Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 09:47

Είναι αλλεργικοί στο πράσινο οι δήμοι Πειραιά και Κερατσινίου Δραπετσώνας;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

dimker147Αν κυκλοφορείς πεζός έξω στους δρόμους και ποιητικά απλώνεσαι μέσα σου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι όχι μόνο βλέπεις γύρω σου τριγύρω σου, αλλά και αισθάνεσαι πράματα και θάματα, που συνήθως διαφεύγουν της προσοχής σου όταν είσαι χωμένος σε αεροστεγή τριπάκια και κυκλοφορείς με τροχοφόρα. Κι εσύ που καθημερινά κυκλοφορείς με τα πόδια Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Πειραιά, εξόριστε περιπατητή, πες μας τι βλέπεις στον αιώνα σου;

Σήμερα θα σας πω τα πάνω πάνω για το πράσινο. Το αστικό πράσινο.

Κατ'αρχάς παρατηρώ πως η φροντίδα του πράσινου σε σχέση με τις προηγούμενες δημ.αρχές Πειραιά και Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι εμφανώς καλύτερη κι όχι περιστασιακά. Εντάξει για τα κλαδέματα υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα για ποιοτικά και ποσοτικά άλματα. Όπως και για τις περιοχές που γίνονται κλαδέματα. Άμα θέλετε πιστέψτε το, πως ναι, υπάρχουν πολλές περιοχές που τα συνεργεία των δήμων ποτέ δεν έχουν κλαδέψει τα δένδρα τους. Λες και όλος ο προγραμματισμός γίνεται από τον αυτόματο αντιδήμαρχο πρασίνου. Που έχει μόνο ένα πρόγραμμα: "παιδιά, θα κάνουμε και φέτος ότι κάναμε κι όλα τα προηγούμενα χιλιάδες χρόνια". 

 Τι άλλο παρατηρώ; Παρατηρώ λοιπόν, πως καινούργια δένδρα και θάμνους δεν είδα πουθενά μέσα στην πόλη της Δραπετσώνας και του Πειραιά. Τι είδα όμως; Να κόβονται αρκετά παλιά. Κατά τη γνώμη μου αρκετά απ'αυτά δεν ήταν απαραίτητο να κοπούν, αλλά δεν είμαι και ειδικός για να είναι 100% έγκυρη η γνώμη μου. 

Υπάρχουν χώροι για να φυτεύονται καινούργια δένδρα; Πολλοί. Χαρακτηριστικά στον Πειραιά προτιμούν στα καινούργια πεζοδρόμια και απλώματα που φτιάχνονται τώρα εν όψει της κατασκευής του τραμ, να φυτεύουν χιλιάδες γυαλιστερά κολονάκια και στα διαζώματα σκέτες πλάκες, εκεί που θα χωρούσαν άνετα πολλά δένδρα.

Και στη Δραπετσώνα, κατά μία πρόχειρη προσωπική εκτίμηση, υπάρχουν χώροι για να φυτευθούν τουλάχιστον 500 νέα δένδρα και θάμνοι. Τέσσερα χρόνια τώρα και παρόλο που χρήματα υπάρχουν ελάχιστα δένδρα φυτεύτηκαν μέσα στην πόλη της Δραπετσώνας (δεν αναφέρομαι στην περιοχή της ανάπλασης), τα περισσότερα στο συμπαθητικό αλσύλλιο των Βούρλων. Προφανώς πρόκειται για επιλογή, που δεν είναι καθόλου απίθανο να έχει ως βάση και την αντίληψη "όσο πιο λίγα δένδρα τόσο λιγότερη δουλειά για τους εργαζόμενους".

Όπως και επιλογή είναι και οι "ταφοπλακίτσες" που τώρα τελευταία βάζουν στους χώρους που υπήρχαν πριν δένδρα.

Καινούργιο φρούτο αυτό. Να το εξηγήσουμε. Όταν η υπηρεσία πρασίνου του δήμου αποφασίσει να κοπούν κάποια από τα δένδρα που υπάρχουν στα πεζοδρόμια της πόλης, δεν τα ξεριζώνουν. Τα κόβουν περίπου μισό με ενάμιση μέτρο πάνω από το έδαφος. Που οδηγεί αυτό, που μερικοί εφάνταστοι το θεωρούν καλλιτεχνική παρέμβαση; Στο να μην μπορεί να φυτέψουν στη θέση αυτή άλλο δένδρο. Έτσι χάνονται πολλές θέσεις δένδρων, που για την αστική γη είναι το ίδιο φοβερό με το να χάνονται από την κοινωνία θέσεις εργασίας. Όμως όποιος περπατάει στα πεζοδρόμια και έχει κάποιες ευαισθησίες με το πράσινο, το παρατηρεί και εύκολα μπορεί να φτάσει στο συμπέρασμα πως η δημοτική υπηρεσία του πράσινου είναι πιο πολύ του αντιπράσινου. Οι πάγιες προχειρότητες και ευκολίες made in Greece. 

Το κλου της περίπτωσης αυτής; Είδαμε λοιπόν συνεργείο του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας που επί δυο μέρες (με άπειρα διαλείμματα) να κόβουν σύριζα μερικούς κορμούς του μισού μέτρου και να τοποθετούν στη θέση τους πλάκες πεζοδρομίου. Να ένας προχωρημένος τρόπος που επινόησε ο αυτοδιοικητικός τομέας για να συντελείται ένα οικολογικό πταίσμα και που το αποτέλεσμα είναι ότι δεν αφήνει ίχνη. Ξέρετε, απ'αυτά που μπορεί να μας οδηγήσουν στον προχειράνθρωπο και συνάμα το θαμμένο κάτω από τις πλάκες δεν εγείρει έστω και σε λίγους το αίτημα για τη φύτευση νέων δένδρων στη θέση των παλιών. Συγχαρητήρια παιδιά, είσαστε υπεράνω του πράσινου.  

Γι'αυτό που είμαστε σίγουροι είναι πως αν ο άλλος που κατέχει κάποιο πράσινο πόστο δεν έχει πλάσει από μόνος του μια έλξη από το πράσινο, έστω και εξαιτίας μόνο των άμεσων ωφελημάτων του, είναι σχεδόν αδύνατο να πειστεί με επιχειρήματα, ακόμα κι αν αυτά έχουν επιστημονικό υπόβαθρο.

Το μόνο που υπάρχει περίπτωση να τον επηρεάσει θετικά απέναντι στο πράσινο, είναι το ζωντανό παράδειγμα.  

dimker148Κάπως έτσι μας προέκυψε αυτή η ιδέα: Προτείνουμε λοιπόν, εμείς που θεωρούμε πως τα ευεργετήματα από το πράσινο είναι πολλά, να κάνουμε έναν έρανο. Τα χρήματα θα τα μαζέψουμε με σκοπό να διοργανώσουμε μία εκδρομή σε τέσσερις πέντε πόλεις της Ευρώπης, όπως π.χ  Ζυρίχη, Άμστερνταμ, Βιέννη, Λυών, Βαρκελώνη για τους δημάρχους Πειραιά και Κερατσινίου Δραπετσώνας και φυσικά και τους αντιδημάρχους πράσινου και τους προϊσταμένους και τους δημοτικούς γεωπόνους.

Οπωσδήποτε θα πάμε κι εμείς μαζί τους, διότι ως γνωστόν οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα αυτοί της κάθε εξουσίας, βλέπουν γύρω τους πιο πολύ τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα που μέσα τους κουβαλούν, παρά την πραγματικότητα όπως αυτή μας συστήνεται με το καλημέρα. 

Θα κάνουμε λοιπόν μαζί τους βόλτες μέσα στις πόλεις και θα τους δείχνουμε με τρόπο το πράσινο που υπάρχει εκεί, αλλά και στις περισσότερες πόλεις των Ευρωπαίων, ξέρετε αυτών που όταν εμείς κάναμε παπάδες αυτοί πάνω στα δένδρα έτρωγαν βελανίδια. Μπορεί και να βαρεθούμε γρήγορα, αλλά δεν πειράζει, θα το αντέξουμε, αφού ο σκοπός αφορά στο κοινό πράσινο καλό.

Επίσης θα εστιάζουμε την προσοχή τους και σε άλλα συνηθισμένα πια εγχειρήματα που υπάρχουν στις πόλεις αυτές, έργα που έχουν στο κέντρο τους το πράσινο, πέρα φυσικά από τα πολλά πάρκα και άλση. Μιλάμε για τις πράσινες στέγες, τις πράσινες διαδρομές, για την ύπαρξη μέσα στις πόλεις αγρών που παράγουν προϊόντα, για εκπαιδευτικά προγράμματα καλλιέργειας πράσινης συνείδησης, μπας και συγκινηθούν οι δικοί μας και αρχίσουν να το ψάχνουν. Ναι, βεβαίως, μιλάμε για όλα αυτά που ανεβάζουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής και που ο Ευρωπαίος πολίτης τα απολαμβάνει δεκαετίες τώρα δωρεάν.

Υπενθυμίζουμε πως μιλώντας για το αστικό πράσινο, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αποδεκτός μέσος όρος που αναλογεί ανά κάτοικο των πόλεων, είναι τα 10 τετραγωνικά μέτρα. Η Αθήνα έχει 2,6 τ.μ και ο Πειραιάς 1,4 περίπου, δεκαετίες τώρα.

Το κακό όμως δεν είναι τόσο που αυτοί οι μικροί αυτοί αριθμοί κρατούν χρόνια. Το κακό είναι πως για ορισμένους δήμους σε σχέση με το θέμα αυτό, πέρα βρέχει. Δηλαδή και 0,5 τ.μ να είχαν, αυτοί το χαβά τους. Δε θα έφτιαχναν σχέδια και δε θα προγραμμάτιζαν επεμβάσεις για να αυξήσουν αυτό το κατάχλωμο 0,5, γιατί απλούστατα θεωρούν την επένδυση στο πράσινο πεταμένα λεφτά, επιλογή πολυτελείας. 

Μπορεί κάτι να αλλάξει τους δενδροφάγους; Ότι αλλαξε τους ανθρωποφάγους; Τι λες βρε παιδί μου....τόσο ανίατη είναι η περίπτωσή τους, ε;   

Υ.Γ: Τις περισσότερες φορές που έχουμε δει τα συνεργεία του δήμου να μαζεύουν τα κομμένα κλαδιά μετά το κλάδεμα των δένδρων και των θάμνων, τα φορτώνουν στα κοινά απορριμματοφόρα μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια. Αυτό σημαίνει ότι αυτά δεν θα μεταφερθούν, όπως είναι σωστό και νόμιμο, στην ΕΜΑΚ Φυλής, εκεί όπου γίνεται η κομποστοποίηση του πράσινου. Το κανονικό είναι να μεταφέρονται τα κλαδεμένα με φορτηγά που έχουν ανοιχτή καρότσα. Τώρα το να μην το γνωρίζουν αυτό οι αρμόδιοι του δήμου, νομίζω ότι δεν παίζει. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018 08:16
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+4 # Υδροχόος-Οδυσσέας 14-09-2018 16:15
Το θέμα όμως παραμένει,
(1)….πολιτική βούληση των τοπικών «αρχόντων» για σωστή ανάπτυξη αστικού πρασίνου υπάρχει? ….τους είναι συνείδηση ο κοινός τόπος - το εξόφθαλμα προφανές - ότι το αστικό πράσινο αναβαθμίζει άμεσα το επίπεδο της ποιότητας ζωής σε μια πόλη????
(2) ….κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση πολίτη υπάρχει ώστε να διεκδικήσει και να πετύχει την ανάπτυξη του αστικού πρασίνου αλλά και παράλληλα να το υιοθετήσει και να το προστατέψει?
(3)......θα σταματήσει η αδιαφορία αλλά και η διαπλοκή των «υπευθύνων» κηπουρών και «συνεργείων» με τους προμηθευτές, οι στοχευμένες και σκόπιμες αστοχίες των επιλογών τους στα είδη των φυτών, …οι «δολιοφθορές» στα δίκτυα ποτίσματος, (…πλήρης η εγκατάλειψη, …δεν ποτίζουν καν) κλπ κλπ????
ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!! Τόσο ανίατη φαίνεται να είναι η περίπτωση αδελφέ μου, γιατί δεν υπάρχει ..η συνείδηση, ..η βούληση και όλα τα απαιτούμενα ,,,συμπαραμαρτούντα»
Εμείς όμως ως πολίτες τι κάνουμε??
…..γιατί εκεί έξω ...λύσεις υπάρχουν πολλές, δοκιμασμένες, απλές, σωστές και αποτελεσματικές!
Λάκη μου θα το συζητήσουμε από κοντά γιατί μπορούμε! ….σίγουρα ΜΠΟΡΟΥΜΕ και χωρίς τους «ανίκητους».
Υπεύθυνη ενημέρωση για γνώση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και οργανωμένη συντονισμένη δράση για το πράσινο (απλά, θετικά, γόνιμα και δημιουργικά), …ναι …γιατί όχι ….είναι άλλωστε κοινός τόπος ….πάντα οι καλές «παρέες» γράφουν Ιστορία. Είστεεε?????

Σας ασπάζομαι
Παράθεση
+4 # Υδροχόος-Οδυσσέας 14-09-2018 16:13
Πές τα χρυσόστομε, ..αδελφέ Θεολόγε,
δυστυχώς….η κατάσταση του αστικού πράσινου στην πόλη μας είναι τραγικά απογοητευτική και πιστοποιεί τα «ελλείματα» και την πλήρη και εγκληματική αναλγησία του συνόλου των «υπευθύνων» (….και είναι πολλοί αυτοί). Ας αναλογισθούμε απλώς την κρίσιμη σημασία και την καθοριστική συμβολή του αστικού πρασίνου στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μιας πόλης, γεγονός το οποίο τεκμαίρεται και πιστοποιείται διεθνώς από μέγα πλήθος σοβαρών επιστημονικών-ερευνητικών εργασιών, αλλά και την ζωή την ίδια.
Εύλογα λοιπόν θεωρείται διεθνώς ο δείκτης αστικού πρασίνου ανά κάτοικο αλλά και ο τρόπος διαχείρισης και διαφύλαξής του ένα από τα ασφαλή κριτήρια και δείκτης, σε ότι αφορά στο πολιτιστικό επίπεδο και ειδικότερα στην κοινωνική και οικολογική-περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών-κατοίκων για κάθε πόλη.
Και να σκεφτείς Λάκη μου ….και σε πείσμα των «ανίκητων» οι διαθέσιμοι και απολύτως κατάλληλοι χώροι (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της ανάπλασης) για την ανάπτυξη αστικού πρασίνου στην πόλη μας - στη Δραπετσώνα, μας παρέχουν την δυνατότητα για διαμόρφωση περιβάλλοντος με αστικό πράσινο 8-9τμ / άτομο. Γεγονός το οποίο άμεσα και εύκολα τεκμαίρεται με απολύτως επιστημονικό τρόπο. (άλλωστε και μια ενδελεχής ματιά, του οποιουδήποτε πραγματικά ειδικού, στον δορυφορικό χάρτη της πόλης μας επιβεβαιώνει την δυνατότητα αυτή). Το θέμα όμως παραμένει, ....….συνεχίζεται..
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση