Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 16:16

Η Monsanto απειλεί όσους την καταγγέλλουν, του Τάσου Σαραντή

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

avaaz19Σε μια άνευ προηγουμένου απόπειρα εκφοβισμού και φακελώματος όσων εναντιώνονται στις πρακτικές του, ο χημικός κολοσσός Monsanto με ένα δικαστικό ένταλμα 168 σελίδων απαιτεί από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz -που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες σε όλο τον κόσμο να ξεκινούν και σε πολλές περιπτώσεις να κερδίζουν εκστρατείες πάνω σε φλέγοντα ζητήματα- την παράδοση όλων των προσωπικών emails, τις σημειώσεις και τα αρχεία που διαθέτει για τη Monsanto.

Κι ακόμη να παραδώσει και τα ονόματα και emails των μελών της πλατφόρμας που έχουν υπογράψει εκστρατείες εναντίον πρακτικών της εταιρείας, δηλαδή πάνω από 1,4 εκατ. Ευρωπαίων οι οποίοι ζητούσαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το μπλοκάρισμα της ανανέωσης της άδειας της δραστικής ουσίας γλυφοσάτη που βρίσκεται στο ζιζανιοκτόνο RoundUp.

«Πρόκειται για μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον online ακτιβισμό και το απόρρητο των ιδιωτικών δεδομένων» προειδοποιεί η ομάδα καμπάνιας του Avaaz.

Η Monsanto επιδιώκει την απελευθέρωση όλων των προαναφερόμενων απόρρητων στοιχείων «χωρίς περιορισμό» όπου αναφέρεται η εταιρεία και απαιτεί να πάρει στην κατοχή της όλα τα έγγραφα που έχουν δημιουργηθεί, διατηρηθεί, ληφθεί, αποσταλεί ή αντιγραφεί από υπαλλήλους του Avaaz, τα οποία περιλαμβάνουν αναφορές για το συστατικό γλυφοσάτη του ζιζανιοκτόνου, τη Monsanto και τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το σχετικό δικαστικό ένταλμα προς το Avaaz, που έχει 46 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ότι η Monsanto θέλει όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα για να αντικρούσει προσφυγές εναντίον της, σύμφωνα με τις οποίες η γλυφοσάτη έχει προκαλέσει καρκίνο σε ανθρώπους. Οσο κι αν αυτό ακούγεται τρελό, έχει πάρει την έγκριση αμερικανικού δικαστηρίου.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Avaaz ισχυρίζονται ότι το επιχείρημα της Monsanto χρησιμοποιείται ως «πρόσχημα» για να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες σχετικά με τη στρατηγική των εκστρατειών του Avaaz στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πού το πάει η Monsanto;

Ο λόγος αυτής της επίθεσης κατά της ομάδας των ακτιβιστών έγκειται στο γεγονός ότι το Avaaz μαζί με άλλους φορείς έχει κατατροπώσει τη Monsanto επανειλημμένα σε τεράστιες νομοθετικές μάχες, όπως μπλοκάροντας την ανανέωση της πολυετούς άδειας κυκλοφορίας του ζιζανιοκτόνου με τη γλυφοσάτη, βασικού θεμελίου της χημικής αυτοκρατορίας της.

Η μεγάλη κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα μια «μερική νίκη», αφού η Ε.Ε. αποφάσισε να συνεχιστεί η χρήση του ζιζανιοκτόνου για άλλους 18 μήνες και να διεξαχθούν παράλληλα επιπλέον επιστημονικές μελέτες για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις από τη χρήση του. Η εταιρεία Monsanto πίεζε για παράταση της άδειας χρήσης για 15 χρόνια ή το λιγότερο για 9 χρόνια.

Ωστόσο το δικαστικό ένταλμα καλύπτει και άλλες εκστρατείες του Avaaz, μεταξύ των οποίων την επιτυχημένη προσπάθειά του το 2013 να εμποδίσει τη λειτουργία ενός εργοστασίου παραγωγής γενετικά τροποποιημένων σπόρων της Monsanto στην Αργεντινή, καθώς και μια συνεχιζόμενη εκστρατεία για να σταματήσει η συγχώνευση μεταξύ της Monsanto και της Bayer.

«Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ο καθένας σας καλεί την κυβέρνησή του να ελέγξει μια εταιρεία επειδή η επιστήμη έδειξε ότι τα προϊόντα της θα μπορούσαν να αρρωστήσουν τους ανθρώπους, ότι η εταιρεία θα μπορούσε να σας αναγκάσει να αποκαλύψετε όλα όσα εσείς και οι φίλοι σας είχατε ποτέ ιδιωτικά γράψει ή πει. Αυτός είναι ο κόσμος που η Monsanto ελπίζει να δημιουργήσει», δήλωσε η Εμα Ράμπι Σακς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Avaaz.

«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν βαθιά ανησυχία για το γεγονός ότι η γλυφοσάτη της Monsanto αρρωσταίνει εμάς και το περιβάλλον μας. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που τα μέλη μας κάλεσαν τις κυβερνήσεις να το ελέγξουν με βάση την ανεξάρτητη επιστήμη. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή τη νόμιμη επίθεση να επιβραδύνει αυτή την καμπάνια» ανέφερε η ίδια.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Monsanto σέρνει τους επικριτές της στα δικαστήρια. Το 2017 η εταιρεία μήνυσε την Πολιτεία της Καλιφόρνιας για την απόφασή της να συμπεριλάβει τη γλυφοσάτη στον κατάλογο των προϊόντων που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Την ίδια χρονιά η Monsanto μήνυσε το Συμβούλιο Φυτών του Αρκάνσας για μια προτεινόμενη απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου της Dicamba που είχε συνδεθεί με εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες.

Το Avaaz ζήτησε την οικονομική βοήθεια του κόσμου για να αντεπεξέλθει σε αυτή τη δύσκολη δικαστική διαμάχη με την ισχυρή πολυεθνική, διαβόητη για τα βαριά νομικά της όπλα και τους απεριόριστους πόρους. «Αν πέσουν στα χέρια τους τα προσωπικά μας δεδομένα, ούτε θέλουμε να φανταστούμε τι θα κάνουν μ’ αυτά» λένε στο Avaaz.

Στο μεταξύ η Monsanto έφαγε πρόσφατα μια βαριά καμπάνα από δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο που την υποχρέωσε να πληρώσει αποζημίωση 290 εκατ. δολαρίων επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, γεγονός που προκάλεσε τον καρκίνο ενός Αμερικανού κηπουρού.

Φυσικά η εταιρεία προτίθεται να ασκήσει έφεση, αλλά τα μαύρα σύννεφα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται από πάνω της.

Πηγή:  efsyn.gr  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 16:27

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση