικές επενδύσεις τους στην Αφρική και τα Βαλκάνια, επιμένουν να αγνοούν ότι ο Πειραιάς δεν είναι ΠΥΛΗ, αλλά ΠΟΛΗ με χιλιάδες κατοίκους που δυο αιώνες τώρα ζουν κι εργάζονται δίπλα στο λιμάνι τους, σε αρμονία με αυτό.
Οι Κινέζοι αντιμετωπίζουν τον Πειραιά ως ένα λιμάνι χωρίς κατοίκους, τους οποίους δεν λαμβάνουν υπόψη τους στους σχεδιασμούς τους να τον μετατρέψουν στο μεγαλύτερο λιμάνι υποδοχής εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη.
Όμως, αντίθετα με τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης που έχουν αναπτυχθεί εκτός πόλεων και κατά μήκος ποταμών με μεγάλες δυνατότητες γραμμικής επέκτασης, ο Πειραιάς είναι ένα φυσικό λιμάνι πεπερασμένου μήκους ακτογραμμής, περιβαλλόμενο από πυκνοδομημένο αστικό ιστό που φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.
Πώς, λοιπόν, μπορεί να υλοποιηθεί το όνειρο των Κινέζων για τη γιγάντωση του λιμανιού μας; Μα, μόνο με το κολοσσιαίο μπάζωμα της θάλασσας που επιχειρείται έξω από το λιμάνι, μπροστά στην Πειραϊκή, και τη σταδιακή μεταφορά της Ακτοπλοΐας και της Κρουαζιέρας σε Λαύριο, Ραφήνα και Ελευσίνα, έτσι ώστε οι γιγαντιαίες γερανογέφυρες να επεκταθούν από το Ικόνιο στο κεντρικό λιμάνι, από την Ε1 στη Δραπετσώνα μέχρι την Ε12 και τη νέα τεχνητή χερσόνησο των 175 στρεμμάτων που θα δημιουργηθεί με μπάζωμα του Σαρωνικού μπροστά στην Πειραϊκή.
Θα τους αφήσουμε; ΟΧΙ!

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ!

ΥΓ: Από τα 300 εκ. ευρώ που είναι υποχρεωμένοι να επενδύσουν οι Κινέζοι στον Πειραιά, τα μισά περίπου (136 εκ.) θα τους τα δώσει η Περιφέρεια Αττικής από ΕΣΠΑ για το μπάζωμα της Πειραϊκής. Δηλ. τα δικά τους χρήματα που θα επενδύσουν στο λιμάνι οι Κινέζοι είναι μόνο 164 εκ. ευρώ - από τα οποία όμως τα 60 εκ. τα βρήκαν στα ταμεία του ΟΛΠ, όταν τον αγόρασαν..!
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση