Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 16:03

Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, του Γιώργου Γαβρίλη, από το fb

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

gavrilis3Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" για τη διερεύνηση του προβλήματος των οχληρών οσμών στην ευρύτερη περιοχή Δραπετσώνας – Κερατσινίου (περιοχή ανάπλασης).

Έτσι, μετά από ενάμιση χρόνο γραφειοκρατικών διαδικασιών ανοίγει το δρόμος για την έναρξη των μετρήσεων ποιότητας της ατμόσφαιρας για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των ρύπων και της πηγής τους. Το ερευνητικό πρόγραμμα, ύψους 316.000 €, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και θα υλοποιείται παράλληλα με δύο υπό εξέλιξη έργα:

την μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά που διερευνά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τον έλεγχο της ποιότητας των θαλασσίων υδάτων που παρακολουθείται από το ΕΛΚΕΘΕ.

Τα τρία ερευνητικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, σηματοδοτούν, για πρώτη φορά, μια συνολική και συστηματική στρατηγική διερεύνηση της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Αττικής με το Δήμο Πειραιώς για το έργο της Ανάπλασης του Μικρολίμανου. Το έργο θα υλοποιηθεί με πόρους της Περιφέρειας Αττικής ύψους 5.700.000 € και θα δημοπρατηθεί από το Δήμο Πειραιώς. Η ανάπλαση του Μικρολίμανου θα συμβάλλει αποφασιστικά στη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών και θα αναστρέψει αισθητικά και λειτουργικά τη σημερινή εικόνα της περιοχής.

Τέλος, απορρίφθηκε (11.10.2018) η Προσφυγή που είχε κατατεθεί από συμμετέχοντα στο διαγωνισμό για το έργο της ανακατασκευής των παιδικών χαρών του Δήμου Περάματος, με άμεση συνέπεια να σταματήσει η έναρξη του έργου. Το έργο προϋπολογισμού 519.000 € υλοποιείται με πόρους της Περιφέρεια Αττικής.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης δήλωσε: "Είναι φανερό ότι η τήρηση των διαδικασιών διαφάνειας και νομιμότητας πολλές φορές δημιουργεί στις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων. Η απλοποίηση και συντόμευση των διοικητικών διαδικασιών και ελέγχων αποτελεί προϋπόθεση ώστε σειρά έργων και προγραμμάτων να υλοποιούνται με την ταχύτητα και την ευελιξία που απαιτούν οι ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες και το κοινωνικό συμφέρον εν γένει. Ωστόσο, με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση νέων σημαντικών έργων και δράσεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Σ.Δ: Προφανώς μεγάλη ανάγκη στην εποχή μας που σαρώνει η διαφθορά σε όλα τα καθεστώτα, είναι η τήρηση των διαδικασιών διαφάνειας και νομιμότητας. Εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε πως στην χώρα μας επιτακτική επίσης ανάγκη, που προσοχή όμως, δε θα ακυρώνει τη διαύγεια, είναι η απλοποίηση και συντόμευση των διοικητικών διαδικασιών και ελέγχων ώστε σειρά έργων και προγραμμάτων να υλοποιούνται με την ταχύτητα και την ευελιξία που απαιτούν οι ιδιαίτερες κάθε φορά συνθήκες και το κοινωνικό συμφέρον εν γένει. Την απλοποίηση όμως όλοι το καταλαβαίνουμε, πως εκλεγμένοι θεσμικοί παράγοντες θα πρέπει να την επεξεργαστούν να την προωθήσουν και να την νομιμοποιήσουν με ψήφιση των κατάλληλων νόμων. Το να ισχυριστούμε ότι αυτή η επιλογή απ'αυτούς που έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα έχει καθυστερήσει, είναι περιττό;

Σχόλιο στο fb στην ανάρτηση του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη.

Θεολόγος Ιγνατιάδης Να ρωτήσουμε επίσης για το χρονοδιάγραμμα. Πότε θα αρχίσουν να λειτουργούν τα τρία ερευνητικά προγράμματα και πότε προβλέπεται ότι θα έχουμε αποτελέσματα από τις μετρήσεις που θα στοιχειοθετούν αποδείξεις για όσα ερευνούν;

(Απάντηση σ'αυτήν την ερώτησή μας δεν μας έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γαβρίλης. Δεν την ξέρει;) 

Σήμερα, 18.10, έγραψα ένα ακόμα σχόλιο στην ανάρτηση του Γ.Γαβρίλη. 

Θεολόγος Ιγνατιάδης Επανέρχομαι στο ερώτημά μου για τα χρονοδιαγράμματα των ερευνητικών προγραμμάτων. Και μιας και δεν απαντήθηκε, αναλογίζομαι αν είναι δυνατόν ο εμπνευστής τους αντιπεριφερειάρχης Γαβρίλης να μην γνωρίζει τις απαντήσεις. Κι απάντησα, όχι βεβαίως. Άρα τι παίζει; Υπάρχει ένα το δικό μου κρατούμενο. Άργησαν εντυπωσιακά να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα των ρύπων στη Δραπετσώνα - Κερατσίνι η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Τώρα που πήραν μπρος, ισχυρίζομαι με τα λίγα που ξέρω, πως το πιο πιθανόν είναι ότι είναι ζήτημα αν θα έχουμε αποτελέσματα πριν τις εκλογές του Μαΐου. Άρα όλα αυτά έχουν νόημα εφ'όσον αντιπεριφερειάρχης Πειραιά θα είναι πάλι ο Γαβρίλης, πράμα που το εύχομαι. Διότι πιστεύω ότι αυτός σίγουρα θα έχει την έντονη επιθυμία να τα χρησιμοποιήσει υπέρ της υγείας των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Και το δεύτερο κρατούμενο, είναι πως ακόμα κι αν τα στοιχεία που θα προκύψουν από τις μετρήσεις είναι επιβαρυντικά για κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες, θεσμικά η Περιφέρεια λίγα πράματα θα μπορεί να κάνει. Αυτός που μπορεί κάτι να κάνει είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος, σήμερα κ. Φάμελλος. Όμως αυτός, μιλώντας πάλι με όσα γνωρίζω, πέρα βρέχει, μα πάρα πολύ πέρα, πιο πέρα πεθαίνεις. Τελειώνω με την αναφορά μιας απαίτησης που πάντα την είχαν οι αριστεροί. Το να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία των έργων κα των δράσεων που σχεδιάζουν οι υπηρεσίες και οι θεσμοί,οι διάφορες εξουσίες γενικά, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί πολιτική βάση διαλόγου. Διότι αυτό δουλεύει ώστε να έχουμε τη δυνατότητα ως πολίτες και ως κινήματα και να τους κρίνουμε. Ένα απ'αυτά τα στοιχεία είναι και τα χρονοδιαγράμματα. Καλό σας βράδυ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 07:30
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση