Είσοδος χρήστη   

Εγγραφή στο newsletter  

Επικοινωνία: stagona4u@gmail.com

Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 10:03

Κατατέθηκε στη Βουλή ο "Κλεισθένης Ι" - με απλή αναλογική οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις 13.10.19

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

klisthenis1Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, «Κλεισθένης Ι, για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προγραμματίζεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12 Ιουλίου, προκειμένου να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη ημέρα. Δεν υιοθετήθηκαν προτάσεις για θέσπιση «πλαφόν» για την είσοδο των παρατάξεων στα δημοτικά ή περιφερειακά συμβούλια, ενδεχόμενο που θα αλλοίωνε την αναλογικότητα του νέου εκλογικού συστήματος. 

 

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι οι κάτωθι:  

Απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές   Από τις διατάξεις του 378 σελίδων νομοσχεδίου ξεχωρίζει η πρόβλεψη για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.  

Το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α' γύρο.  

Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β' γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.  

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου (οι προσεχείς θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου), ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».  

Η εγκατάσταση των νέων αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.  

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση.  

Ρυθμίσεις του «Κλεισθένης Ι»  

Από το τελικό κείμενο, επίσης, απουσιάζει η πρόβλεψη για ένταξη του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (όπως η καθαριότητα και ο οδοφωτισμός), εξαιτίας ενστάσεων που διατύπωσαν αιρετοί κυρίως δήμοι της περιφέρειας.  

Ο «Κλεισθένης» περιλαμβάνει ακόμα ρυθμίσεις για την ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με την προκήρυξη δημοψηφισμάτων ανά δήμο και ανά περιφέρεια για τοπικά ζητήματα.  

Ο θεσμός του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη που προέβλεπε ο «Καλλικράτης» και δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αντικαθίσταται από τον Δημοτικό και Περιφερειακό Διαμεσολαβητή, για τον οποίο αφιερώνονται 23 άρθρα.  

Οι δήμοι διακρίνονται σε πέντε κατηγορίες με βάση τον πληθυσμό τους, τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους, τα βασικά χαρακτηριστικά της οικονομικής δραστηριότητας εντός των ορίων τους, το βαθμό αστικοποίησής τους, την ένταξή τους ή μη σε ευρύτερα πολεοδομικά συγκροτήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα και τη θέση τους στη διοικητική διαίρεση της χώρας.  

Για την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι - ΚΑΠ) δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η υπαγωγή στην αντίστοιχη κατηγορία, αλλά και άλλα κριτήρια όπως το μήκος των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και του δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου, το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, η δυνατότητα άντλησης τοπικών πόρων, οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις ανά εποχές, η δημογραφική τάση κ.λπ.  

Μετά από σχετική γνώμη του Συνηγόρου του Πολίτη, το νομοσχέδιο περιέχει διάταξη, που προβλέπει την διαγραφή οφειλών από τέλη καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητα που έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.   Επίσης, ο δήμος Καλαμπάκας μετονομάζεται σε Μετεώρων και ο δήμος Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου σε Καμένων Βούρλων.  

Το νομοσχέδιο συμπληρώνεται με ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) της χώρας, καθώς και διατάξεις για την ταχύτερη απονομή ιθαγένειας και πολιτογράφησης. 

Τι αλλάζει μετά τη διαβούλευση

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που είχε το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός, Π. Σκουρλέτης, με τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα, το τελικώς προωθούμενο κείμενο του «Κλεισθένη» έχει υποστεί αλλαγές σε ορισμένα σημεία, συγκριτικά με το κείμενο που αναρτήθηκε στο opengov.gr, με βασικότερες τις εξής:

● Οι υποψήφιοι σύμβουλοι ανά συνδυασμό θα είναι τουλάχιστον ίσοι με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως 30% (αρχικά προβλεπόταν 10%).

● Αφαιρέθηκε η πρόβλεψη που έδινε τη δυνατότητα σε ανεξαρτητοποιημένους συμβούλους να μπορούν να σχηματίσουν νέα παράταξη. Μια αλλαγή που μειώνει τη δυνατότητα ανάπτυξης «προσωπικής ατζέντας» σε βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο συνδυασμών.

● Στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, πέρα από τον δήμαρχο, προβλέπεται η συμμετοχή και δύο αντιδημάρχων (αντί ενός) ως μελών. Η αύξηση έχει στόχο «να ενισχυθεί, προς όφελος της καλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του οργάνου, η σύνδεση ανάμεσα στο κυρίαρχο και αποφασιστικό όργανο του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο, και τα εκτελεστικά όργανα του δήμου που είναι επιφορτισμένα με την καθημερινή διοίκηση των υποθέσεων και των υπηρεσιών του», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση.

●Δεν εντάσσονται οι υπηρεσίες πρασίνου στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες.

● Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για μικρές κοινότητες έως 300 κατοίκων (500 κάτοικοι ήταν η αρχική πρόβλεψη). Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, υπενθυμίζεται, οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν και σε μια τρίτη κάλπη (πέρα από αυτή των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών) για συμβούλιο κοινότητας.

Για τις περιφερειακές εκλογές:

● Αφαιρέθηκε η δυνατότητα «ενδοεπικοινωνίας» ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες, δηλαδή να βάζουν οι πολίτες σταυρό και σε υποψηφίους άλλης περιφερειακής ενότητας.

● Εάν περισσότερες από μία παρατάξεις συγκροτήσουν πλειοψηφία, για την ανάληψη καθηκόντων αντιπεριφερειάρχη από πλευράς υποψηφίων που προέρχονται από την/τις μειοψηφική/μειοψηφικές παράταξη/παρατάξεις οι ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνονται σε επίπεδο παρατάξεων (όχι μόνο προσώπων).

Τέλος, προστέθηκε πρόβλεψη για σύσταση μικτών Διυπουργικών Επιτροπών Ανακαθορισμού Αρμοδιοτήτων και Διαδικασιών (ΔΕΑΝΑΔ), με αντικείμενο την καταγραφή των αρμοδιοτήτων και διαδικασιών των κρατικών υπηρεσιών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και της Αυτοδιοίκησης, ανά πεδίο δημόσιας πολιτικής κάθε υπουργείου.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 10:19

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση