Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 16:50

Λέτε φέτος να μας προκύψει ένα πρωτάθλημα που δεν θα φτύνει στις ποδοσφαιρικές ψυχές μας;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

leagueΕπιτέλους έγινε η κλήρωση για τη super league. Το πρωτάθλημα ξεκινάει στις 25 Αυγούστου και φέτος συμμετέχουν 16 ομάδες, ενώ θα υποβιβαστούν τρεις και θα ανέβει μία την επόμενη χρονιά. Για να ξεκινήσει το φετινό πρωτάθλημα έγιναν πολλές συζητήσεις που οδήγησαν σε ένα παζάρι και σε πολλές συμφωνίες, όπου ανάμεσα στα άλλα η ΕΡΤ θα καλύψει τις εφτά ομάδες που δεν είχαν συμβόλαιο με τη Nova.  

Ο πρόεδρος της Λίγκας Βαγγέλης Μπαταγιάννης ευχήθηκε "να είναι ένα πραγματικά όμορφο πρωτάθλημα , ανταγωνιστικό και ας ελπίσουμε ότι θα είναι το καλύτερο από την ίδρυση της επαγγελματικής κατηγορίας". 

Μακάρι, αλλά και μολονότι έγιναν πολλά βήματα, οι οικονομικοί παράγοντες που διοικούν τις ομάδες δεν έχουν καμία προπαίδεια για να ξεφύγει το ποδόσφαιρο από την κακομοιριά του, απ'αυτήν την παρωδία ποδοσφαίρου που το έχουν καταντήσει, οπότε πολύ δύσκολα θα δούμε μια άσπρη μέρα σ'αυτό το σπορ. Αν όντως ήθελαν ένα πρωτάθλημα εφάμιλλο των ευρωπαϊκών θα το είχαν στήσει από μόνοι τους. Όμως για να μπούνε τα πράματα σε μια σειρά και να τεθούν κάποιοι κανόνες οι οποίοι θα είναι σεβαστοί από όλους παρενέβη η FIFA και το κράτος, διαφορετικά θα παιζόνταν πάλι εκείνο το άθλιο θέατρο που ουδεμία σχέση έχει με ποδοσφαιρικά παιχνίδια.   

Το πιο βασικό κριτήριο του αν τα ποδοσφαιρικά μας πράματα θα αρχίσουν να παίρνουν τον δρόμο τον καλό, είναι οι φίλαθλοι, αυτοί που κάθε σαββατοκύριακο βρέξει χιονίσει πληρώνουν για να δουν την ομάδα τους. Αν λοιπόν αρχίσει σιγά σιγά να κόβονται περισσότερα εισιτήρια, αυτός θα είναι ένας δείκτης ότι κάτι καλό πάει να γίνει. Κάτι καλό και σε επίπεδο αξιοπιστίας και σε επίπεδο θεάματος. 

Όλοι όσοι παρακολουθούμε από μία απόσταση πια τα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα, γνωρίζουμε πως εδώ και πολλά χρόνια τα εισιτήρια που κοβόνται κάθε χρονιά όλο και λιγοστεύουν. Κι όλοι γνωρίζαμε ότι τη βασική ευθύνη την έχουν οι διοικούντες. Σ'αυτήν την περίπτωση είχαμε ένα φαινομενικά παράδοξο, ανάμεσα στα άλλα που παράγει αφειδώς η χώρα μας. Βλέπαμε  λοιπόν επιχειρηματίες, που "έβαζαν" τα συνήθως γκρίζας προέλευσης λεφτά τους, αλλά που επί της ουσίας δεν νοιαζόντουσαν να πουλήσουν το προϊόν τους. Εξ άλλου γι'αυτό σχεδόν όλες οι ποδοσφαιρικές εταιρίες έχουν ταμείο μείον και παρασιτούν σε βάρος του κράτους. Με τα χρόνια πια καταλάβαμε πως οι κυρίαρχοι λόγοι αυτής της δραστηριότητάς τους δεν ήταν το ποδόσφαιρο, αλλά διάφορα οφέλη που μπορούσαν να αποκτήσουν οι επενδυτές μέσω αυτού, μέσω της εκμετάλλευσης των φιλάθλων, οργανωμένων και μη, αγνών ή όχι. 

Σε ένα χώρο όπου η διαφθορά κάνει πάρτι, οι χρηματισμοί παίρνουν και δίνουν, η διαιτησία που δεν είναι στημένη κυνηγιέται, στα στοιχήματα γκες στάρ είναι περίτεχνες απατεωνιές, κι ο αθλητικός τύπος προσφέρεται για μελέτη μιας αιτίας της πρόκλησης χουλιγκανικής βίας, μέσα κι έξω από τα γήπεδα, σε τι άραγε μπορεί να ελπίζεις;  

Ένας άλλος σημαντικός δείκτης ότι ψήνεται μια ουσιαστική αλλαγή σ'αυτόν τον χώρο είναι η βία του. Αν δεν αρχίζει να περνάει στην κοινωνία ως μία καταδικαστεά εξαίρεση κι όχι ως κάτι το συνηθισμένο που έτσι θεωρείται εδώ και δεκαετίες, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει και δεν πάνε να λένε οι ιθύνοντες. 

Όχι ότι στην Ευρώπη δεν συναντάμε τέτοια φαινόμενα εκμετάλλευσης, στημένων παιχνιδιών και ποδοσφαιρικής βίας. Εκεί όμως όλοι οι σχετικοί θεσμοί παρεμβαίνουν τάχιστα, τιμωρούν βάσει αυστηρών νόμων και κάπως έτσι συνεχίζεται η ποδοσφαιρική ζωή με υψηλά στάνταρ. Μέρα με την νύχτα με την Ελλάδα, όπου ο πιο ισχυρός κι αυτός που δεν κολλώνει να χρησιμοποιεί όλα τα νόμιμα και παράνομα μέσα θα επιβάλλει τελικά το δίκαιό του. Αυτό το φαινόμενο ζούμε χρόνια τώρα με μια πολιτεία που αν δεν σφυρίζει αδιάφορη, συγκαλύπτει του κόσμου τις ατασθαλίες.

Σε όλο αυτό το πανηγύρι δεν μπορούμε να βγάλουμε από έξω τις τοπικές κοινωνίες. Εκεί το τι έχουν ακούσει τ'αυτιά μας, δεν περιγράφεται. Σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι μολυσμένες καθέτως και οριζοντίως ανέδειξαν χοντρά αμφιλεγόμενους παράγοντες που τους βάρυναν όχι ένα όχι δυο, αλλά χίλια δυο παραπτώματα. Υπάρχει καμία περίπτωση έτσι να δούμε χαΐρι και προκοπή;

Αρκετοί σκεπτόμενοι φίλαθλοι υποστηρίζουν ότι στο ντόπιο ποδόσφαιρο αντανακλάται  όλη η καθυστέρηση της ελληνικής κοινωνίας και θα ήταν ένα ενδιαφέρον παράδοξο αν αυτό έσφυζε από υγεία όταν όλα γύρω του φυτοζωούν ως παιδιά και αποπαίδια μιας βαθιάς παρακμής και μιας χοντροκομένης διαπλοκής με το κράτος. 

Δύσκολα κάποιος να μην έχει επίγνωση ότι το ποδόσφαιρο σήμερα αποτελεί ένα εμπορεύσιμο προϊόν, μια ισχυρή βιομηχανία εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου. Πρόκειται για μια τεράστια οικονομική επιχείρηση που μέσω αυτού παράγονται κι άλλα πολλά εμπορεύσιμα είδη, να όπως τα σήματα των ομάδων, οι διαφημίσεις προϊόντων και τα τυχερά παιχνίδια που βασίζονται σ'αυτό, με ότι σκοτεινές πρακτικές σκαρφίζονται οι ιδιοκτήτες τους. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι αυτές οι μισθοφορικές ομάδες στις οποίες έχουν πρόσβαση διεθνή κεφάλαια, εξακολουθούν να ελκύουν τον κόσμο και να λειτουργεί εκείνη η ταύτιση των φιλάθλων με τις πολυεθνικές ομάδες του. Όσο μάλιστα πιο όμορφο και μαγικό ποδόσφαιρο παίζουν αυτές και όσες περισσότερες νίκες κερδίζουν, τόσο πιο έντονος γίνεται ο δεσμός των λαϊκών στρωμάτων με τις ομάδες τους και ας είναι οι ιδιοκτήτες τους ξένοι επενδυτές.

Τώρα, αυτό για την περίπτωση της Ελλάδας μοιάζει μια ουτοπία, αλλά ...ποτέ δεν ξέρεις, τόσο για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο. Το "ποτέ δεν ξέρεις" συνήθως το λέμε εκ των υστέρων, όταν σε λίγες είναι αλήθεια καταστάσεις, εμφανίζεται από το πουθενά της τύχης και παίζει μπάλα ένας αστάθμητος παράγοντας που φέρνει τα πάνω κάτω. Μακάρι κάποια στιγμή να μας επισκεφτεί κι εμάς αυτός ο ακατάτακτος επαναστάτης και να αρχίσουμε να χαιρόμαστε με τις δικές ομάδες, να νιώθουμε περήφανοι με τα δικά μας παιδιά, να πανηγυρίζουμε με τους δικούς μας ανθρώπους κατακτήσεις δίχως να ντρεπόμαστε. Πέρα απ'αυτές της καραμπόλες της τύχης, υπάρχουν φέτος κάποιες ενδείξεις που μας δείχνουν ότι παίζουν, έστω λίγες πιθανότητες εξ αιτίας των επεμβάσεων πολιτείας και FIFA, ότι κάτι καλό μπορεί να ξεκινήσει.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018 20:53
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση