Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018 10:59

Πρωτοποριακός νόμος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στη Νέα Ζηλανδία

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo187Σε ποια χώρα του κόσμου οι γυναικές απέκτησαν για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου; Στη Ρωσία, στη Σουηδία, στην Αγγλία, στις Η.Π.Α ή στην Νέα Ζηλανδία; Αν αυτή η ερώτηση εμφανιστεί σ'εκείνη την εκπομπή του Star που μοιράζει 300 χιλιάρικα, επειδή θέλουμε το καλό σας, σας λέμε τη σωστή απάντηση. Στη Νέα Ζηλανδία, το 1893. Μάλιστα. Ακολουθεί η Αυστραλία το 1902 και η Φιλανδία το 1906. Το 1917 απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες της Σοβιετικής Ένωσης, και του Καναδά, ένα χρόνο αργότερα οι Αγγλίδες και το 1921 οι Αμερικανίδες. Και στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα, το 1952 και ψήφισαν για πρώτη φορά στις εκλογές του 1956 που τις κέρδισε η ΕΡΕ με αρχηγό τον Κων/νο Καραμανλή. Ενδιαφέρον έχει πως το 1920 απέκτησαν δικαίωμα ψήφου οι Αλβανίδες, ενώ το 2011 η Σαουδική Αραβία επέτρεψε στις γυναίκες να ψηφίσουν για πρώτη φορά. 

 

Άλλο όμως είναι το θέμα του άρθρου αυτού, που αφορά την Νέα Ζηλανδία, η οποία πως τα καταφέρνει και βρίσκεται πάλι στην πρώτη γραμμή σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών. 

Η Νέα Ζηλανδία λοιπόν, πέρασε τον πρώτο νόμο παγκοσμίως που δίνει στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας το δικαίωμα για 10 μέρες άδειας μετ'αποδοχών από την εργασία τους.   

Ο νόμος έχει σαν στόχο να βοηθήσει τα θύματα να εγκαταλείψουν τους συντρόφους τους, να βρουν καινούργιο σπίτι και να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.   

Οι βουλευτές χειροκρότησαν όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, που ήταν 63-57 υπέρ του νόμου. Αποτελεί το αποτέλεσμα δουλειάς 7 χρόνων από την βουλευτή Γιαν Λότζι, η οποία εργάστηκε σε κέντρο υποστήριξης γυναικών πριν γίνει πολιτικός.   

Η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο με το επιχείρημα πως το κόστος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι πολύ μεγάλο και πως ίσως αποθαρρύνει τους εργοδότες να προσλαμβάνουν ανθρώπους που υποψιάζονται πως είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.   

Η Νέα Ζηλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στον ανεπτυγμένο κόσμο, με την αστυνομία να δέχεται μια σχετική καταγγελία ανά 4 λεπτά. Υπάρχουν πολλές χώρες που εικάζεται ότι τα ποσοστά είναι υψηλότερα, αλλά σ'αυτές οι γυναίκες δεν το έχουν να καταγγέλνουν εύκολα στις αρχές τη βία που υφίστανται.

Η Λότζι, που δάκρυσε όταν το νομοσχέδιο της έγινε νόμος, είπε πως είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστούν τα τρομακτικά ποσοστά της οικογενειακής βίας στη χώρα και πως και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν.     

«Ένα κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας έχει με το να αφυπνίσει συνολικά την κοινωνία. Δεν αφήνουμε τη δουλειά απλά στην αστυνομία αλλά συνειδητοποιούμε πως έχουμε όλοι ένα ρόλο στο να βοηθήσουμε τα θύματα» δήλωσε η βουλευτής. 

Σχολίαζοντας, το μόνο που μας έρχεται να πούμε, ότι το πιο βασικό δεν είναι το πως διαρκώς θα μειώνονται εδώ και παντού τα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας; Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τη σπουδαιότητα αυτού του νόμου. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 15:53

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση