Κυριακή, 05 Αυγούστου 2018 08:42

Homo Sapiens και Homo Deus, δύο εξαιρετικά βιβλία του Γιουβάλ Χαράρι που έγιναν με την αξία τους μπεστ σέλερ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

xarariΚαι τα δύο βιβλία του Χαράρι,καθηγητή Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, τα έχω διαβάσει. Και τα δύο τα παρουσίασα στη Σταγόνα, μίλησα με ενθουσιασμό γι'αυτά σε φίλους και γνωστούς και σε κάποιους τα έκανα δώρο. Από όλους άκουσα εγκώμια και ευχαριστίες για την πρότασή μου. Και δικαίως, διότι πρόκειται για καλογραμμένα βιβλία που παίρνουν φόρα από στοιχειώδη πράματα που γνωρίζει ο μέσος πολίτης και ανοίγουν καινούργια παράθυρα στη θέαση του κόσμου και της παγκόσμιας ιστορίας μας. Συνδυάζοντας με ένα ευφάνταστο τρόπο επινοημένα παραδείγματα και χαρακτηριστικές ιστορίες, ξεκινάει ο Χαράρι από τις ρίζες του βουνού και επιχειρηματολογώντας συνεχώς φτάνει σκαλί σκαλί στο συμπέρασμα της κορυφής. Τότε με άνεση γενικεύει.

Με τον τρόπο του ο συγγραφέας σε ταξιδεύει σε μέρη και σε χρόνους όπου ξαναμοιράστηκαν τα χαρτιά της τράπουλας και ξεκίνησε μια καινούργια παρτίδα για την ανθρωπότητα. Σ'αυτό το ταξίδι ο Χαράρι φωτίζει  με ένα τρόπο διαυγή και ζωντανό και όσο μπορεί πιο σφαιρικά, κίνητρα, σχέσεις, επιλογές, ανάγκες και επιθυμίες όπως και τα παιχνίδια της τύχης, παρασέρνοντάς μας σε μια συναρπαστική περιπέτεια όπου για όλα όσα μιλάει τα καταλαβαίνουμε. Πράμα που σημαίνει ότι και όλα μπορούμε να τα κρίνουμε.

Προφανώς και το συστήνουμε σε φίλους και σ' εχθρούς, σε γνωστούς και άγνωστους. Κι αυτό διότι πιστεύουμε ότι στο δια ταύτα καλό θα κάνει στην διανοητική υγεία όλων όσων καταφέρουν και τα διαβάσουν, ιδιαίτερα σ'αυτούς που οι προκαταλήψεις τους και oι ιδεοληψίες είναι ισχυρές.

Ένα από τα στοιχεία που βοήθησε να ξεχωρίσουν αυτά τα δύο βιβλία, εκτιμώ ότι είναι το πως ο συγγραφέας καταφέρνει να σε κάνει να ξεχνάς το γκρίζο της ζωής μας δίχως όμως να ωραιοποιεί καταστάσεις, δίχως να απενεργοποιεί τις ευθύνες του καθενός για όσα συμβαίνουν.

Απ'αυτήν την άποψη, τα βιβλία αυτά καλό θα κάνουν αν προαιρετικά διδάσκονται στις τάξεις του λυκείου από πολλές διαφορετικές ειδικότητες. Είμαι σίγουρος ότι θα προκαλούν έντονες και ενδιαφέρουσες αντιπαραθέσεις. Αλλά και μία καλή κίνηση των δημοτικών βιβλιοθηκών θεωρώ ότι είναι να προμηθευτούν αυτά τα βιβλία και να τα προβάλλουν ακόμα παρουσιάζοντάς τα συνάνθρωποί μας που έφτιαξαν καλή σχέση μ'αυτά και είναι επαρκείς.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί το άρθρο του M.Hulot "Sapiens, η καταιγιστική ιστορία του ανθρώπου που άλλαξε το τοπίο του βιβλίου"

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 07:57
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση