Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 19:35

Ο Πάβελ Παβλικόφσκι στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τον ψυχρό πόλεμο των γονιών του

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

cold-warΘυμάμαι ακόμα αμυδρά "Το τελευταίο καταφύγιο", μια αγγλική ταινία για το στρατόπεδο όπου εγκλείεται προσωρινά μια Ρωσίδα με το γυιο της όταν φτάνει στο νησί για να συναντήσει τον αρραβωνιαστικό της. Κι εκεί αυτό που μοιάζει στα μάτια μας σαν μια λογική λύση μέχρι να εξεταστεί η περίπτωσή της, σιγά σιγά μετατρέπεται γι'αυτήν σε έναν εφιάλτη. Και ως συνήθως ο από μηχανής θεός, δηλαδή ο νεογέννητος έρωτας, ορθώνεται σαν το αντίπαλο δέος της απόγνωσης που κατακλύζει τους πρωταγωνιστές. Η ταινία μου έμεινε γιατί είχε κάτι ξεχωριστό και ως αισθητική, μια λιτή ποίηση πολύ κοντά στο ντοκιμαντέρ.

Και μου εντυπώθηκε και το γεγονός ότι σκηνοθέτης της ήταν ένας Πολωνός εγκαταστημένος χρόνια στην Αγγλία. Όταν όμως είδα την Ida (2013) που μου άρεσε πολύ και που όταν έτυχε να την ξαναδώ στην τηλεόραση την εκτίμησα διπλά, τότε έμαθα και το όνομα του σκηνοθέτη. Πάβελ Παβλικόφσκι. Δυο γυναίκες στην δεκαετία του '50 που ανακαλύπτουν ότι είναι συγγενείς, μια κομμουνίστρια του δικαστικού και η νεαρή δόκιμη μοναχή Ida. Η ζωή με και δίχως πίστη είναι η πηγή απ'όπου εκλύεται η ενέργεια της Ida, που ήταν και η πρώτη του ταινία που γύρισε στην Πολωνία, αφότου επέστρεψε σ'αυτήν.

Τελευταία ταινία αυτού του ξεχωριστού Πολωνού "Ο ψυχρός πόλεμος". Μια ασπρόμαυρη πάλι ταινία που την εμπνεύστηκε από την ιστορία των γονιών του, μια ερωτική ιστορία του ψυχρού πολέμου τους και της θερμής αγάπης τυς που κρατά 15 χρόνια στην καρδιά του μεγάλου ψυχρού πολέμου. Δύσκολο να μην την δούμε.

Πατώντας  lifo.gr  θα σας εμφανιστεί σε βίντεο (8:30) η συνέντευξη του Πάβελ Παβλικόφσκι στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο. 

Σ'αυτήν ο βραβευμένος με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας για το Ida Πάβελ Παβλικόφσκι εξηγεί αν όντως οι γονείς του στάθηκαν αφορμή για το θέμα της τιμημένης με το βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών, τελευταίας ταινίας του "Ψυχρός Πόλεμος" και μιλάει αποκλειστικά στη LiFO για την jazz και τη φοκλορική μουσική που αποτελούν τη βάση του φιλμ, την προσωπική απόφασή του να επιστρέψει στην Πολωνία μετά από μια παραγωγική καριέρα στην Αγγλία, την επιλογή του να γυρίζει σε μαυρόασπρο, και την ιδιαίτερη σχέση του με την Ύδρα.

Κι  εδώ  το τρέιλερ της ταινίας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 16:01
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση