Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 08:20

Γιατί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσας απέλυσε το διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

hotspotΤην οργισμένη αντίδραση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα προκάλεσε η συνέντευξη του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου, Ανδρέα Ηλιόπουλου, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Στη συνέντευξή του, ο αντιστράτηγος και συνεργάτης του κ. Βίτσα έκανε λόγο για ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων, τόσο από τον κρατικό μηχανισμό, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

 

Μάλιστας αναφέρει ότι «έχει χαθεί ο έλεγχος, επικρατεί ένα χάος» και οτι πολύ σύντομα τα νησιά θα μοιάζουν με την Ειδομένη, ενώ καλεί τις ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα.

Παράλληλα ηχεί συναγερμό για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στις άθλιες συνθήκες των Κέντρων Υποδοχής με ευθύνη της κυβέρνησης.

Οπως δήλωσε σχετικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στο ΑΠΕ «ο Στρατηγός Ανδρέας  Ηλιόπουλος δεν ασκούσε με επάρκεια τα καθήκοντά του και αυτός είναι ο λόγος που την προηγούμενη Τρίτη του είχα δώσει τη δυνατότητα να παραιτηθεί».

Χαρακτήρισε επίσης «ψευδή» τα όσα αναφέρει στη συνέντευξή του.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες είχε διαρρεύσει στον Τύπο έγγραφο του κ. Ηλιόπουλου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο οποίο επεσήμανε ότι πρέπει στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών να παραμένει μόνο ο αριθμός των ατόμων που αντιστοιχεί στη χωρητικότητά τους.

Αναλυτικά η δήλωση του Βίτσα έχει ως εξής:

«Την περασμένη Τρίτη το πρωί και ώρα 10:00 κάλεσα τον Στρατηγό  Ηλιόπουλο, διευθυντή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και του ανακοίνωσα ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η συνεργασία του με το υπουργείο, λόγω πολλαπλών αδυναμιών ανταπόκρισης στα καθήκοντά του. Του ζήτησα να μου απαντήσει το πρωί της Παρασκευής εάν θα παραιτηθεί ή θα πρέπει να ακολουθήσω τη διαδικασία για την παύση του.

Μου είπε ότι θα έχω την τελική του απάντηση για το τρόπο αποχώρησής του την Παρασκευή το πρωί. Την επιλογή αυτή τού την έδωσα, σεβόμενος την ιστορία του και το προηγούμενο στρατιωτικό του αξίωμα.

Με όσα αναληθή αναφέρει στη σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος”, θεωρώ ότι έχω την απάντησή του και φυσικά θα κινηθούν οι δέουσες νομικές διαδικασίες εναντίον του για όσα ψευδώς αναφέρει».

Στον Δ. Βίτσα απάντησε με άμεση δήλωσή του ο αντιστράτηγος ε.α. Ηλιόπουλος

«Θα προκαλούσα τον κ. Βίτσα να μας πληροφορήσει ποιες είναι οι «αδυναμίες ανταπόκρισης στα καθήκοντα μου» και φυσικά να τολμήσει να προσδιορίσει τα «αναληθή» που ανέφερα στην συνέντευξη μου στον Φιλελεύθερο. Τα υπόλοιπα στον Εισαγγελέα»

Ο αντιστράτηγος ε.α. έχει τοποθετηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2017, στο πλέον νευραλγικό πόστο διαχείρισης των προσφυγικών ροών για να διευθύνει τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου)

 

 

refugΑκολουθούν πο απαντήσεις του αντιστράτηγου σε δύο ερωτήσεις του δημοσιογράφου Βασίλη Γεώργα:

«- Κ. Ηλιόπουλε έχει ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος σχετικά με φαινόμενα κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων που κατευθύνονται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας τέτοια φαινόμενα;

Όσοι ασχολούμαστε με το θέμα βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η διαχείριση δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και οι Αρχές να μπουν στη Διαύγεια και να αντλήσουν στοιχεία, να δουν τις απορρίψεις δαπανών που έχουν διατεθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να μελετήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα. Υπάρχει υλικό και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για άλλους φορείς που εμπλέκονται ώστε κανείς μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το αν γίνεται κακοδιαχείριση ή όχι. Το θέμα είναι σοβαρό γιατί αν αποδειχθούν τέτοιες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που λαμβάνουμε από την Ε.Ε, δεν θα πληρωθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά από τον ελληνικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους φορολογούμενους. Αντίστοιχα υπάρχει σοβαρό θέμα με τις δεκάδες ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται πολλαπλάσια κονδύλια συγκριτικά με το ελληνικό Κράτος χωρίς να γνωρίζουμε τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν, με ποιον τα έχουν και τι ακριβώς κάνουν. Έχω ζητήσει κατ επανάληψη από το υπουργείο να μου δώσουν τα μνημόνια συνεργασίας των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά και στην ενδοχώρα, για να διευκολύνουμε τη λειτουργία τους, αλλά δεν κατέστη δυνατό να μας τα δώσουν, εάν υπάρχουν. Ποιος βγάζει άκρη;

Συνολικά οι ενδείξεις που έχω, και οι διαδικασίες χρηματοδότησης εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του προσφυγικού.

- Είναι εις γνώση των αρμόδιων αρχών τέτοια στοιχεία; Ποιος πρέπει να τα δει και να δώσει απαντήσεις. Ήδη γνωρίζουμε ότι ο OLAF έχει δεχθεί καταγγελίες και κάνει έρευνα. Οι ελληνικές αρχές είναι ενήμερες ή διατεθειμένες να αναζητήσουν στοιχεία;

Η OLAF τι ακριβώς ελέγχει; Δεν μπορεί να είναι όλα σωστά. Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας. Γνωρίζουμε όμως όσοι ασχολούμαστε με το προσφυγικό, ότι συμβαίνουν διάφορα πράγματα που δεν συνιστούν χρηστή διαχείριση. Προτίθεμαι να ενημερώσω τις ευρωπαϊκές Αρχές για την κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα και θα το κάνω. Ακούγονται πολλά για τη σίτιση τη διαχείριση των λυμάτων όπου πληρώνουμε εκατομμύρια και αλλού. Στη Μόρια έχουν διατεθεί πάνω από 1 εκατ. ευρώ αυτά τα χρόνια μόνο για τη μεταφορά των λυμάτων και βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν. Με τα χρήματα αυτά θα είχαμε φτιάξει πολλές εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών. Αυτά πρέπει να τα δουν οι αρμόδιοι. Εκείνοι που έχουν την ευθύνη του ελέγχου των δαπανών. Να εξετάσουν αναλυτικά που πηγαίνουν τα χρήματα και γιατί ενδεχομένως να μην ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Η δική μας διεύθυνση Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ενημερώσει αναλυτικά τις Αρχές για θέματα που μας αφορούν. Για όλα τα θέματα όπως λ.χ με την ασφάλεια του προσωπικού ή περιστατικά βίας που αντιμετωπίζουμε στα κέντρα, ενημερώνουμε τις αστυνομικές διευθύνσεις και τους Εισαγγελείς.

Είναι η ώρα να παρέμβουν οι Εισαγγελείς. Εκείνοι είναι που θα δουν αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή».  

Στοιχεία

Για τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου: Άλλοι σε κοντέινερ και άλλοι σε αυτοσχέδιες σκηνές, συνολικά βρίσκονται 8.657 αλλοδαποί σε έναν χώρο με υποδομές για 3.600 άτομα.

Για τον καταυλισμό στο Βαθύ Σάμου. Στη συγκεκριμένη δομή που έχει μέγιστη χωρικότητα 1000 ατόμων φιλοξενούνται 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες αιτούντες άσυλο. 

Σε 58.000 άτομα ανερχόταν στις αρχές Ιουνίου στην Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και ανθρώπων που δεν έχουν την υπηκοότητα καμίας χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 1% του αριθμού των προσφύγων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης, από το σύνολο των 58.000 ατόμων, ποσοστό 43% είναι από τη Συρία27% από το Ιράκ, 7% από το Αφγανιστάν, 5% από την Τουρκία, 4% από το Πακιστάν, 2% από το Ιράν, 1,5% από την Παλαιστίνη, 1% από το Κουβέιτ, 1% από το Κογκό και 5% από λοιπές εθνικότητες. 

Η χρηματοδότηση για την αντιμετώπηση των αναγκών των προσφύγων από την Ε.Ε, προς το ελληνικό κράτος ( € 355 εκ.) , την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (197 εκ) και διάφορες ΜΚΟ ( € 605εκ.) ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 1.16 δις. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2018 17:56
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση