Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 15:58

Σχολιάζοντας την πρώτη καλή είδηση για το πρόβλημα της μελισσανιδίλας που ρυπαίνει τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

melisan8Το κείμενο που ακολουθεί αναρτήθηκε στο fb από τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και μας πληροφορεί για την έγκριση μίας σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του "Δημόκριτου", για την εκπόνηση έρευνας παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή των Δήμων Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Ελευσίνας, προϋπολογισμού 316 χιλιάδων €.

Ελπίζουμε αυτή η μελέτη να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ρύπων και προπάντων αυτών που υποψιαζόμαστε ότι μας αρρωσταίνουν. Δηλαδή αυτών που προκύπτουν από την επεξεργασία των απόβλητων των πλοίων.

Ελπίζουμε επίσης να έχει η Περιφέρεια επεξεργαστεί σχέδια για τα επόμενα βήματα, ανάλογα φυσικά με τα αποτελέσματα, στην περίπτωση που θα είναι κατάλληλα ώστε να κουμπώνουν με τη σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σε θέματα μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

Και κάτι ακόμα. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ο κ.Γαβρίλης πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του περιβάλλοντος δεν ανήκει στην τυπική σφαίρα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας. Ποιοι είναι λοιπόν εκείνοι οι δημόσιοι φορείς που θα προχωρήσουν το θέμα κάνοντας χρήση των στοιχείων του Δημόκριτου; 

Να επισημάνουμε επίσης κι έναν παράγοντα που παίζει ρόλο, το χρόνο. Κι αυτό γιατί σε εννιά μήνες θα έχουμε εκλογές. Λοιπόν, στην ανακοίνωσή του ο κ. Γαβρίλης αναφέρει ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα τα έχουμε σε τέσσερις μήνες, αλλά γιατί δεν αναφέρει πότε θα τοποθετήσει ο Δημόκριτος τα όργανα μέτρησης; 

Η κύρια απορία μας εξακολουθεί να είναι γιατί άργησε τόσο να διαμορφωθεί και να κατατεθεί αυτή η πρόταση. Και φυσικά και δεν παραιτούμεθα από το δικαίωμά μας για ενημέρωση για τις δράσεις που αποφάσισε πριν μήνες να προωθήσει ο υπουργός κ.Σ. Φάμελλος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Η σύμβαση αυτή εγκρίθηκε στη χθεσινή (30.8.2018) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Ακολουθεί το κείμενο του Γ. Γαβρίλη. 

Η σύμβαση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα των έντονων και οχληρών οσμών στην περιοχή και αφού παρά τους ελέγχους και τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν κατ' επανάληψη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, των Δήμων, αλλά και μεικτά κλιμάκια δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης και να ταυτοποιηθεί ο ρύπος

Η Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να συμβάλλει αποφασιστικά στην επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, την ποιότητα ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος, και παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά δεν ανήκουν στην τυπική σφαίρα των αρμοδιοτήτων της, αναζήτησε τη βοήθεια και τη συνεργασία δημόσιων εξειδικευμένων επιστημονικών εργαστηρίων που διαθέτουν την επιστημονική εμπειρία και την αντικειμενικότητα της εξειδικευμένης αυτής έρευνας.

Το Εργαστήριο Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" ανέλαβε να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό σχέδιο μελέτης και παρακολούθησης της ατμόσφαιρας των περιοχών στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα και στην Ελευσίνα, συνδυάζοντας εξειδικευμένες χημικές αναλύσεις σε συνδυασμό με υπολογιστικά μοντέλα που θα επιτρέψουν τον εντοπισμό των πιθανών πηγών προέλευσης των οχληρών οσμών και την ταυτοποίηση (ποιοτική και ποσοτική) του ρύπου. Θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες δειγματοληψίες και αναλύσεις για ένα μεγάλο πλήθος χημικών ενώσεων και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε τέσσερις μήνες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, εισηγούμενος το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στο ιστορικό του προβλήματος των έντονων και οχληρών οσμών στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη της συστηματικής, επιστημονικής, διερεύνησής του, προκειμένου να διαφυλαχθεί το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον. Η επιλογή του "Δημόκριτου" διασφαλίζει την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας, αφού διαθέτει εξειδικευμένα και πιστοποιημένα εργαστήρια ικανά να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν ένα ερευνητικό πρόγραμμα αυτής της κλίμακας.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2018 09:59
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Σχόλια   

+2 # Υδροχόος-Οδυσσέας 31-08-2018 21:47
...οψόμεθα.... αδελφέ Θεολόγε, ....είθε..

με αγωνιστικούς χαιρετισμούς και φιλιά
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση