Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 06:16

Σύμφωνα με Κινέζικη έρευνα και η Δραπετσωνίτικη μελισσανιδίλα περιορίζει την ευφυΐα μας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

melisan7Ως γνωστόν, η κύρια αιτία που ζητάμε από το δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας (Χρ.Βρεττάκο), την αντιπεριφέρεια Πειραιά ( Γ. Γαβρίλη) και τον υπουργείο Ενέργειας και Πειβάλλοντος ( Σ.Φάμελλο) να σταματήσουν την εκπομπή αυτής της δύσοσμης αέριας μελισσανιδίλας, είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κάνει κακό στην υγεία μας. Σύντροφοι, αν σύντομα δεν βρείτε εσείς ένα τρόπο να πάψει να μας αρρωσταίνει, ποιος θα τον βρει, ο Μελισσανίδης;

Πλησιάζουν τρία χρόνια από τότε που ξεκίνησε το κακό να εισβάλλει ακόμα και μέσα στα σπίτια μας και μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει αλλάξει. Έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε μήπως είναι λάθος μας να  ελπίζουμε, όσο πατάει η γάτα είναι αλήθεια, στην απόφαση που πριν μερικούς μήνες πήρε ο υπουργός κ. Φάμελλος για να ξεκινήσει επιτέλους η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

 

Για να είμαστε εντάξει και να κρίνουμε βάσει δεδομένων, δεν θα έπρεπε, από δημοκρατική άποψη, οι τρεις άμεσα εμπλεκόμενοι στην αντιμετώπιση αυτής της υπόθεσης ( Βρεττάκος, Γαβρίλης, Φάμελλος) να μας κρατούν ενήμερους συστηματικά, έστω και με δελτία τύπου; Αλήθεια σε ποιο σημείο βρίσκεται η προσπάθειά τους; Συγκροτήθηκαν άραγε οι περιβόητες επιτροπές που προέβλεπε η υπουργική απόφαση και με ποιες αρμοδιότητες; Ποιοι τις απαρτίζουν; Άρχισαν να συνεδριάζουν, πήραν αποφάσεις για το ποια θα είναι τα πρώτα βήματά τους, τι θα έχουν ως πρώτο στόχο; Υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Τα λέμε αυτά διότι μέχρι στιγμής ως γνήσια εξουσιαστικά γραφειοκρατικά όργανα κρατούν κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα, λες κι αυτή η ιστορία δεν μας αφορά. 

Επ'ευκαιρία θέλουμε να τους ενημερώσουμε, πως σύμφωνα με μία σημαντική κινέζικη έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση κάνει κακό και στην ευφυΐα. Ας βιαστούν λοιπόν, διότι αν όλοι εδώ κάτω καταντήσουμε κρετίνοι, ας έχουν υπόψη τους, πως η βλακεία μας τότε θα είναι ανίκητη και δυστυχώς μαζί με τα ξερά θα κάψουμε και τα χλωρά.   

ΠΕΚΙΝΟ. Την ανθρώπινη ευφυΐα περιορίζει σημαντικά η ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, η οποία αποδεικνύει ότι η κοινωνική ζημιά της μόλυνσης είναι ακόμη μεγαλύτερη από όσο υπολογίζαμε μέχρι σήμερα.

Η έρευνα Κινέζων επιστημόνων, οι οποίοι συνέλεξαν στοιχεία συναδέλφων τους από όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian, έδειξε ότι το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει επικίνδυνο αέρα. Η μελέτη καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης οδήγησαν σε δραστική μείωση των επιδόσεων μαθητών από όλο τον κόσμο σε εξετάσεις γλώσσας και αριθμητικής.

«Ο μολυσμένος ατμοσφαιρικός αέρας κάνει όλους μας να “μένουμε στην ίδια τάξη” για ένα χρόνο της ζωής μας. Αν το σκεφτείτε, αυτό είναι πάρα πολύ. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι επιπτώσεις είναι χειρότερες για τους ηλικιωμένους και για τους άνδρες», λέει ο Σι Τσεν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γέιλ, που συμμετείχε στην παγκόσμια έρευνα.

Παρότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση πλήττει τις γνωστικές λειτουργίες των μαθητών, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Είναι γνωστό ότι η ρύπανση του αέρα προκαλεί επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους τον χρόνο. Η επίδρασή της στις πνευματικές ικανότητες παρέμενε, όμως, ουσιαστικά άγνωστη μέχρι τώρα. Πρόσφατη έρευνα έδειξε έτσι ότι ο τοξικός αέρας συνδέεται άμεσα με «ιδιαίτερα υψηλή θνησιμότητα» σε άτομα με ψυχικά νοσήματα, ενώ η εισπνοή μολυσμένου αέρα έχει ήδη συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά ψυχικών νοσημάτων σε παιδιά.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, βασίστηκε σε εξετάσεις γλώσσας και αριθμητικής στις οποίες υποβλήθηκαν χιλιάδες Κινέζοι μαθητές μεταξύ 2010 και 2014. Η επιστημονική ομάδα συνέκρινε τα αποτελέσματα των εξετάσεων με τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα.

Γλωσσική ικανότητα

Η μελέτη έδειξε ότι, όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση σε μολυσμένο ατμοσφαιρικό αέρα, τόσο πιο σημαντική είναι η ζημιά στην ευφυΐα, με τη γλωσσική ικανότητα να πλήττεται περισσότερο από ό,τι η μαθηματική δεξιότητα και τους άνδρες να υποφέρουν πιο πολύ από ό,τι οι γυναίκες. «Η ομάδα μας έδειξε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με εκφυλιστικά σύνδρομα του νευρικού συστήματος. Εκτιμούμε, μάλιστα, ότι η ρύπανση ενδέχεται να είναι το κυριότερο αίτιο της απώλειας ευφυΐας», λέει ο Ντέρικ Χο του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι είκοσι πιο μολυσμένες πόλεις του πλανήτη βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η Κίνα, που φιλοξενεί πολλές από τις πόλεις αυτές, έχει κηρύξει «πόλεμο κατά της ρύπανσης» τα τελευταία πέντε χρόνια, με τα αποτελέσματα της φιλόδοξης κρατικής πρωτοβουλίας να αναμένονται με αγωνία από όλο τον πλανήτη.

Σ.Δ: Να υπενθυμίσουμε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η πρώτη περιβαλλοντική αιτία για τους πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με την έκθεση, από τους 520.400 πρόωρους θανάτους που καταγράφηκαν σε 41 ευρωπαϊκές χώρες το 2014 (από 550.000 το 2013), οι τέσσερις στους πέντε (428.000) συνδέονταν άμεσα με τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία οφείλονται στην καύση των ορυκτών καυσίμων και θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις χώρες της Ε.Ε., τα μικροσωματίδια ευθύνονται για τρεις στους τέσσερις θανάτους που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση (399.000 σε σύνολο 487.600).

Σ.Δ: Λεπτομέρεια. Στο τίτλο άλλαξα τη λέξη "μελισσανίδα" με τη "μελισσανιδίλα", διότι με έπεισε η Βαρβάρα Τσ. ότι η δεύτερη είναι πιο εύστοχη. 

Έντυπη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 08:41
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+5 # Υδροχόος-Οδυσσέας 31-08-2018 13:02
....ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! ...Εύγε!
...πες τα χρυσόστομε Θεολόγε! ...ως πότε πια, ...δεν πάει άλλο!!!!
..και ο κάθε Μ... "κάνει τη δουλειά του" -εγκληματεί αδιαφορώντας για την πόλη! ....εμείς τι κάνουμε?(!)
..με αγωνιστικούς χαιρετισμούς και φιλιά
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση