Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 16:17

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένας Σαουδάραβας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε και ότι δε θα αποδοθεί δικαιοσύνη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

jamalΤι εστί Τζαμάλ Κασόγκι; Σαουδάραβας δημοσιογράφος. Ε, και τι μας νοιάζει εμάς ακόμα ένας από τους "αλήτες, ρουφιάνους, δημοσιογράφους";  Μας νοιάζει, πρώτον, διότι όπως μάθαμε ανήκει στους σκληρούς επικριτές του απολυταρχικού καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας. Τόσο σκληρός που επειδή φοβόταν για τη ζωή του, τον τελευταίο χρόνο ζούσε στην Ουάσινγκτον όπου και εργαζόταν στην Ουάσινγκτον Πόστ. Παρόλο που δεν καταφέραμε να μάθουμε που εστίαζε την κριτική του και ποια πράματα τον ενοχλούσαν, εντούτοις όταν ένας δημοσιογράφος με κίνδυνο της ζωής του τολμάει και βγάζει γλώσσα σε οποιαδήποτε εξουσία κατ'αρχήν κερδίζει την εκτίμησή μας.

 

Και δεύτερον, γιατί εξαφανίστηκε.

Όλοι συμφωνούν ότι ο Κασόγκι στις 2.10 μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κων/πολη για να ζητήσει τα σχετικά έγγραφα για το γάμο του. Κι όλοι συμφωνούν πως η μέλλουσα σύζυγός του τον περίμενε έξω. 

Από τότε τά ίχνη του χάθηκαν.

Σε τι διαφωνούν; Οι Σαουδάραβες επιμένουν ότι ο Χασόγκι έφυγε από το προξενείο την ίδια μέρα και δεν δολοφονήθηκε ούτε απήχθει μέσα στο προξενείο όπως τους κατηγορούν. Και είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν στην έρευνα για τον Κασόγκι. Όταν όμως ένας ανταποκριτής του Ρώυτερς, που τον κάλεσε ο πρόξενος να επισκεφτεί τις αίθουσες του προξενείου, ζήτησε το υλικό από την κάμερα ασφαλείας, ο πρόξενος του απάντησε, ότι δυστυχώς εκείνη την μέρα η κάμερα είχε χαλάσει.

Η τουρκική αστυνομία και ο τύπος, ιδιαίτερα ο φιλοκυβερνητικός, βάσει των ενδείξεων που έχουν μέχρι στιγμής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Χασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο και στη συνέχεια το σώμα του απομακρύνθηκε. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι απήχθει και μεταφέρθηκε ζωντανός στο Ριάντ. 

Η υπόθεση Χασόγκι είναι σίγουρο ότι διευρύνει το χάσμα που υπάρχει χρόνια τώρα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.

Η μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας εκδηλώθηκε δημόσια πέρυσι όταν η Τουρκία ανέπτυξε στρατεύματα στο Κατάρ σε ένδειξη υποστήριξης, αφού οι γείτονες του εμιράτου στον Κόλπο, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, του επέβαλαν εμπάργκο. Από την άλλη μεριά, υψηλά ιστάμενοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν συχνά επικρίνει τον Ερντογάν για τα σκληρά μέτρα καταστολής που έχει πάρει μετά το εναντίον του αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. 

Αυτό όμως που έχει σημασία για μας, για τις κοινωνίες μας και το πολίτευμά μας είναι η επανάληψη για μια ακόμα φορά τέτοιων απεχθών δράσεων που μας φτωχαίνουν.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πολλαπλασίαζονται διαρκώς οι εγκληματικές πράξεις ενός αδίστακτου κράτους ή μαφιόζικων συμμοριών, που δρώντας εντελώς εκφοβιστικά δολοφονούν ανεξάρτητους δημοσιογράφους που τολμούν και ψάχνουν την αλήθεια και δημοσιοποιούν στοιχεία που καίνε ανθρώπους της εξουσίας ή της παραεξουσίας, ανθρώπους που δρουν με όρους υποκόσμου. 

Το κρίσιμο θέμα ήταν, είναι και απ'ότι φαίνεται θα είναι για αιώνες ακόμα, τι ποιοι και πως μπορούν να σταματήσουν ανθρώπους που στελεχώνουν ανελέητες εξουσίες στο να δολοφονούν άλλους ανθρώπους όταν βγάζουν στη φόρα τ'άπλυτά τους.

Πάντως έχουμε συχνά αναρωτηθεί ποια από τα προνόμια τους κινδυνεύουν να χάσουν οι παρανομούντες όταν τους ξεμπροστάζουν δημοσιογράφοι που τιμούν το επάγγελμά τους. Μέσα σ'αυτόν το κακό χαμό που γίνεται παντού και με την διαφθορά να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, πράμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν απαγγελθούν κατηγορίες ελάχιστες φορές οι ένοχοι τιμωρούνται, τι κάνει κάποιους να οπλίζουν χέρια και να πατούν την σκανδάλη; Τι είναι αυτό που φοβούνται τόσο;  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 18:05
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση