Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2018 09:31

Μια δική μας ερώτηση στο Νίκο Μπελαβίλα σχετικά με το χρέος της πολιτείας να είναι έτοιμη την επόμενη φορά

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

belavilas 1

Τον Νίκο Μπελαβίλα τον εκτιμούν πολίτες του Πειραιά και των γύρω δήμων που ασχολούνται με τα κοινά και περπάτησαν μαζί σε πολλούς αγώνες. Είναι γνωστός εξ αιτίας της ενεργούς συμμετοχής του αρκετές δεκαετίες σε πολλά κινήματα που άρθρωσαν και διεκδίκησαν αιτήματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη κτισμάτων με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία και την υποστήριξη των αγώνων τόσο της αυτοδιοίκησης όσων και κρατικών υπηρεσιών στο θεσμικό αγώνα τους απέναντι στις παραβατικές κι επικίνδυνες για την κοινωνία επιδιώξεις του αδηφάγου ιδιωτικού τομέα. 

Η δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών που του θέτει τις ερωτήσεις της συνέντευξης είναι η Κυριακή Μπεϊόγλου. Οι ερωτήσεις της, κατ'εμέ, είναι καλές, οι απαντήσεις του Νίκου Μπελαβίλα ακόμα καλύτερες μιας και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πρόληψης για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων. Μιας πρόληψης που οπωσδήποτε περιλαμβάνει την συμβολή της επιστήμης για να έχουν ποιότητα τα σχέδια που εμπλουτίζονται από πρακτικές άλλων χωρών. Αν μάλιστα αυτά τα σχέδια επιλεγούν να τα εφαρμόσουν εξειδικευμένοι υπάλληλοι υπεύθυνοι και επαρκείς, που διαθέτουν και την απαραίτητη πρακτική ευφυία για την οργάνωση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. 

Επειδή όμως η κα. Μπεϊόγλου στο εισαγωγικό της σημείωμα ισχυρίζεται ότι οι ερωτήσεις της είναι όχι ακριβώς δικές της αλλά πιο πολύ δικές μας - των αναγνωστών εννοεί - αυτό το εξέλαβα ως πρόκληση. Έχω να πω λοιπόν, ότι τουλάχιστον μία ερώτηση που την θεωρώ σημαντική, θα την υπέβαλα στον Μπελαβίλα. 

Ποιο είναι το θέμα της συνέντευξης ; Η φωτιά στην Α.Αττική με τους 94 μέχρι στιγμής νεκρούς και όσα θα πρέπει να γίνουν εφ'εξής. Οι υπαίτιοι γι'αυτήν την πυρκαγιά σύμφωνα με τις απόψεις που διατυπώθηκαν στα κοινωνικά δίχτυα και στα ΜΜΕ, είναι η πολιτεία που δύο αιώνες τώρα επιτρέπει κάθε λογής αυθαιρεσίες και επιτρέπει την άναρχη δόμηση σε όλη την χώρα, τα κόμματα που κυβέρνησαν μετά την μεταπολίτευση, εποχή που φτιάχτηκαν οικισμοί σαν αυτόν στο Μάτι, που όχι μόνο το επέτρεψαν αλλά ποτέ δεν πολιτεύτηκαν με στόχο να το διορθώσουν, η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση της ευρύτερης περιοχής που δεν φρόντισαν να προστατέψουν με μέτρα και συγκεκριμένες παρεμβάσεις τη ζωή και τη περιουσία των δημοτών τους, τα ΜΜΕ που δεν προσπάθησαν να αναδείξουν το θέμα πριν την καταστροφή, κάτι που εν μέρει ισχύει και για τους επιστημονικούς φορείς, όπως και οι πληγέντες που με την ανοχή της πολιτείας και στη δυναμική του πελατειακού κράτους, παρανόμησαν. Όλους αυτούς τους ως ένα μεγάλο βαθμό πραγματικούς λόγους έμμεσα ή άμεσα τους αναφέρει και ο Μπελαβίλας.

Το θέμα λοιπόν είναι, αν η τωρινή κυβέρνησή μας, που για την οικοδομική αυθαιρεσία είχε θέση στην πολιτική πρότασή της διακυβέρνησης, φέρει μεγάλη ευθύνη. Η ερώτηση δεν έχει να κάνει με τις πρωτοβουλίες που πήρε ή δεν πήρε από την ώρα που η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει, με το αν ήταν οι σωστές ή όχι. Αυτές τις διερευνά η εισαγγελική έρευνα που έχει ξεκινήσει. Η ερώτηση έχει σχέση με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που τώρα παίρνει η κυβέρνηση, αφορά στα προληπτικά σχέδια που παίρνει τώρα, αφορά στα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά, που κάποια απ'αυτά παραιτήθηκαν και στις προσωποποιημένες ευθύνες που είχαν ή που δεν είχαν. Τώρα, δηλαδή μετά το έγκλημα.

Να πούμε εδώ, πως σε όλες τις χώρες είναι λογικό να υπάρχουν θύματα από τις αποκαλούμενες  φυσικές καταστροφές, ιδιαίτερα τώρα που το φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει αρχίσει να οξύνει τα ακραία φαινόμενα. Αλλά υποχρέωση μιας ευνονούμενης πολιτείας δεν είναι όσο γίνεται αυτά να είναι ελάχιστα; Προσωπικά καμία προπαγάνδα δε θα μας πείσει ότι οι κοντά στους 100 νεκροί στο Μάτι δεν είναι ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός, πράμα που σημαίνει ότι το γεγονός αυτό με τίποτα δεν θα το περάσουμε ντούκου ως ατύχημα της ιστορίας.

Θα ρωτούσαμε λοιπόν, αν μεγάλες ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που δεν έχουμε καταλάβει γιατί όλα αυτά τα μέτρα που προωθεί τώρα δεν τα ξεκίνησε τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι για μας, το κάλλιο αργά παρά ποτέ, δεν ισχύει από τη στιγμή που υπάρχουν νεκροί, δεν ισχύει για μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να αλλάξει προς το καλύτερο τα πράματα, ιδιαίτερα αυτά που δεν ήταν άμεσα στην λίστα του μνημονίου της, μια κυβέρνηση από την οποία είχαμε μεγάλες απαιτήσεις και που οι ευθύνες σ'αυτήν την τραγωδία στο Μάτι είναι μεγάλες.

Στην δυναμική του η ζωή συνεχίζεται και όπου αυτονόητο καθήκον μας είναι να προχωρήσουμε για το καλύτερο, μια συνηθισμένη παρενέργεια είναι η συσκότιση της κρίσης μας γι'αυτούς που θεωρούμε ως υπεύθυνους του κακού που έγινε. Γι'αυτό σήμερα, αύριο τον άλλο μήνα, θεωρούμε ουσιαστικό να καταδείξουμε με σαφήνεια όλους τους υπαίτιους του κακού που συνετελέσθει. Για μας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα απ'αυτούς που βάζουν το χεράκι τους για να μπορεί η δημοκρατία να είναι και αποτελεσματική.  

Γι'αυτό βασικό στοιχείο της πολιτικής μας κουλτούρας είναι όχι μόνο να αποδίδουμε τις ευθύνες που αναλογούν σε όσους διέπραξαν ένα κακό αλλά να αναζητούμε και τις πολιτικές αιτίες που το έπραξαν. Διαφορετικά οι πιθανότητες να επαναληφθούν τα ίδια λάθη είναι μεγάλες, πράμα που σημαίνει ότι θα είναι λίγες οι πιθανότητες να είμαστε εντάξει ως προς το χρέος μας. 

Η αλήθεια είναι ότι μου προέκυψε η επιθυμία γι'αυτήν την ερώτηση, διότι σ'αυτήν την ενδιαφέρουσα συνέντευξη είναι εμφανής η προσπάθεια και των δύο να βγει λάδι μέσω της σούπας της συνεπευθυνότητας η κυβέρνηση, που δυστυχώς πήρε μπρος κατόπιν μιας μαύρης εορτής. 

Πατώντας  efsyn.gr  θα σας εμφανιστεί η συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην ΕτΣ στις 11.8. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018 11:09
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση