Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 20:45

Η καθηγήτρια Γεωργία Μαραγκού έκανε τα μαθηματικά τέχνη, της Διαλεχτής Αγγελή

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

ets123Μπορεί για πολλούς από εμάς τα μαθηματικά να είναι συνδεδεμένα με δυσνόητες θεωρίες και στα μαθητικά μας χρόνια να συνοδεύονταν από πολλές -πάρα πολλές- μουντζούρες στα τετράδια των ασκήσεων, αλλά αναμφισβήτητα μας ασκούσαν και εξακολουθούν να μας ασκούν γοητεία και έλξη. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν εφαρμογή σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας και χάρη σε αυτά έχουν εξηγηθεί ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου.

 

Ομως είναι άλλο να λύνεις μια άσκηση βάσει ενός θεωρήματος και άλλο να καταφέρνεις να οπτικοποιείς τις μαθηματικές έννοιες και μάλιστα με καλλιτεχνικό τρόπο. Αυτό ακριβώς κάνει εδώ και δεκαπέντε χρόνια η Γεωργία Μαραγκού, εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αρχικά ξεκίνησε ως προσωπική ενασχόληση αλλά με τον καιρό μετατράπηκε σε εναλλακτική διδακτική μεθοδολογία.

Η κ. Μαραγκού, με την αρωγή της τέχνης, προσπαθεί να μεταδώσει την αγάπη της για τα μαθηματικά στους μαθητές της, στο 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού.

«Κάποια στιγμή έδειξα στα παιδιά τις κατασκευές μου. Εμπνεύστηκαν και αποφάσισαν να φτιάξουν τα δικά τους έργα, τα οποία πέραν του αισθητικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν έχουν και πλούτο γεωμετρικών δομών, καθώς για να φτιάξουν μία τέτοια κατασκευή θα πρέπει να έχουν κατανοήσει καλά τη θεωρία των μαθηματικών που τη συνοδεύει και να κάνουν σωστές μετρήσεις», δηλώνει η κ. Μαραγκού στην «Εφ.Συν.».

Τα τελευταία εφτά χρόνια, με δική της πρωτοβουλία, πραγματοποιείται μαθηματικό εργαστήρι στο σχολείο, εκτός ωρολογίου προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν σε εθελοντική βάση πολλοί μαθητές.

«Τα μαθηματικά τα έμαθα από καθηγητές-τρομοκράτες. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να δείξω την ομορφιά των μαθηματικών στα παιδιά. Να “επουλώσω” τα μαθηματικά τραύματά τους μέσα από την τέχνη», λέει η εκπαιδευτικός, η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της άποψης ότι «η εκπαίδευση πρέπει να είναι αποτελεσματική αλλά και ελκυστική».

Το πρώτο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε τη χρονιά 2011-2012. Οι μαθητές το αγκάλιασαν. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς γίνεται παρουσίαση των έργων από τους ίδιους τους μαθητές με τη συνοδεία μουσικής, η οποία μάλιστα αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο μελέτης του δεύτερου εργαστηρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές έμαθαν ότι ο Πυθαγόρας ανακάλυψε τους κανόνες της αρμονίας και μελέτησαν τα κλάσματα και πώς αυτά συνδέονται με τη μουσική.

Το έργο της κ. Μαραγκού πέρασε τα σύνορα της χώρας, με την πιο πρόσφατη γεωμετρική κατασκευή της να κερδίζει το πρώτο βραβείο στην ετήσια διοργάνωση Μαθηματικών - Εργων Τέχνης, The Bridges Math Art Exhibition, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Το έργο της Ελληνίδας εκπαιδευτικού με τίτλο «Συλλέγοντας καρπούς από το δέντρο του Πυθαγόρα» ξεχώρισε ανάμεσα στα εκατοντάδες εκθέματα καθηγητών Πανεπιστημίου και καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

 

Η γεωμετρική κατασκευή της κ. Μαραγκού με τίτλο «Συλλέγοντας καρπούς από το δέντρο του Πυθαγόρα», που πήρε το πρώτο βραβείοΗ γεωμετρική κατασκευή της κ. Μαραγκού με τίτλο «Συλλέγοντας καρπούς από το δέντρο του Πυθαγόρα», που πήρε το πρώτο βραβείο | 

Τα περισσότερα εκθέματα ήταν κυρίως ψηφιακές απεικονίσεις, σε αντίθεση με την κατασκευή της κ. Μαραγκού, η οποία έχει κάνει μία τρισδιάστατη αναπαράσταση του Πυθαγόρειου Θεωρήματος σε πολλαπλούς επαναληπτικούς σχηματισμούς, δηλαδή φράκταλ ή -όπως είναι η κοντινότερη απόδοση στα ελληνικά- μορφοκλασματική καμπύλη.

Η κ. Μαραγκού χρησιμοποίησε χάλκινα σύρματα περιέλιξης αναπαριστώντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα στις ακριβείς διαστάσεις. Η κατασκευή λαμβάνει καλλιτεχνικό πρόσημο καθώς συνοδεύεται από πορτοκαλί διακοσμητικές χειροποίητες πέτρες Murano.

Η κ. Μαραγκού θα ταξιδέψει τον ερχόμενο Δεκέμβριο στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου με θέμα τη διδακτική των μαθηματικών και την οπτικοποίησή τους.

Η εισήγησή της θα αφορά τις δραστηριότητες των εργαστηρίων που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού, ενώ θα παρουσιάσει και το πρόσφατα βραβευμένο έργο της.

 

 Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018 20:51

Σχόλια   

0 # Ιγνατιάδης Λάκης 15-10-2018 08:20
Ταιριάζει σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά νομίζω ότι πιο πολύ ταιριάζει στα Μαθηματικά που το 2018 εορτάζεται, λέμε τώρα, ως έτος τους. Γιατί στα Μαθηματικά για να έχεις μάθηση, χαρές, αποτελέσματα, επιτεύγματα απαιτείται μόχθος και ισχύει πάντα το αποδιδόμενο από τον Πρόκλο στον Ευκλείδη "Μή εἶναι βασιλικήν ἀτραπόν ἐπί γεωμετρίαν". Η μαθητεία στα Μαθηματικά, όχι κατ΄ανάγκην στα ίδια για όλους, είναι μια σημαντική επαφή με τον Πολιτισμό μας που δεν πρέπει να αποστερείται κανένας, απεναντίας πρέπει να είναι βασική έγνοια του σχολείου. Όμως αυτή η μαθητεία απαιτεί σεβασμό, προσεκτικό σχεδιασμό, πειθαρχία, αποτίμηση, μελέτη, εξετάσεις. Τα Μαθηματικά δεν είναι εκδρομή, παιγνίδι, διασκέδαση αλλά υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν εκτός των άλλων και περιπετειώδη, παιγνιώδη, διασκεδαστικά. Ως κοινωνία έχουμε δύο δυνατότητες, Ή θα αποδεχθούμε τον μόχθο που παράγει έργο, προκοπή, παντός είδους πλούτο ή την οκνηρία, την ήσσονα προσπάθεια που μας βουλιάζει πιο βαθειά στο τέλμα. ΥΓ. Ενώ δεν δυσκολεύτηκα να βρω την θαυμάσια φωτογραφία του Einstein από τον Yousuf Karsh παιδεύτηκα μέρες για να βρω τεκμήρια που συνδέουν την ρήση - Η ιδιοφυΐα είναι 1% έμπνευση και 99% εφίδρωση - με τον άνδρα. Δεν τα κατάφερα. Η φράση αποδίδεται και στον Thomas Edison αλλά πάλι η τεκμηρίωση που βρήκα ήταν ασθενής.
Το σχόλιο αυτό το πήρα από μια ανάρτηση του Ν.Σ. Μαυρογιάννη στο fb στις 13.10.18. Το επικόλλησα εδώ όχι σαν κριτική σ'αυτό το άρθρο, αλλά σαν μια υπενθύμιση για το ουσιαστικό μέρος της μαθηματικής παιδείας αλλά και γενικότερα της κατάκτησης της γνώσης.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση