Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 20:05

Ποιο από τα έξι τάνγκο σας ταιριάζει πιο πολύ;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

tango1Πριν λίγες μέρες διέσχιζες την μεταμορφωμένη Τρούμπα με τα νέα μαγαζιά της συνεχώς να πληθαίνουν. Βιαζόσουνα και το μυαλό σου έτρεχε αλλού με μεγάλες ταχύτητες, ενώ μέσα σου ο γνώριμος θυμός ανέβαζε στροφές και σε χαλούσε.

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να εξηγήσεις στον εαυτό σου τα πως και τα γιατί καρφώθηκες ξαφνικά στο εσωτερικό ενός υποφωτισμένου μαγαζιού όπου ένα ζευγάρι - μάλλον τυχαίοι θαμώνες - χόρευαν ένα τάνγκο.

Σταμάτησες και σε πήραν για τα καλά μαζί τους. Τι ωραία που ήταν αυτά τα τρία λεπτά της ζωή σου αυτό το μεσημέρι. Ξεχάστηκες εντελώς. Τότε ξύπνησε πάλι μια πολύ παλιά επιθυμία, απ'αυτές τις δυνατές που έρχονται και ξανάρχονται και σε κάνουν να αισθάνεσαι λίγος, γιατί ποτέ δεν τις πήρες στα σοβαρά κι άφησες τις ευκαιρίες να χάνονται.

Αχ, πόσο θάθελες να είχες μάθει αυτόν τον χορό και να τύχαινε να τον χόρευες όσο πιο συχνά γινόταν με κάποιες που θα ταίριαζαν τα χνώτα σας, θα είχατε εναλλασσόμενες διαθέσεις και συμπληρωματικές ιδιοσυγκρασίες. Αχ, πόσο το θέλεις πάντα και πόσο ζηλεύεις όλους αυτούς τους εξαίσιους επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες χορευτές. 

Όταν μετά συνέχισες να περπατάς για να τελειώσεις την αγγαρία που σου'λαχε, είχες μία αίσθηση ότι μέσα σου μια ορχήστρα έπαιζε για πάρτη σου και εσύ σχεδόν χόρευες στο πεζοδρόμιο αυτόν τον εξαίσιο χορό (μμμμ, περίπου όπως αυτή. Τυχερός, ε; 

Γι'αυτούς τους ελάχιστους που δεν το γνωρίζουν, να πούμε ότι το τάνγκο είναι ένας χορός που φτιάχτηκε σιγά σιγά στον υπόκοσμο του Μπουένος Άιρες και του Μοντεβιδέου και που εξαιτίας της ομορφιάς του και της δύναμής του ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα να διαδίδεται σε όλον τον κόσμο. Στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας άρχισαν να γράφονται και τραγούδια τάνγκο. Η πιο εμβληματική μορφή τραγουδιστή των τάνγκο θεωρείται ο θρυλικός Κάρλος Γκαρντέλ ( Τουλούζη Γαλλίας, 1890 - Μεδεγίν Κολομβίας, 1935, θάφτηκε στο Μπουένος Άιρες). Ο Ροβέρτο Γκοζενέτσε και η Σουζάνα Ρινάλντι είναι επίσης δύο από τους σπουδαιότερους τραγουδιστές, ενώ ο συνθέτης Άστορ  Πιατσόλα ανανέωσε τη μουσική των τάνγκο στις δεκαετίες '70 και του '80. Περισσότερα για την ιστορία του τάνγκο  wikipedia.org  

Το τάνγκο είναι ένας έντονα αυτοσχεδιαστικός χορός με σαφώς διακριτούς ρόλους για τον καβαλιέρο και την ντάμα, όπου ο καβαλιέρος με την κίνησή του προτείνει κινήσεις στην ντάμα στις οποίες τελικά προσαρμόζεται ο ίδιος

Έτσι, όταν χορεύεται από έμπειρους χορευτές, συνιστά έναν διάλογο του ζευγαριού με αφορμή την μουσική, γιατί, σε αντίθεση με άλλους χορούς, δεν έχει τυποποιημένα βήματα και φιγούρες αλλά μάλλον ένα κινησιολογικό λεξιλόγιο και ένα αντίστοιχο συντακτικό που επιτρέπει τον αυτοσχεδιαστικό σχηματισμό χορευτικών φράσεων σχεδόν απεριόριστης ποικιλίας ανάλογα με την μουσική, την διάθεση του ζευγαριού και τον διαθέσιμο χώρο στην πίστα. Αξιοπρόσεκτα στοιχεία είναι η κοντινή αγκαλιά, η συγκέντρωση, το ντύσιμο που τονίζει το "αρσενικό" και το "θηλυκό", και η αρμονία στη κίνηση που κάνει το ζευγάρι να κινείται σαν μια ενιαία οντότητα.

Τεστ: Ποιο από τα έξι τάνγκο σας ταιριάζει πιο πολύ, ε ποιο; 

Gustavo Naveira & Giselle Anne - El Adiós     

Homer & Christina Ladas dance Santa Maria

Fantastic Argentinian Tango Street Dance Accompanied By Armik's Lovely Music    

Armik - Tango flamenco

Enrico Macias - Tango, L'amour C'est Pour Rien    

και το πιο αγαπημένο μας Querer με την Francensca Gangon

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 08:54
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση