Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 11:48

Συζητώντας για την Πειραϊκή, του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη, από το fb

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

gavrilis1Συσσωρευμένα προβλήματα και παρεμβάσεις απ' την Περιφέρεια Αττικής σε Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Πειραιά

Το μπάζωμα του παραλιακού μετώπου της Πειραϊκής είναι εικόνα και αποτέλεσμα μιας αντίληψης "ανάπτυξης" και "εξευρωπαϊσμού" του Πειραιά που εκφράστηκε έντονα την περίοδο της Χούντας, παράλληλα με τις κατεδαφίσεις δεκάδων σημαντικών κτηρίων, χαρακτηριστικών για την ιστορία και την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής αλλά και της ίδιας της πόλης, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της. Η Πειραϊκή είναι κάτι περισσότερο από ένα παραλιακό μέτωπο. Είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που διασώζει τμήματα της αρχαίας τείχισης του Πειραιά.

Η διαχείριση του χώρου και η εκτέλεση έργων σ' αυτόν αυτονόητα διέπεται από τις προβλέψεις και τους περιορισμούς της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Η Περιφέρεια Αττικής σχεδόν μία δεκαετία χρηματοδοτεί, από ίδιους πόρους, την αρχαιολογική έρευνα και τις ανασκαφές στην Πειραϊκή. Ωστόσο, το έργο εξελίσσεται με βραδείς ρυθμούς και εκ του αποτελέσματος κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από την πρόοδο των εργασιών.

Με αφετηρία τη διαπίστωση αυτή, από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μας, θέσαμε το θέμα στη δημόσια σφαίρα συζήτησης αλλά και στους εμπλεκόμενους φορείς, αναζητώντας εκείνες οι συμφωνίες και συναινέσεις, που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της αποχωμάτωσης, δηλαδή την απομάκρυνση του μεγάλου όγκου φερτών υλικών (περίπου 130 χιλ. κυβ μέτρα, κάτι που θα διευκολύνει και την αρχαιολογική ανασκαφή προς ανάδειξη του Κονώνειου τείχους.

Απ' την προσπάθεια αυτή σήμερα έχουμε φτάσει σ' ένα ικανοποιητικό σημείο συμφωνίας και για τις ανάγκες του έργου δεσμεύσαμε στον Προϋπολογισμό του 2018 της Περιφέρειας Αττικής 2.500.000 €

Παράλληλα, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) του Δήμου Πειραιά, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, έχει σχεδιαστεί η αστική ανάπλαση της περιοχής, προκειμένου να αποδώσει στην πόλη και στους επισκέπτες της έναν ανοικτό αρχαιολογικό χώρο, μια διαδρομή περιπάτου και αναψυχής, ένα ισχυρό σημείο αναφοράς για την πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης.

Ακόμη, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής επισκευάζονται, μετά από έγκριση του Υπ. Πολιτισμού, τα δύο υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης ("Πορφύρας" και "Φοίνικας"), με φορέα υλοποίησης το Δήμο Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής αντιστοίχως, προκειμένου να καταστούν λειτουργικά και ασφαλή μετά από πολλά χρόνια που παρέμεναν χωρίς συντήρηση.

Κατανοώντας τη σημερινή κακή εικόνα του αρχαιολογικού χώρου και την αντικειμενική αδυναμία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού να υποστηρίξουν το χώρο σε θέματα καθαριότητας, πήραμε την πρωτοβουλία, ζητήσαμε και πετύχαμε την έγκριση πρόσληψης 130 εργαζομένων με διάφορες ειδικότητες (εργάτες καθαριότητας, αρχαιολόγο κλπ), στο πλαίσιο της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ (8/2018) και ως το τέλος του μήνα θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εξυγίανσης, καθαρισμού και αποκατάστασης του χώρου, σε συνεργασία και με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς.

Τέλος, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς (ΕΛΚΕΘΕ, Εθν. Αστεροσκοπείο Αθηνών) η Περιφέρεια Αττικής εξελίσσει πρόγραμμα έρευνας και δειγματοληψιών για την ποιότητα των θαλασσίων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως προς τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της, προκειμένου εν συνεχεία να ληφθούν ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες για την διασφάλιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Ο Συνδυασμός των ενεργειών αυτών και των έργων είναι ικανός να βγάλει την Πειραϊκή από την παγωμένη εικόνα των τελευταίων 20 ετών.

 

                                                                                                                                                                     

Και τέσσερα σχόλια από το fb.

Θεολόγος Ιγνατιάδης Πάντως με όσους έχουμε επισκεφτεί την Πειραϊκή τα τελευταία πολλά χρόνια, σε ένα πράμα που έχουμε συμφωνήσει όλοι δίχως πολλά λόγια είναι στην πεζοδρόμηση ενός όσο γίνεται μεγαλύτερου κομματιού του παραλιακού δρόμου που την διασχίζει. Η φυσικότητα με την οποία προκύπτει αυτή η ιδέα, τουλάχιστον στους περιπατητές, είναι παρόμοια μ'αυτήν που προέκυπτε σε ντόπιους και ξένους περιηγητές για την πεζοδρόμηση της Αποστόλου Παύλου - Διονυσίου Αρεοπαγίτου ( παρεμπιπτόντως, γιατί αυτή η οδός που περικλείει όλα τα σούπερ της αρχαιότητας δεν μετονομάζεται σε Περικλέους;).

 

Sotiris Alexopoulos Η Ακτή Θεμιστοκλέους - που είναι το μπαλκόνι της πρωτεύουσας στον Σαρωνικό - πρέπει να ακολουθήσει τη λογική της ανάπλασης του Μικρολίμανου, που συνδυάζει ζώνη περιπάτου, ζώνη ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων και ποδηλάτων και ζώνη με τραπεζοκαθίσματα για καφέ/φαγητό. Στην Πειραϊκή Ακτή, μετά την ολοκλήρωση της αποκομιδής των μπάζων του Σκυλίτση που ξεκινάει σύντομα, θα ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της μελέτης του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Πειραιά (ίσως υπάρχουν κι άλλες), για την τοποθέτηση ξύλινου διαδρόμου πάνω στα βράχια της Πειραϊκής στη βάση του Κονώνειου Τείχους καθ' όλο το μήκος του, ώστε να δημιουργηθεί ένας μοναδικός αρχαιολογικός περίπατος παρά θιν' αλός που θα απολαμβάνουν οι ντόπιοι, οι επισκέπτες από το λεκανοπέδιο και οι τουρίστες.

 

 

 

 

Maria Zacharia-Liagi Και με το θέμα της επέκτασης του λιμανιού για την κρουαζιέρα, μπροστά στη Πειραϊκή τι θα κάνουμε;; Αυτό δεν είναι μόλυνση;; Είναι νόμιμος ο ηλεκτρικός σταθμός που θα δημιουργηθεί μπροστά σε 300 μέτρα από κατοικημένη περιοχή;;; Δεν είναι υποβάθμιση του αστικού τοπίου και του αρχαιολογικού χώρου;; Θα αποχωματώσουμε από τη μια και θα μπαζώσουμε την άλλη μεριά της Πειραϊκής;;;

 

 

 

 

Konstantinos Panagiotopoulos Είναι έργο αποκατάστασης του φυσικού κάλλους του εκτεταμένου παραλιακού μετώπου του Πειραιά και βέβαια αποκάλυψης του Κονώνειου που καταπλακώθηκε βάναυσα την δεκαετία του 1960. Με χαρά διάβασα και για άλλες επεμβάσεις περιβαλλοντικής προστασίας στις οποίες πρέπει να ενταχθούν και η απομάκρυνση αγωγών ακαθάρτων απροσδιόρισης και επικίνδυνης προέλευσης προς την θάλασσα που δρούν ακόμη εν έτει 2018.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 21:57
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Κώστας Βλησίδης 19-09-2019 08:56
Εδώ και 15 χρόνια περιμένουμε την ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους και υφιστάμεθα την άθλια περίφραξη...

Κάθε άλλο σχόλιο είναι ματαιολογία.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση