Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 01:52

Μόνο με διαβατήρια θα γίνονται εφεξής δεκτοί από το Περού οι Βενεζουελάνοι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

venez2Το Περού σκλήρυνε σήμερα τους όρους υποδοχής των Βενεζουελάνων, οι οποίοι εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα τους σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από την οικονομική και πολιτική κρίση.   

Μέχρι σήμερα, η κατοχή δελτίου ταυτότητας ήταν αρκετή για την είσοδο στο Περού, όμως πλέον απαιτείται η κατοχή διαβατηρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, εξαιρούνται τα παιδιά, οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και οι ηλικιωμένοι.  

Επίσης, επιτρέπεται η είσοδος όσων στερούνται διαβατηρίου αφού ζητήσουν άσυλο ως πρόσφυγες.

Η παρουσίαση διαβατηρίου έγινε υποχρεωτική στις 00.00 του Σαββάτου. Η κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων δεν είναι αυτονόητη στην Βενεζουέλα, όπου οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, ενώ δεν υπάρχει χαρτί για το τύπωμα επίσημων εγγράφων.  

 

Σήμερα, στο συνοριακό πέρασμα του Τούμπες, ανάμεσα στο Περού και τον Ισημερινό, χώρα διέλευσης των Βενεζουελάνων που μεταναστεύουν, εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς διαβατήριο έλαβαν άδεια εισόδου υπό τον όρο ότι θα καταθέσουν αίτηση χορήγησης ασύλου. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να παραμείνουν στο Περού μέχρι να βρεθεί μία οριστική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα.  

2.500 έως 3.000 μετανάστες την ημέρα  

Ο ρυθμός των αφίξεων στα σύνορα του ελκυστικού εξαιτίας της δυναμικής του οικονομίας Περού, ήταν μέχρι σήμερα 2.500-3.000 ημερησίως, αλλά οι αρχές περιμένουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.  

Πολλοί μεταφέρονται στα σύνορα με το Περού με λεωφορεία που θέτουν δωρεάν στην διάθεσή τους οι αρχές του Ισημερινού, από όπου διέρχονται οι άνθρωποι που κατευθύνονται προς το Περού, την Χιλή και την Αργεντινή, αφού διασχίσουν την Κολομβία.  

Το Περού αναμένει ότι θα υποδεχθεί περίπου 100.000 πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα τις προσεχείς εβδομάδες. Ο συνολικός αριθμός τους θα φθάσει έτσι τις 500.000.  

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δίνει την διαβεβαίωση ότι οι άνθρωποι θα επιστρέψουν χάρις στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, από τα 2,3 εκατομμύρια των Βενεζουελάνων που ζουν στο εξωτερικό, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους από το 2015 εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Το 90% εξ αυτών έχει καταφύγει σε χώρες της περιοχής.  

Απέναντι στις διαστάσεις του φαινομένου, ο ΟΗΕ θα συγκροτήσει επιτροπής διαχείρισης της κρίσης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.  

Από την πλευρά τους, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απηύθυναν την Πέμπτη έκκληση προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να συνεχίσουν να δέχονται πρόσφυγες από την Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στα σύνορα.  

Η Βενεζουέλα έχει συνθλιβεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών: ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει στο 1.000.000% μέχρι το τέλος του 2018, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  

Η κυβέρνηση του Ισημερινού έχει καλέσει τους υπουργούς Εξωτερικών 13 κρατών της περιοχής, ανάμεσά τους και τη Βενεζουέλα, σε συνάντηση στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου με θέμα τη σοβαρή μεταναστευτική κρίση. 

Η Βενεζουέλα έχει έκταση  916.445 χλμ² και πληθυσμό 32 εκ. περίπου. 

Το Περού έχει έκταση 1.285.220 km2  και πληθυσμό 32 εκ περίπου. 

Η Κολομβία έχει έκταση 1.141.748 τ.χλμ και πληθυσμό 50 εκ.περίπου.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 09:52
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση