Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 17:24

Στην Αρίθα Φράνκλιν που έφυγε για πάντα, χρωστάμε μερικές εξαίσιες στιγμές

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

franklinΠέθανε στο Ντιτρόιτ η τραγουδίστρια Αρίθα Φράνκλιν ( Μέμφις, 1942) από καρκίνο, αφού επί μισό αιώνα υπηρέτησε με επιτυχία τα αφροαμερικάνικα τραγούδια. Αυτή η είδηση μας επέτρεψε να θυμηθούμε κάποιες στιγμές που μέσα από τα χιλιάδες τραγούδια που έφταναν στα αυτιά μας, τότε που παίζονταν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ανάμεσα σ'αυτά και στην ύπαρξή μας, πέσαμε πάνω στην Αρίθα. Και την ξεχωρίσαμε δίχως πολλά πολλά, γιατί η εξωστρεφής ερμηνεία της ήρθε κι έδεσε με την διάθεσή μας να ανασύρουμε πολλά απ'αυτά που κρυβόντουσαν στα σπλάχνα μας εκείνα τα χρόνια και μας παίδευαν. 

Μας έκανε, μαζί με όλη εκείνη τη σπουδαία γενιά της σόουλ, να νιώσουμε ότι από φάσεις, ας πούμε σπαρακτικές, μπορεί και να αντλήσουμε μια απρόσμενη δύναμη. 

Με το που θυμηθήκαμε τραγούδια όπως το Respect  (1968) και Think (1968), ή τα I say a little prayer , A Change Is Gonna Come  (1967),  Chain of Fools  ,  You Make Me Feel Like a Natural Woman Rock-A-Bye Your Baby With A Dixie Melody   Rolling In the Deep   έβαλε ο χρόνος όπισθεν και μας πήγε σε εποχές που σαν μέλισσες πετούσαμε από λουλούδι σε λουλούδι ρουφώντας τη γύρη τους. 

Ήταν η νεότητά μας που ομόρφυνε αυτές τις εποχές, ήταν που κυκλοφορούσαν στον αέρα πολλές εξαίσιες δημιουργίες που ανέβαζαν τον πήχη για το τί θέλουμε από τη ζωή; Προφανώς θα ήταν κι άλλα πολλά στοιχεία που μας έβγαζαν από το καβούκι μας με μια έντονη διάθεση, που αρκετές φορές έφτανε στα όρια του ναρκισσισμού, να πάμε τα πράματα, άλλοτε μόνοι μας κι άλλοτε μαζί με άλλους, λίγο πιο πάνω, να χαρούμε τη ζωή, ομορφαίνοντάς την. Σε όλα αυτήν την περιπλάνηση βοήθησε και η κα.Αρίθα Φράνκλιν με τις υπέροχες ερμηνείες της, που για μια ακόμα φορά ολόψυχα την ευχαριστούμε.  

Για τα δύο πρώτα βίντεο. 

Την ταινία του Τζον Λάντις "Οι ατσίδες με τα μπλε" ( The Blues Brothers), όταν την είδαμε εκεί γύρω στο '80, είχαμε πάθει την πλάκα μας. Μια απλή ιστορία για την σωτηρία ενός ιδρύματος για ορφανά ήταν η ιδανική ευκαιρία για δύο αδελφούς ρεμάλια ( Νταν Ακρόιντ και Τζον Μπελούσι ) να σώσουν την ψυχή τους. Για να επιτευχθεί ο στόχος τα δύο αδέλφια σκέφτηκαν να οργανώσουν μια συναυλία με τραγουδιστές του μπλουζ και της σόοουλ, που εκείνη την ροκ εποχή δεν περνούσε και τόσο η μπογιά τους. Η ταινία παρακολουθεί τους λευκούς αδελφούς να τριγυρνάνε από πόλη σε πόλη για να ξετρυπώσουν και να πείσουν κάποιους από τους ξεχασμένους θεούς της μαύρης μουσικής να πάρουν μέρος στην συναυλία. Ανάμεσα σ'αυτούς που συναντάνε ήταν και η Αρίθα Φράνκλιν. Αν και είχε κερδίσει με το σπαθί της μια θέση στα μουσικά στέκια της καρδιά μας, για πρώτη φορά αυτή η βασίλισσα κατέβηκε από το θρόνο της, μας πήρε από το χέρι και χόρεψε μαζί μας. Εξαρετική στιγμή.  

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018 17:37
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση