Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018 20:11

The Crow, μια cult status ταινία από τη δεκαετία του '90

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
kurkudΟ Eric Draven θα δολοφονηθεί από συμμορία που εισβάλει σπίτι του και η αρραβωνιαστικιά του Shelly θα καταλήξει λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, ύστερα από βιασμό και ξυλοδαρμό από την ίδια συμμορία. Ένα χρόνο μετά, ο Eric θα βγει από τον τάφο του με τη βοήθεια ενός κορακιού (που σύμφωνα με τον θρύλο μεταφέρει τις ψυχές των νεκρών) και θα αναζητήσει έναν-έναν τους υπαίτιους προκείμενου να εκδικηθεί και να αναπαυθεί.
Βασισμένο στο ομώνυμο comic του James O' Bar ( το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε σε τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την προσωπική ζωή του κομίστα) τοThe Crow συχνά μνημονεύεται ως η ταινία που στοίχισε τη ζωή του πρωταγωνιστήBrandon Lee ( γιού του Bruce Lee ) από κανονική σφαίρα όπλου σε μια σκηνή γυρισμάτων. Το τραγικό αυτό γεγονός επισκίασε την ταινία κάνοντας πολλούς να βάζουν σε δεύτερη μοίρα ότι είναι στην ουσία μια από τις καλύτερες και πιο εμβληματικές ταινίες των 90s.
 
Το The Crow είναι ο ορισμός της σωστής απόδοσης ατμόσφαιρας σε ταινία. Τόσο η απεικόνιση της πόλης με την gothic αρχιτεκτονική (που μπροστά της η Gotham Cityφαίνεται παιδότοπος) όσο και του υποκόσμου της, είναι στυλιζαρισμένα με τον καλύτερο τρόπο παραπέμποντας ταυτόχρονα σε noir ταινίες. Το αποπνικτικό, πάντα βροχερό Detroit (οι δρόμοι και τα σοκάκια του οποίου ελέγχονται από συμμορίες) δίνει το backcround στην προσπάθεια του ήρωα της ταινίας να αποδώσει την προσωπική του δικαιοσύνη. Αυτό, σε συνδυασμό με ένα soundtrack τόσο από gothic rock όσο και metal μπάντες της εποχής, την καθιστά μια απ τις πιο ιδιαίτερες  μεταφορές comic στη μεγάλη οθόνη.
   
Το υπερφυσικό στοιχείο είναι απλά ένα όχημα που οδηγεί μια στην ουσία της δραματική ταινία εκδίκησης και λύτρωσης σε ένα συγκινητικό φινάλε.Δεν λείπουν φυσικά οι υπέροχα σκηνοθετημένες σκηνές δράσης ( ειδικά στη σκηνή πυροβολισμών του αρχηγείου της συμμορίας) και τα εφιαλτικά flashback όπως και  οι ευφάνταστοι τρόποι εκδίκησης του πρωταγωνιστή. Αν και στα πρώτα του βήματα στο Hollywood ,που έμελλε δυστυχώς να είναι και  τα τελευταία του, ο Brandon Lee δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία το ίδιο και ο ιδιαίτερα   υποτιμημένος και αγαπημένος μου Michael Wincott ( γνωστή φάτσα σχεδόν πάντα σε ρόλο κακού).
 
Παρότι αγκαλιάστηκε κυρίως από την gothic κουλτούρα και αδίκως λόγω αυτού θεωρείται ταινία της εποχής της,το The Crow απέκτησε γρήγορα cult status. Μια ταινία ορόσημο της δεκαετίας του 90 που επιβάλλεται να δεις, ασχέτως αν δεν είσαι φίλος των σκοτεινών comics ή του σινεμά του φανταστικού εν γένει...
Πηγή:  protino.eu
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2018 08:35

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση