Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 17:53

Σχόλια από τον ξένο τύπο για την έξοδό μας από το τούνελ των μνημονίων

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

exodos1Στην επόμενη ημέρα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια αναφέρονται με δημοσιεύματά τους ξένα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης και την εορταστική ατμόσφαιρα που επιδιώκει να περάσει.  

Οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί όμιλοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, στηριζόμενοι τόσο στην ενισχυμένη εποπτεία που ακολουθεί και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στην ελληνική πλευρά, αλλά και στην γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, η οποία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αισιοδοξία στους πολίτες.  

«Τα προγράμματα διάσωσης τελειώνουν, ο πόνος όμως κάθε άλλο παρά τελειώνει» γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times.  

«Η Ελλάδα φτάνει στο σημείο καμπής ενός εκ των πιο ισχυρών οικονομικών κρίσεων στην Ευρώπη. Τη Δευτέρα η χώρα τερματίζει επίσημα την εξάρτησή της από τη διάσωση, ανοίγοντας έναν δρόμο για μια νέα εποχή οικονομικής ανεξαρτησίας. Η οικονομία επιστρέφει σιγά-σιγά στην ανάπτυξη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι μπαίνει ένα τέλος στην κρίση χρέους που σχεδόν διέλυσε το ευρώ. Όμως το τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα για την επιστροφή της ήταν βαρύ», αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Μια μαζική κάμψη, σε συνδυασμό με σχεδόν μια δεκαετία από έντονες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για την αποκατάσταση των οικονομικών της χώρας, άφησε πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κοντά στα όρια της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ» επισημαίνει.  

«Τα οικογενειακά εισοδήματα έπεσαν κατά 30% και περισσότερο από το ένα πέμπτο των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει βασικά έξοδα όπως το ενοίκιο, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος ή τα δάνεια στην τράπεζα. Ένα τρίτο των οικογενειών έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο μέλος. Και ανάμεσα σε αυτούς που έχουν δουλειά, η φτώχεια μέσα στην εργασία βρίσκεται ανάμεσα στα υψηλότερα ευρωπαϊκά επίπεδα».  

Αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια κάνουν και οι Financial Times.  

«Το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των δεσμεύσεων της Ελλάδας στους διεθνείς πιστωτές», αναφέρουν.  

Μία από τις πιο σημαντικές είναι ότι η χώρα, σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία για το χρέος του περασμένου Ιουνίου, θα πρέπει να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μια ενδεχόμενη αποτυχία σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσυρθεί ένα μέρος της στήριξης», σημειώνεται στο άρθρο.  

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα αλλά και οι τομείς στους οποίους αντιμετωπίζει πρόβλημα, όπως χαρακτηριστικά το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και το μη φιλικό προς τους επενδυτές κλίμα.  

Το BBC από την πλευρά του κάνει αναφορά στην οικονομική ανάπτυξη που έχει σημειωθεί αλλά και στην ενισχυμένη εποπτεία που θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια.

«Η ελληνική οικονομία έχει αναπτυχθεί αργά τα τελευταία χρόνια αλλά είναι κατά 25% μικρότερη από την έναρξη της κρίσης», γράφει το βρετανικό δίκτυο, ενώ κάνει αναφορά στην περιορισμένη ευχέρεια κινήσεων της Αθήνας που θα έχει σαν στόχο το να αποφευχθεί οποιοσδήποτε «εκτροχιασμός».  

Παράλληλα, σε άλλο δημοσίευμά του το BBC γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις στη ζωή των νέων Ελλήνων και «στη ζημιά που έχει ήδη γίνει».  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι δανειστές παρουσιάζουν την ολοκλήρωση του τρίτου πράγματος σαν μια θετική εξέλιξη, αφού αποφεύχθη το Grexit, κάτι που θα οδηγούσε τη χώρα σε άγνωστα νερά. «Όμως για πολλούς Έλληνες, ειδικά για τους νέους, η ζημιά έχει ήδη γίνει», σημειώνει το BBC.  

Την ίδια ώρα, σε άρθρο γνώμης, η «Koelner Stadt-Anzeiger» σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται έναν «νέο κορσέ λιτότητας», αλλά «ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ». Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια κυρίως στην μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα της και δείχνει ως τομείς στους οποίους πρέπει να οικοδομηθούν «δομές και θεσμοί» την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Παιδεία. Αναφέρει τέλος ως επείγουσες τις μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη, την Διοίκηση και την Φορολογία.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στα σχέδια βοήθειας, αλλά όχι ακόμη αυτή της λιτότητας» είναι ο τίτλος του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο αναφέρει, επικαλούμενο την δήλωση του Σεντένο, ότι «η Ελλάδα αναδύεται επισήμως σήμερα από το τρίτο από τα σχέδια βοήθειας, τα τόσο αυστηρά όσο και αντιλαϊκά, υπό τα οποία ζούσε από το 2010, χωρίς ωστόσο να έχει τελειώσει εντελώς με την λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις». «Η Ελλάδα βγαίνει επισήμως από την εποπτεία» είναι ο τίτλος του άρθρου της Le Monde, η οποία επίσης σημειώνει ότι η χώρα δεν έχει τελειώσει απολύτως με την λιτότητα.

Για «Λήξη του μαραθωνίου των προγραμμάτων στήριξης» κάνει λόγο η Wall Street Journal, προδιαγράφοντας ότι όλη η Ευρώπη θα παρουσιάσει ως μεγάλη νίκη την ελληνική έξοδο από τα προγράμματα.  Η αμερικανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι ή έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια θα σηματοδοτούσε και το τέλος της κρίσης της ευρωζώνης, αν δεν υπήρχε η Ιταλία, αλλά και οι φόβοι πως οι ατέλειες της νομισματικής ένωσης δεν έχουν διορθωθεί πλήρως.

Την Δευτέρα η Ελλάδα θα θεωρηθεί «αρκούντως δυνατή για να σταθεί στα πόδια της»σημειώνει ο βρετανικός Guardian, προσθέτοντας ότι, μετά από οκτώ χρόνια, «οι Έλληνες θα αποχαιρετίσουν την τρόικα, που ουσιαστικά κυβερνούσε τη χώρα από το 2010». Ωστόσο η βρετανική εφημερίδα χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τις «διακηρύξεις περί success story», υπογραμμίζοντας ότι «απέχουν πολύ από την αλήθεια».

Για τον Guardian «τα ελληνικά προγράμματα υπήρξαν μια κολοσσιαία αποτυχία», μια «ιστορία ανικανότητας, δογματισμού, αχρείαστων καθυστερήσεων και προάσπισης των συμφερόντων των τραπεζών σε βάρος των αναγκών του λαού», που θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Σημειώνει επίσης ότι η απώλεια σχεδόν του ενός τρίτου του ελληνικού ΑΕΠ, που επέφεραν τα μνημόνια, «μπορούσε να είχε αποφευχθεί», αν η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη δεν είχαν αποδεχθεί «την ιδέα ότι προτεραιότητα είναι ο ισοσκελισμός των προϋπολογισμών μέσω του αποπληθωρισμού».

Μπορούμε να μιλάμε για καθαρή έξοδο; Αν η ένταξη στο καθεστώς των μνημονίων σήμαινε παράδοση των κλειδιών του υπουργείου Οικονομικών στους δανειστές, η σημερινή ημέρα δεν σημαίνει την επιστροφή τους. Σήμερα όμως η Ελλάδα ανακτά το δικαίωμά της να έχει και αυτή κλειδί από το κτίριο της Πλατείας Συντάγματος, μόνο που πρέπει να το χρησιμοποιεί με συγκεκριμένο τρόπο και υπό την επίβλεψη των δανειστών. Αν ο τρόπος αλλάξει και η Ελλάδα αρχίσει να βγάζει αντικλείδια, τότε το πιθανότερο είναι να αλλάξουν οι σύμμαχοι την κλειδαριά. Και σε μια τέτοια περίπτωση θα μείνουν οι Έλληνες με το κλειδί στο χέρι.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 09:56

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση