Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018 15:34

Απελάθηκαν Ρώσοι πράκτορες που δρούσαν εναντίον της συμβιβαστικής λύσης με την ΠΓΔΜ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

russiaGreeceΌλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ποντάρουν τώρα που γυρίζει και ως παίκτες καλά κάνουν. Και λέγοντας "τώρα" εννοούμε τους τελευταίους μήνες που μπήκε σε τροχιά επίλυσης το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Και με το "όλοι" εννοούμε αμερικάνικοι και νατοϊκοί κύκλοι και ρωσικοί. Οι αμερικάνικοι κύκλοι κινήθηκαν σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες από τη στιγμή που άρχισαν να αντιλαμβάνονται ενέργειες ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων που με κάθε μέσο προσπαθούσαν να ενισχύσουν το μέτωπο κατά της συνθήκης των Πρεσπών.

Η ερώτηση που ο καθένας μπορεί να κάνει είναι αν είναι δυνατόν αυτοί οι ρώσοι να ενεργούσαν αυτόνομα, δίχως δηλαδή την κάλυψη της ρωσικής κυβέρνησης. Όποιος πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατόν να συμβαίνει, αν δεν είναι αφελής ή άσχετος, τότε τι άλλο μπορεί να είναι; 

Και για ποιον άραγε λόγο οι ρώσοι θέλουν να επηρεάσουν την κατάσταση; Αν η αυτονόητη απάντηση δεν είναι "μα για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στη διεθνή σκακιέρα κόντρα στο ΝΑΤΟ", τότε ποια μπορεί να είναι; 

Αυτή η ιστορία ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεσή της για την απέλαση δυο ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση της εισόδου στην χώρα άλλων δύο (  ρεπορτάζ της Καθημερινής ), διότι οι ενέργειές τους εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. 

Το αποτέλεσμα μετά την απέλαση; Θα είναι πιο προσεκτικοί οι δρώντες στην χώρα μας ξένοι πράκτορες.

Μιλάμε για μία απέλαση από τη δική μας κυβέρνηση, που αν για κάτι διακρίνεται είναι η καλή διάθεση απέναντι στη Ρωσία. 

Μια σκέψη που μας πέρασε από το μυαλό: Αν πράκτορες ξένων δυνάμεων κινούνται με τέτοια άνεση σε ένα κράτος σαν το δικό μας, φαντάζεστε τι μπορούν να κάνουν στην Βόρεια Μακεδονία Τούρκοι και Ρώσοι και Σέρβοι; Αυτό το μικρό κι εύθραυστο κράτος με τα λίγα χρόνια ύπαρξης, με την εθνοτική μειονότητα των Αλβανών να αγγίζει το 30%, είναι πολύ εύκολο να γίνει παιχνίδι στα χέρια όσων αποφασίσουν να το εντάξουν στην επιρροή τους. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι όλοι αυτοί επιδιώκουν κάτι καλό για μας. Ίσα ίσα, η δυναμική παρουσία τους στην Βόρεια Μακεδονία, θα συνιστά μια μόνιμη απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι μόνο. Κι όποιος δεν το καλαβαίνει δεν ξέρει που πατά σ'αυτά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. 

Καλύτερη επιλογή για εμάς σ'αυτή τη συγκυρία θεωρώ ότι είναι εμείς, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, να είμαστε στην ίδια οικονομική και στρατιωτική συμμαχία, αφού βεβαίως λύσουμε πριν όλες τις διαφορές μας. Σύμμαχοι λοιπόν, παρά να διατρέχει τις σχέσεις μας μία αντιπαλότητα που θα εμποδίζει τη συνεργασία σε όλους τους τομείς. Σύμμαχοι, παρά να είναι οι βόρειοι γείτονές μας υποχείρια άλλων εχθρικών δυνάμεων. Με άλλα λόγια, πιο πολλά έχουν να κερδίσουν οι δυο λαοί από την αμοιβαία αναγνώριση συνυπάρχοντες, παρά αν συντηρούν ένα κλίμα που καλλιεργεί επιθετικότητες και υψώνει τείχη.  

Στο δια ταύτα, η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια αρκετά καλή λύση, που αν τηρηθούν οι όροι της, θα αποτελέσει ένα βήμα μπροστά και για τα δύο κράτη. Μία λύση, που επειδή ο συμβιβασμός της είναι ισορροπημένος, επιτρέπει συν τω χρόνω μιας δεκαετίας να συμφιλιωθεί με μια φυσικότητα με την νέα πραγματικότητα η πλειονότητα απ'αυτούς τους παθιασμένους και από τις δύο πλευρές των συνόρων, που για τους δικούς τους σύνθετους λόγους τώρα αντιδρούν.

Μια τελευταία παρατήρηση. Το ΚΚΕ και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της αριστεράς, έχουν δηλώσει πως όταν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα την καταψηφίσουν, διότι η συμφωνία αυτή αποτελεί το διαβατήριο της Βόρειας Μακεδονίας για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Αυτή τη θέση την καταλαβαίνω αν αφορούσε εμάς, ή αν την υποστήριζε ένα ΚΚΒόρειας Μακεδονίας. Τώρα όμως το μήνυμα που στέλνει στους Βορειομακεδόνες το ΚΚΕ δεν λέει, ότι εμείς ως κομμουνιστές της Ελλάδας δεν σας αναγνωρίζουμε, διότι εσείς δεν επιλέγετε αυτό που εμείς θεωρούμε σωστό για τις διεθνείς σας σχέσεις και τις συμμαχίες σας, αλλά που μέσω δημοκρατικών διαδικασίων εσείς επιλέγετε μια άλλη προοπτική για την χώρα σας; Θεωρώ ότι η στάση του ΚΚΕ αποτελεί τον ορισμό της παραβίασης της ανεξαρτησίας της Βόρειας Μακεδονίας. Τώρα πως γίνεται το ΚΚΕ  στο θέμα αυτό να έχει χάσει και τα αυγά και τα πασχάλια, αποτελεί ένα ενδιαφέρον ερώτημα.  

Όλο το παρασκήνιο της απέλασης των Ρώσων διπλωματών   του Παναγόπουλου Γιάννη. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 17:37
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση