Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 16:12

Και βεβαίως λειτουργεί Δημοτική Αστυνομία και στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimotiki astinomiaΩς γνωστόν στους ενδιαφερόμενους η Δημοτική Αστυνομία δημιουργήθηκε το 2002. Οι αρμοδιότητες και ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και δράσης της Δημοτικής Αστυνομίας ορίζονται από το Νόμο 3731/2008. Καταργήθηκε το 2013 και επανασυστάθηκε τον Μάιο του 2015 (ΦΕΚ Α΄ 47/11-05-2015, άρθρο 19).

Ένας από τους δήμους που επανασυστάθηκε η Δημοτική Αστυνομία είναι και ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας.

Δεν γνωρίζω αν οι δημότες έχουν το δικαίωμα να απευθύνονται άμεσα για κάποια προβλήματά τους στη Δημοτική Αστυνομία. Αν πάντως το έχουν, το πως θα έρθουν σ'επαφή μαζί της είναι θέμα. Με δεδομένο ότι έχω τη στοιχειώδη άνεση να χειρίζομαι κάποια πράματα που έχουν να κάνουν με το ίντερνετ, δε μπόρεσα να εντοπίσω στην ιστοσελίδα του δήμου μία πρόσβαση για να επικοινωνήσω με την Δημοτική Αστυνομία του δήμου μας. Μια πρόσβαση για το πως κάποιος θα μπορεί να έρχεται σ'επαφή μαζί της στην περίπτωση που αντιμετωπίζει πρόβλημα που εμπίπτει στις αρμοδιότητές της.  

 

Και τέτοια προβλήματα είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες; Το θέμα κάθε φορά είναι η έγκαιρη, συντεταγμένη και νόμιμη αντιμετώπισή τους από τα αρμόδια όργανα πριν συμβεί το κακό. Έτσι ώστε να μην σηκώνει κεφάλι εκείνο το αρχέγονο της αυτοδικίας που κρυφοπαίζει στον καθένα μας και που φουντώνει ιδιαίτερα όταν νιώθει απροστάτευτος. 

Όσοι λοιπόν έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, θα αντιλαμβάνονται τα διάφορα που συμβαίνουν στις γειτονιές μας. Διάφορα μικρά, με τάση να μεγαλώνουν και άλλα ήδη μεγάλα. Διάφορα από ενοχλητικά έως και επικίνδυνα και που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο υποβαθμίζουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής μας, αν μάλιστα δεν την απειλούν.

Και βοηθάει όλους μας να βάζουμε πάγο σ' αυτούς που ειρωνεύονται ή είναι πέρα βρέχει για τις εν δυνάμει απειλές. Το σωστό, μας υπενθυμίζει η Ιστορία, είναι να μην προσπερνάμε με ανασηκωμένο φρύδι, εκείνο το δίκοπο, "ποτέ δεν ξέρεις". Ακόμα κι αν κάποια απειλή φαντάζει απίθανη, καλό είναι, προληπτικά να της δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Και οι πολίτες και προπάντων οι αρμόδιοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί προϊστάμενοί τους. Γιατί καλοί μου, ποτέ, μα ποτέ δεν ξέρεις...

Σε τι αναφερόμαστε; Σε καταστάσεις ξυράφια και ξυραφάκια, που άλλες χρονίζουν κι άλλες που είναι νέα φρούτα. Και που πολλές από αυτές τις γκρι επιλογές και τις παραβατικές συμπεριφορές συμπολιτών μας, με κάποιο τρόπο σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Ας κάνουμε λοιπόν μια αρχή, επιλέγοντας να τονίσουμε κάποιες αρμοδιότητές της, στην προοπτική να υπενθυμίσουμε τη γνώση στους φύλακες και τους προϊσταμένους τους. 

Κι έχει νόημα μια τέτοια επισήμανση, μιας και σε όλες τις κοινωνίες ο καθ' ύλην αρμόδιος, όταν φυσικά τον καθορίζει με σαφήνεια ο νόμος, παίζει και το "νίπτω τας χείρας μου". Και πιο πολύ σε μας, που η σύγχυση των αρμοδιοτήτων κάνει θραύση, είναι κανόνας το "νίπτω..." και το να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον κι όλοι μαζί στην εξέδρα.

Λοιπόν, έχουμε και λέμε:       

- Η Δημοτική Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των δημόσιων χώρων της πόλης, την εξασφάλιση της λειτουργικότητας της, καθώς και για την γενική ασφάλεια των πολιτών.

- Ελέγχει την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία και στις τοπικές κανονικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές, για την χρήση των αλσών και των κήπων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων.

- Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων, που αφορούν τα εγκαταλελειμμένα οχήματα.

- Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων, στην επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του ν.2696/1999, όπως ισχύει, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων, που αναφέρονται στην κυκλοφορία τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια και γενικά σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση και στην εκπομπή θορύβων από αυτά. Οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται, παράλληλα και κατά περίπτωση, και από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και το Λιμενικό Σώμα, κατά περίπτωση.

- Ελέγχει την τήρηση των διατάξεων για την ηχορύπανση, την κοινή ησυχία και τη λειτουργία μουσικής στα καταστήματα και στα δημόσια κέντρα.

- Εκτελεί τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων, των οποίων την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγούν οι δημοτικές αρχές.

- Η Ελληνική Αστυνομία παρέχει συνδρομή στο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας κατά την άσκηση του έργου της και, ειδικότερα, σε προγραμματισμένους ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας ή σε κατασχέσεις εκτάκτου ανάγκης, όπου τούτο προβλέπεται.

Εδώ  για όλες τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας σύμφωνα με τον νόμο 3731/2008

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 09:17
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση