Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 16:26

Υπάρχει άραγε αυτοδιοικητικός συνδυασμός στο Κερατσίνι Δραπετσώνα που θέλει το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

estiaΥπάρχει εδώ και χρόνια ένα πρόγραμμα, το ESTIA για τους πρόσφυγες, που προωθείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την αποκλειστική ευθύνη εφαρμογής αυτού του προγράμματος την έχουν οι δήμοι που θα το επιλέξουν.

Δεν χρειάζεται να είσαι ευαισθητοποιημένος με τους πρόσφυγες για να συμφωνήσεις πως από κάθε άποψη είναι καλύτερη η διαμονή των αιτούντων άσυλο προσφύγων σε διαμερίσματα παρά στα διάφορα κάμπινγκ. Καλύτερα και γι'αυτούς και για τους  γηγενείς. 

 

Αυτό το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα ενοικίου και επίπλωσης, βασικών επισκευών, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, την αγορά τροφίμων κι όλα αυτά με προπληρωμένη κάρτα μετρητών.

Οι δήμοι Αθήνας, Ηράκλειου, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Καρδίτσας, Λάρισας, Λιβαδειάς, Νεάπολης - Συκιές, Νέας Φιλαδέλφειας - Νέα Χαλκηδόνας, Πειραιώς, Ρέθυμνου, Σητείας, Τρικάλων, Τριπόλεως και Χανίων είναι μερικοί από τους δήμους που συμμετέχουν σ'αυτό το πρόγραμμα. 

Αυτοί που σίγουρα δεν θα το επιλέξουν είναι όσοι αυτοδιοικητικοί εμφορούνται από τις πολιτικές ιδέες της Χρυσής Αυγής και της σκληρής Δεξιάς. Οι άλλοι όμως, που κατατάσσονται στην κεντροδεξιά, στην κεντροαριστερά και στην αριστερά, γιατί άραγε δεν επιλέγουν να εφραρμόσουν αυτό το πρόγραμμα στο δήμο τους; Η πιο εύκολη απάντηση είναι πως εκτιμούν ότι θα χάσουν ψήφους. Μια άλλη απάντηση μπορεί να έχει να κάνει με την πανάρχαια απόσταση ανάμεσα σ'αυτό που λες ότι είσαι και πιστεύεις και σ'αυτό που πράγματι είσαι. Ιδιαίτερα όταν έχεις την εξουσία η απόσταση αυτή μεγαλώνει κι κάποιες αρχές και πιστεύω δεν βρίσκουν εύκολα το δρόμο της πράξης. 

Απ'ότι ξέρουμε στον αριστερό δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας αλλά και στους άλλους τρεις δήμους της Β' Πειραιά  αυτό το πρόγραμμα δεν επιλέχτηκε για να υλοποιηθεί, παρόλο που δίπλα στο Σχιστό και πιο κάτω στου Σκαμαραγκά, υπάρχουν καταυλισμοί προσφύγων. Αλλά και στον χώρο της Κερατσινιώτικης κεντροαριστερής μας αντιπολίτευσης είναι φανερή η έλλειψη τέτοιων ευαισθησιών, μιας και ποτέ δεν το έκανε θέμα. Στα λόγια φυσικά κι εδώ όλοι οι αυτοδιοικητικοί μας παράγοντες, ευτυχώς, είναι με το μέρος των προσφύγων. 

Θυμηθήκαμε αυτό το θέμα, που το έχουμε παίξει στη Σταγόνα σίγουρα δυο φορές, εξ αιτίας του ειδικού βραβείου της γαλλικής εφημερίδας Le Monde για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος που παρέλαβε στη Σιγκαπούρη η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του World Cities Summit 2018.

Η τιμητική διάκριση αποδόθηκε εκτός συναγωνισμού ως επιβράβευση των προσπαθειών του κεντρικού δήμου Θεσ/νίκης για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προσφυγικού, κυρίως στο ζήτημα της φιλοξενίας σε διαμερίσματα αντί για camps.

Άντε και στα δικά μας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 08:38
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση