Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 15:42

Ευρωπαϊκό Βραβείο Κήπου στο πάρκο του Κέντρου Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρου Νιάρχου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

niarxos10Με τρόπαια και βραβεύσεις το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) επιβεβαιώνει την επιδραστικότητα του στον κοινωνικό και πολιτιστικό ιστό της Αθηνας. Τώρα ακόμη μια διάκριση φέρνει το ΚΠΙΣΝ στην επικαιρότητα της Ευρώπης με αφορμή το πάρκο που φιλοξενεί πληθώρα εκδηλώσεων.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(ΚΠΙΣΝ) τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο European Garden 2018 / 2019 στην κατηγορία καινοτόμου σύγχρονου σχεδιασμού πάρκου ή κήπου σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο Schloss Nordkirchen στη Γερμανία.

Τα European Garden Awards (Ευρωπαϊκά Βραβεία Κήπων) απονέμονται κάθε χρόνο από το 2010 από το European Garden Heritage Network (EGHN) και έχουν σκοπό να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς των κήπων και των τοπίων της Ευρώπης, να προωθήσουν τη σύγχρονη κηπουρική και να υποστηρίξουν τη διεθνή συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών. 190 πάρκα και κήποι σε 14 χώρες είναι μέλη του δικτύου και στηρίζουν τους στόχους του.

Το European Garden Award 2018/2019 είναι μία διεθνής αναγνώριση και αποτελεί μια ξεχωριστή διάκριση για το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ αφού για πρώτη φορά βραβεύεται πάρκο στην Ελλάδα.

Το βραβείο παρέλαβαν ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Διευθυντής Επικοινωνίας & Marketing του ΚΠΙΣΝ και οι Deborah Nevins και Έλλη Παγκάλου, μελετήτριες του Πάρκου οι οποίες τιμήθηκαν για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων σε συνδυασμό με την χρήση γηγενών μεσογειακών φυτών.

Μεταξύ των άλλων βραβευθέντων πάρκων και κήπων στα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Κήπων συγκαταλέγονται τα Kew Gardens στο Λονδίνο, το project Parkstadt Süd στην Κολωνία, ο Κήπος της Ninfa στην Ιταλία, το Kasteeltuinen Arcen στην Ολλανδία και το Απόθεμα Βιόσφαιρας του Spreewald στη Γερμανία.

Η δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος ως ενός ανοιχτού, δημόσιου χώρου, φιλόξενου και προσβάσιμου από όλους, με γνώμονα το περιβάλλον, την προστασία και την ανάπτυξή του, βασίστηκε στο όραμα σχεδιασμού και κατασκευής του ΚΠΙΣΝ με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι ένα πάρκο 210 στρεμμάτων, με περισσότερα από 1.400 δέντρα και 300.000 θάμνους, ένα ζωντανό εργαστήριο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και ταυτόχρονα ένας χώρος άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, ως σύγχρονο έργο Αρχιτεκτονικής Τοπίου, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα και τις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη. Αποτελεί έναν φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, με φυτεύσεις και χαρακτήρα που αντανακλούν το μεσογειακό τοπίο.

Η επιλογή και σύνθεση των φυτών έγινε ώστε να εναλλάσσεται η εποχική ανθοφορία και να δημιουργούνται ενδιαφέροντες χρωματισμοί και υφές. Όλα τα φυτά που επιλέχθηκαν είναι ενδημικά της Μεσογείου.

Τα δέντρα που επιλέχθηκαν είναι ελιές, πεύκα, αμυγδαλιές, χαρουπιές, κουμαριές, βελανιδιές και πλάτανοι.

Το ύψος τους ποικίλλει από 4 έως 8 μέτρα. Εκτός από τα δέντρα, άλλα φυτά που χρησιμοποιούνται είναι δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, μυρτιά, δάφνη, ευφορβίες, σκίνος, λεβάντα, σάλβια.

Τα φυτά ποτίζονται με στάγδην άρδευση και το πρόγραμμα άρδευσης διαμορφώνεται σύμφωνα με τις εποχικές συνθήκες.

Το νερό προέρχεται από γεωτρήσεις και όχι από το δημόσιο δίκτυο και τα φυτά που έχουν επιλεγεί δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις άρδευσης.

Ο λόφος που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού πάρκου διαμορφώνεται με ήπια ανοδική κλίση προς τη νότια πλευρά του οικοπέδου.

Η ανάβαση προς την κορυφή του λόφου γίνεται μέσα από τα μονοπάτια του πάρκου και μέσω των φυτεμένων δωμάτων των κτιρίων φτάνοντας τα 32 μέτρα.

Η κλίση του πάρκου είναι περίπου 3% με 5% έτσι ώστε να επιτρέπει σε όλους τους επισκέπτες να μετακινούνται άνετα αλλά και να είναι όλο το πάρκο προσβάσιμο σε γονείς με καρότσια και άτομα με κινητικές δυσκολίες ή άτομα που χρησιμοποιούν αμαξίδιο.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το ρεπορτάζ για το "Βραβείο Διεθνούς Αριστείας 2018 του RIBA" που έλαβε τον Μάιο του '18 το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος .

Κι  εδώ  θα σας εμφανιστεί η λίστα των βραβείων που έχουν απονεμηθεί στο ΚΠΙΣΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 16:03
Μανώλης Ροσμαράκης

Τελευταία άρθρα από τον/την Μανώλης Ροσμαράκης

Σχόλια   

+2 # Υδροχόος-Οδυσσέας 08-10-2018 15:14
..…σχεδόν επιγραμματικά…
Επιτελεστικότητα σε ότι αφορά στα έργα / αφορά στα έργα τα οποία "επιτελούν" πλήρως τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν, με βέλτιστη Ποιότητα, Ασφάλεια, Λειτουργικότητα, Αισθητική και Οικονομία (με την ολιστική της προσέγγιση). Ο βαθμός-δείκτης της προκύπτει από την αξιολόγιση του συνόλου των μετρήσιμων χαρακτηριστικών ιδιοτήτων ενός έργου, οι οποίες αναφέρονται στην απαραιτήτως ταυτόχρονη ύπαρξη Ασφάλειας, Λειτουργικότητας και Αισθητικής καθόλη την διάρκεια της Ζωής του έργου / ….
Μάνο μου …αυτά ….και πολλά πολλά άλλα… / ..αν χρειαστεί από κοντά
(ΠΡΟΣΟΧΗ! Η αναφορά-χρήση της σε άλλες επιστημονικές περιοχές ενδέχεται να παρουσιάζει εννοιολογικές διαφοροποιήσεις)
...σας ασπάζομαι...
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 08-10-2018 12:05
Παραθέτοντας Υδροχόος-Οδυσσέας:
... με υψηλότατο δείκτη επιτελεστικότητας. ....

Ti είναι;;;
Παράθεση
+3 # Υδροχόος-Οδυσσέας 21-09-2018 20:24
… το αναμενόμενο / …βαρετά προβλέψιμος… / αλλά φεύ! …μια ζωή …ο ίδιος..../…καλά…ανίατη αρρώστια λέμε / …χιλιάδες χρόνια τώρα….. / Ααααχ!…… / …
(Λάκη μου….κατανοώ….κατανοώ και φυσικά …προφανώς και δεν συνεχίζω).
Αγαπητέ μου Λάκη, παραμένω ….Ευτυχής που μπορώ και ονειρεύομαι ακόμα σε πείσμα των καιρών και του …Τσιρίδη! / ….ναι και επιλέγω και κάνω δικό μου όραμα και στόχο - για την πόλη μας - ανάπλαση και ανάπτυξη τέτοιας ποιότητας / στόχο και αξίες για τα οποία μπορεί και πιστεύω πρέπει να αγωνίζεται καθένα μας (και η Ιστορία έχει γράψει ανεξίτηλα και με λεπτομέρειες τα πεπραγμένα του καθενός μας). Εσύ το «ξέρεις» καλά (τα έχουμε άλλωστε συζητήσει επανειλημμένως), εκτιμώ, συμμερίζομαι και «συμμετέχω» στις ευαισθησίες, στους προβληματισμούς, στις ανησυχίες και στις δράσεις σου για τα θέματα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια, αυτό άλλωστε μέκανε να μοιραστώ μαζί σου αυτή τη σκέψη μου, ως συνέχεια των σχολίων μου στo άρθρο σου «Είναι αλλεργικοί στο πράσινο οι δήμοι Πειραιά και Κερατσινίου Δραπετσώνας;». Στο ξαναλέω …ΝΑΙ μπορούμε! / ΟΚ ..γνωστοί οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες / …όμως έτοιμοι από καιρό / εμείς / και σήμερα και πάντα / συνειδητά / παραμένουμε ξυπνοί / ορθοί και δρώντες.
Σας ασπάζομαι με αγάπη
(Σημ.: Τα «λοιπά» αφορούν στους αυλικούς, στους «πρόθυμους» και στους σφουγγοκωλάριους των γνωστών «αφεντικών»).
Παράθεση
-4 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 21-09-2018 16:24
Ονειρέψου τα, Υδροχόε-Οδυσσέα, όλα αυτά και, όταν ξυπνήσεις, ρίξε λίγο νερό στα μούτρα. Ένας ύπνος τέτποιων ονείρων θα πρέπει να είναι βαθύς.

Για την δική μας ανάπλαση δεν σκέφτονται Νιάρχους και Πάρκα της Μόσχας, αλλά, εταιρείες περισυλλογής αποβλήτων και μεταποίηση (θα προσθέτουν ένα κουμπάκι σε ένα κινέζικο πουκάμισο για να βαφτιστεί ευρωπαϊκό).

Γι αυτό κι εμείς πρέπει να έχουμε δικό μας σχέδιο που να προβλέπει κήπους και πάρκα αλλά και απασχόληση και ανάπτυξη (τουριστική, ναυτιλιακή κτλ). Και με το 0,15 συντελεστή δόμησης, μπορούμε να πετύχουμε τέτοιους στόχους, αρκεί να είναι και δικός μας στόχος αυτό.

Όσα γίνονται (πέρσι, φέτος και ετοιμάζονται για του χρόνου) στην περιοχή της ανάπλασης είναι καλά και βοηθούν στο να προκύψουν ανεπίστρεπτες καταστάσεις, όμως χρειάζεται και κάτι παραπάνω. Πρέπει άμεσα να προλάβουμε την ΚΟΣΚΟ και να απαλοτριώσουμε (ή αγοράσουμε) εμείς τον χώρο των Λιπασμάτων πριν τον αγοράσουν αυτοί.
Παράθεση
+5 # Υδροχόος-Οδυσσέας 19-09-2018 13:46
Επίσης, Γιώργο και Λάκη ψάξτε και δεστε τις σύγχρονες εικόνες (2017), - είναι εύκολο- από το Πάρκο Zaryadye στη Μόσχα με τους εξαιρετικούς χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων - τεχνολογικά επιτεύγματα, όλα αυτά «φυτεμένα» μέσα σε ένα καταπληκτικά διαμορφωμένο και πολυεπίπεδο πυκνό και υψηλό αστικό πράσινο, με υπέροχους χώρους περιπάτου, διαλογισμού και όχι μόνο, φιλικό και ανθρώπινο με υψηλότατο δείκτη επιτελεστικότητας. Φανταστείτε κάτι ανάλογο με αυτά στο χώρο της ανάπλασης, θάταν αναφορά για την πόλη μας, αλλά και για ολόκληρο τον Πειραιά. / ....και όμως θα μπορούσε να γίνει! ....?
Παράθεση
0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 14-09-2018 21:53
Το αξίζει το βραβείο και με το παραπάνω.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση